Før børs fredag - Itte IT-rally

Wall Street synes å være inne i et rally, men IT-aksjene får ikke være med. Bedre blir det neppe i dag etter dårlig nytt fra Intel. Følg med Merkantildata. Kværner og Enitel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joda, Wall Street er inne i et rally, men det er ikke IT-aksjene som står for dette. Igår steg Dow Jones Industrials kraftig for andre dag på rad, mens Nasdaq falt markert.

Investorene tror amerikansk økonomi bedrer seg i andre halvår i år, men tror det er de sykliske og konsumorienterte aksjene som vil nyte godt at dette. Overkapasitet i deler av teknologisektoren gjør investorene mer tilbakeholdne overfor denne sektoren. Mens mange sektorerer synes å være plaget at midlertidig svikt ei etterspørselen og dermed høye lagre, er deler av teknologisektoren karakterisert av stor overkapasitet og overinvesteringer. I desse sektorene vil det deremd ta lengre tid både å bygge ned kapasitet og å få opp etterspørselen.

Dårlig nytt for Merkantildata

Sånn sett er meldingen fra Intel om salgssvikt på hele 25 prosent i første kvartal i år langt trolig langt mer dramatisk enn Yahoos resultatvarsel. Sistnevnte selskap lider av lavere annonsering i media generelt, som følger utviklingen i brutto nasjonalprodukt. Intels problem ligger i at bedrifter synes å ha kjøpt seg mett, ikke bare på PC'er men også servere og kommunikasjonsutstyr. Det er ikke gitt at næringslivet og privatpersoner er villig til å bruke så mye penger på denne sektoren fremover selv om den amerikanske økonomien skulle snu opp.

En litt søkt, men likevel artig sammenligning er det som skjer med amerikanske forbrukere for tiden. De har i stor grad kuttet ned på å kjøpe store, nye biler, båter og husholdningsmaskiner, men synes fortsatt å bruke penger på tjenester som ferie og underholdning. Det holder med to nye biler. Kanskje bedriftene også, etter 2000-oppgraderingene og panikkartede investeringer for å være med i internett-alderen, føler de har bra nok utstyr for en stund?

I så fall er dette dårlig nytt for Merkantildata. Investorene i Merkantildata har i stor ignorert nyhetene fra Dell, Compaq og Gateway om dårlig PC-salg . Merkantildata er ikke lenger særlig eksponert mot denne sektoren etter ulike strategiske grep (PC-Lan), men selskapet er i høeyste grad avhengig av salget av nettverksløsninger og kommunikasjonsløsninger.

Intels melding i går står i kontrast til de relativt optimistiske prognosene som Merkantildata selv har skissert for inntjeningen i år og skeptiske investorer vil nok selge Merkantildata i dag. Merkantildata har nemlig ikke tradisjon for å komme med de dårlige nyhetene når de skjer. Mer i etterkant, kan man si. Ifølge Dagens Næringsliv i dag er konsernsjef Tom Adolfsen på ski i alpene med meglerhuset Orkla Enskilda Securitires for øyeblikket.

Følg med Kværner

Følg også med på Kværner i dag. Ifølge Dagens Næringsliv er Kværners styreformann Christian Bjelland åpen for en vurdere en fusjon med Aker Maritime - hvir pris og oppgjørsform blir attraktiv nok for Kværners aksjonærer.

Problemet er at de to selskapene har vært næmere en fusjon tidligere, men den gang stod det på nettopp prisingen. Kjell Inge Røkke er ikke kjent for å gi seg så lett i forhandlingene, og vi tror ikke han er så desperat at han gir ved dørene i en fusjon med Kværner. På den annen side må partene gi og ta hvis dette skal komme på plass. Blir de to ikke enige, ender det med at de to selskapene hver for seg desimeres og selges bit for bit til utenlandske selskaper. Tenk bare på at Jens Ulltveit Moe solgte Umoe til sveits-svenske ABB fordi han var redd for en fusjon mellom Aker Marritime og Kværner. Nå skjedde ikke dette, og ABB er i ferd med å ta igjen både Amer Maritime og Kværner på mange av deres sterkeste områder.

Kværner-kursen kan få et lite løft på dette oppslaget, men det er langt frem ennå.

Følg også med Enitel. I dag kom meldingen om at emisjonen er fulltegnet.

Det mest spennende på dagens agenda er konsumprisindeksen for februar som legges frem klokken 10. Ettersom Norges Bank gjorde det såpass klart at det ikke kan ventes noen rentekutt her hjemme med det første, får dagens konsumpristall neppe store utslag i rente- og aksjemarkedet.

Den todelte utviklingen med fall i IT og oppgang i sykliske aksjer kan utmerket vel fortsette på Oslo Børs i dag. På den annen siden kaster Intels resultatvarsel såpass store skygger over hele markedet at retningen mest sannsynlig ned. Amerikanske indeks.futures gir et blandet bilde.