Før børs fredag - Etterskjelv fra Cisco

Kursoppgangen for IT-aksjer i januar er i ferd med å bli utradert. Pessimismen kommer krypende tilbake. Hva med optimistiske Oslo Børs? Følg med Opticom og oljerelaterte aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologiaksjene strever på Wall Street om dagen. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg kraftig i januar for så å falle tilbake i februar. Igår falt indeksennye 1,8 prosent og er tilbake der den var 10. januar. Bare en uke etter at den amerikanske sentralbanken satte ned rentene første gang.

Historisk sett har vekstaksjer, det vil ofte si teknologiaksjer, steget pent etter at sentralbanken har begynt å sette ned rentene. Det var det investorene satset på i januar.

I mellomtiden hat det kommet en rekke resultatfremleggelser og utsagn om fremtiden fra teknologiselskapene som ikke har overbevist investorene om at alle selskapene er tilbake på sine høye vekstspor allerede fra høsten av. De færreste selskapene har, naturlig nok, dristet seg til å spå noe lengre enn de neste to kvartalene. Og i så måte har de fleste, IT-yndlingen Cisco inkludert, gitt et lite gledelig bilde. Det blir nemlig ikke noen vekst å snakke om i første halvår i år.

Hva som skjer videre derfra, er selvsagt vanskelig å si. I januar var troen og håpet at amerikansk økonomi skulle gjennom en dyp, men kortvarig nedgang i begynnelsen av året, for så å vokse bra igjen fra andre halvår. En slags v-formet nedgangskonjunktur.

Nå brer det seg en frykt for at det mer blir snakk om en U-formet nedgang som ikke blir så dyp, men desto lenger. Makroøkonomene liker U-formen fordi den skal rette opp ubalansene i amerikansk økonomi. Aksjemarkedet vil ha en V-form slik at selskapsresultatene, og dermed aksjekursene, kan vise oppgang igjen.

Én ubalanse som bekymrer mange er spareraten i USA, Offisiell statistikk viser at amerikanerne har brukt og lånt penger som fulle sjømenn de seneste årene. Forbruket hart langt oversteget inntektene de senere årene, i motsetning til her i Norge hvor vi har hatt en balansert utvikling over tid, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Men den offisielle statistikken i USA har gjerne vist et for dramatisk bilde av spareutviklingen. Den har nemlig ikke tatt hensyn til at amerikanerne har hatt eventyrlige aksjegevinster som de har realisert underveis. I offsisiell statistikk har nemlig aksjesalg med gevinst slått negativt ut på spareraten fordi den skattbare gevinsten kommer til fradrag i inntekten. De store aksjegevinstene har dermed gjort sparingen mindre dramatisk enn først antatt.

Men dette kan nå endre seg. Dersom aksjekursene ikke stiger, eller skulle falle videre, er det slutt på denne buffereen for amerikanske husholdninger. Da kan den lave sparingen bli et alvorlig problem og da kan vi få en ordartet resesjon i USA. Nedenstående graf viser sparing både justert for aksjegevinster og en tradisjonell målemetode (NIPA).

Et annet usikkerhetsmoment som har oppstått de seneste par ukene er energi. Mens man i januar trodde at oljeprisene hadde nådd toppen i høst og at de skulle komme ned i løpet av våren, stiger nå energikostnadene igjen. Oljeprisen er igjen over 30 dollar fatet . Det kan gjøre det vanskeligere for den amerikanske økonomien å hente seg fort inn igjen. Og ikke minst kan det gi mindre bruk av folks penger til andre utgifter enn bensin og fyring.

Ikke rart da at oil service-askjer går bra. Etter en slapp januar er det full fart for denne sektoren igjen, selv om den ikke var spesielt sprek i går. Men at det er gode utsikter for bransjen vitner gårsdagens utsagn fra oil service-selskapet National Oilwell på:

"`Global market conditions affecting National Oilwell's capital equipment sales are better now than at any time since the early eighties. (...) We believe the excesses of readily useable equipment that have existed within our industry over the last twenty years are now essentially gone, and that we are uniquely positioned to assist our customers in their needs for replacement equipment on existing rigs and for equipment and rigs that will add capacity to both land and offshore fleets,"

Oil service-sektoren er den sektoren, ifølge Merrill Lynch, som kommer til å vise nest best resultatvekst i år. Og ordrebøkene gjør disse estimatene også ganske sannsynlige.

Her hjemme er økonomien passe kald. Det vil si at veksten i økonomien er moderat, og spesielt så i industrien. Men et stramt arbeidsmarked og litt økende oljeaktivitet kan skulle ikke tilsi noe resultatras for de norske børsnoterte selskapene. Sånn sett burde norske aksjer kunne holde seg selv om Wall Street faller. Men korrelasjonen mellom Oslo Børs og Wall Street er fortsatt sterk.

Følg med Opticom i dag. Ifølge webavisen digitoday.no skal Intel investere rundt 50 millioner kroner i Photonics Technologies i Trondheim. Med tanke på at prisingen på 8,6 milliarder kroner av Opticom stort sett er knyttet til en lignende investering i Opticom i 1999 burde ikke Photonics være verd noe lignende?

På en konferanse i USA igår snakket Intel svært mye om satsningen på flash memory, og da spesielt for mobiltelefoner. Opticom ble ikke nevnt...

I dag kommer konsumprisindeksen for januar. Med tanke på statistikken fra SSB igår skulle det ikke komme noe i denne indeksen som skulle tilsi noen umiddelbar inflasjonsfare. Tallene kommer klokken 10.00.

Markedet vil trolig åpnet blandet. IT-aksjer vil åpne flatt til ned, mens oljerelaterte aksjer kan fortsette oppturen fra i går.