Før børs fredag - Hva skal man kjøpe?

I 1999 var det internett. I fjor var det telekom, og i år har det vært energi. Men hva skal man kjøpe nå? Følg med Eltek, Telenor og Merkantildata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var så enkelt før. De såkalte megatrendene ga signaler om hvilke aksjer man skulle kjøpe:

Oppfinnelsen av internett medførte at alle finansinvestorer måtte kjøpe aksjer i internett-selskaper.

Oppfinnelsen av trådlåst internett var enda mer spennende, og alle måtte ha telekom-aksjer.

Og med energikrisen i USA har alle kjøpt oljerelaterte aksjer.

I slike megatrender går alle aksjer i de berørte sektorene opp, uansett om selskapene er gode eller dårlige. Slike bransjemessige bevegelser kan være svært gunstig for investorene, og det kan også medføre at selskaper og personer som aldri skulle hatt penger, blir overøst med dette av overivrige investorer.

Men slike sektorrotasjoner er også livsfarlige. Det vitner utviklingen i både internett og telekom om. Også i tidligere tider har dette gitt mange feilinvesteringer, for eksempel radio, jernbane og biler. Les mer om dette ved å klikke her.

Investorguru Warren Buffet er mindre opptatt av hvilke bransjer som er 'hot or not'. Han ser mer på selskapet i seg selv: Er det godt drevet? Er det lavt priset i forhold til kontantstrøm?

Hadde flere fulgt Buffets investeringstrategi, hadde aldri Merkantildata vært i 120 kroner, Enitel i 500 kroner eller Eltek i 400 kroner. Men Ekornes hadde vært i 90 kroner.

Kanskje TMT-nedturen har fått investorene til å tenke litt i de baner igjen. Alle selskaper, nesten uansett hva de driver med, har en verdi. Og jo mindre hot det er, desto større sjanse er det for at man finner noe gunstig priset.

Dersom en ung kjøpmann på begynnelsen av 80-tallet kom til investorene med en idé om å selge billig hermetikk og frossenmat til det norske folk, hvor mange hadde investert? Neppe mange, men i dag er Rimi-Hagen blitt Norges kanskje rikeste person.

Et viktig poeng er at kvalitet på ledelsen trolig er det viktigste elementet for den langsiktige utviklingen i et selskap. Hva hadde Elkem vært uten Ole Enger? Hva hadde Orkla vært uten Jens P. Heyerdahl? Og, motsatt; hva hadde Enitel vært uten Øyvind Hauge?

Men dersom man legger bort bransje-hype og bare ser på ledelse, hvilke selskaper er det da som synes attraktive på Oslo Børs?

Ikke mange. Og det kan delvis tilskrives norsk jantelov. Norske toppledere er ikke lønnskaksene i det norske samfunn. Det finnes aksje- og eiendomsmeglere, analytikere, advokater og kiropraktorer i hopetall som tjener langt mer enn norske toppledere. Når Olav Fjell nå reiser rundt i verden for å presentere privatiseringen av Statoil, vil de aller fleste han møter tjene mer enn ham selv.

For aksjonærene er det ønskelig at man lett kan skifte toppsjefer som ikke duger. Uansett om det koster i form av fallskjermer og nyansettelse. Almskogs lønn på 12 millioner kroner er peanøtter i forhold til de milliardverdiene som forgjengeren Erik Tønseth forvitret.

Rolig dag?

Det er ikke meldt om noen store begivenheter, og i det store utland er det heller ingen store nyheter i dag. Heller ikke Intel klarte å skape noen dramatikk i forbindelse med sin selskapspresentasjon i går. Selskapet leverer litt svakere tall enn tidligere meddelt, men det hadde markedet ventet likevel, og kursen steg derfor i etterbørshandelen i går.

Wall Street satser fortsatt på at amerikansk økonomi skyter fart igjen i andre halvår, men supertankeren USA seiler fortsatt i feil retning, selv om farten synes å være lavere nå enn ved inngangen til året.

Gårsdagens sysselsettingstall tyder imidlertid på at arbeidsledigheten vil fortsette å stige, og mye taler for enda et rentekutt i USA: Spørsmålet er om markedet oppfatter rentekuttene som en put-opsjon på aksjemarkedet. Det snakkes nemlig hele tiden om at rentekuttene vil stimulere økonomien tilstrekkelig til å få resultatveksten opp igjen.

Og alle de dårlige nyhetene på økonomifronten ser nettopp ut til å bli ignorert av markedet for øyeblikket. Det er nemlig intet i statistikken som tyder på at amerikansk økonomi er i ferd med å vende opp igjen. Tvert imot.

Og det aktualiserer spørsmålet vi stilte innledningsvis: Hvilke selskaper skal man kjøpe nå?

Svar: Kjøp selskaper med god ledelse og god kontantstrøm. Vi skal komme tilbake med en liste ganske snart. Den blir ikke så veldig lang...

IT og telekom på Oslo Børs

Det blir trolig en rolig dag på Oslo Børs. Følg med Eltek i dag igjen. Aksjen raste videre i går, og selskapet kommer definitivt ikke på vår varslede liste. Nå blir fokus rettet mot kapitalsituasjonen. Mye tyder på at selskapet må emittere dersom Elteks markeder fortsetter å utvikle seg så svakt. I går nedgraderte det amerikanske Robertson Stephens tre av Elteks konkurrenter til nøytral (som er den dårligste anbefalingen i USA).

Meglerhuset siterer selskapene som ikke tror på noen ny vekst i overskuelig fremtid.

Følg også med Telenor. Ifølge den svenske avisen Dagens Industri er det nå mer eller mindre klart for en fusjon mellom Telia og Sonera. Dette kan slå negativt ut for Telenor-kursen i dag. Dersom det er riktig at TeleDanmark står for tur for det svensk-finske selskapet, er det ingen likeverdige partnere for Telenor igjen.

Følg også med Merkantildata som legger hodet på blokken.

- Vi kommuniserte et gulv på inntjeningen i første kvartal. Når vi ikke har kommunisert mellom første og andre kvartal, så betyr det at vi ikke har noe nytt å kommunisere, sier Rustad som understreker at dersom selskapet ikke hadde trodd at man vill greie dette målet så ville det ha kommet et resultatvarsel, sier styreformann Riulf Rustad til Dagens Næringsliv i dag.

Med dette kan Adolfsens hode ha blitt lagt på blokka. Men jo mer Rustad selv står på dette, desto mer utsatt blir hans posisjon også. Dagens kurs på vel 20 kroner tilsier at markedet ikke har spesielt stor tro på dette inntjeningsestimatet, som fordrer at inntjeningen må gå rett til være i andre halvår.

Det kan bli en hyggelig dag for teknologiaksjer på Oslo Børs i dag basert på kortsiktige signaler fra Wall Street i går, men utover dagen kan gleden ebbe ut foran helgen.