Før børs fredag - Klart for sommerrally!

I går kom et par lyspunkter i en ellers grå børshverdag. Kanskje er det nok til å sette i gang et aldri så lite sommerrally. Følg med aliminium, oil services og Tandberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har vi nådd et bunnpunkt igjen? Og er det i så fall lokalt eller globalt, som det heter i matematikken? De store indeksene på Wall Street og her hjemme har vært under press helt siden minirallyet vi hadde i april.

Det ser ut til at det amerikanske aksjemarkedet, som Oslo Børs og de andre europeiske børsene følger så tett, har en tendens til å stige den første måneden i et nytt kvartal. Januar var en sterk måned for aksjemarkedet. April var det, og nå i dag avsluttes andre kvartal.

Det kan gi en sterk juli-måned. Årsakene til oppgangene i første måned i et nytt kvartal kan være uteblivelse av resultatvarsler og håp om at selskapene i den påfølgende måned skal komme med bedre enn ventede resultater. Hittil i år har markedet blitt skuffet, men en gan må det og vil det snu.

Og sannelig kom ikke et par nyheter i går som kan gi støtte for håp om nettopp dette. De ukentlige tallene for nye arbeidsssøkende viste et fall på 16.000 til 388.000. Dermed er fire-ukers snittet fallende. Riktignok er det vanskeligere å finne nytt arbeid, men tendensen er likevel bedre, og det kan i beste fall se ut som om oppgangen i ledigheten har stanset opp. Neste fredag kommer månedstallene for mai. De vil kunne gi flere svar på akkurat dette.

I tillegg ble markedet gledet av en avgjørelse i en ankedomstol som avviste kravet om oppsplitting av selskapet.

Nå har ikke andre kvartal bare vært natta og gråten for mange aksjer. De tradisjonelle industriselskapene og råvarebaserte selskapene er opp rundt 10 prosent i snitt i andre kvartal.

Trykk her for å se taper- og vinnersektorene i USA i andre kvartal.

Trolig er det rentekuttene som man venter vil slå positivt ut for disse sektorene. Ikke uventet er det telekomaksjene som har vært de store taperne.

Tapere blir vinnere?

Så er spørsmålet hva som skjer i tredje kvartal. Aktørene i aksjemarkedet kikker kontinuerlig etter sektorer som har gått (for)mye opp og (for)lite ned i kurs. Det voldsomme kursfallet for oil sevirces den seneste måneden, kan trolig mye tilskrives en slik sektorrotasjon. Det ser fortsatt ut som om 2001 og 2002 blir to meget gode år for denne bransjen, men ettersom bransjen er syklisk av natur, gjelder det å selge seg ut i tide.

Finanskanalen refererte i januar en analyse fra det amerikanske meglerhuset Bear Stearns, som mente toppen var nådd for oil services. Ikke nødvendigvis fordi inntjeningen hadde toppet ut, men fordi investorene ville legge til grunn en lavere prising på toppinntjeningen (en lavere P/E på det året inntjeningen topper ut). Nå gikk det et par måneder til og noen prosenter opp før Bear Stearns fikk rett, men sektoren, representert ved OSX-indeksen, er ned nesten 30 prosent siden analysen kom ut.

I går falt OSX-indeksen under 100 poeng, etter å ha vært nesten oppe i 140 i løpet av året.

Markedet kommer derfor til å se etter andre sektorer som har hatt en svak utvikling den seneste tiden. Telekom er en åpenbar kandidat, men her frykter markedet et konkursras blant de mindre operatørene og leverandørene. Den bransjen må gjennom en kur først.

Men en rekke andre teknologisektorer, hardware og programvare, kan muligens være kandidater. Begge sektorene har opplevd meget sterk oppgang på slutten av 90-tallet, med ditto nedgang i fjor og i år. IT-investeringene må til slutt komme tilbake til sin langsiktige trend etter det voldsomme opp- og nedturen. (10 billioner kroners spørsmålet er selvsagt hva den langsiktige trenden er..)

Følg med aluminiumsaksjer i dag. Lehman Brothers tok Alcoa inn i sin portefølje av de 10 mest verdifulle aksjenne ("10 Uncommon Values"). Aksjen steg fire prosent. Lehman Brothers har en sterk kjøpsanbefaling på aksjen. Lehmane mener det er meget sterkt av Alcoa å klare bra resultater i et så vanskelig klima som nå (høye elektrisitetspriser og svak amerikansk økonomi).

Michelle Galanter Applebaum i Salomon Smith Barney forventer bare litt lavere resultater i bransjen tross press på bade priser og produksjon.

Hun peker på at produksjonen nå bare er på 90 prosent av kapasiteten på grunn av strømpriser- og mangel I USA; Canada og Brasil. Det hjelper godt når etterspørselen er svakere.

Ikke gøy å være norsk i USA

Det var kursras for en rekke norske selskaper på Wall Street i går. Statoil endte nede på 66,2 kroner som følge av generelt oljeprisfall. Stolt Nilsens i går ble heller ikke tatt godt imot i USA. Kursen falt ni prosent til 166,5 kroner. I Oslo stanset aksjen på 169,5 kroner.

Følg også med Tandberg. Onsdag kom Morgan Stanley ut med en analyse av Tandbergs konkurremt Polycom som var negativ med hensyn til salget i andre kvartal. Kursen på Polycom falt 3,3 prosent i et ellers godt marked for teknologiaksjer.

Det ryktes at enkelte investorer går ut av aksjen og inn i Microsoft som følge av at Microsoft neppe blir splittet opp likevel. Det kan gjøre de nye videokonferanseløsningene i selskapets nye XP-programvare attraktivt. Microsoft har sagt at det XP vil inneholde spesielle løsninger for kommunikasjon, herunder videokonferanser over internett.

Følg også med det lille oljeselskapet CanArgo. Tilretteleggeren av selskapets emisjoner, DnB Markets, fikk enn helsides positiv omtale i dagens utgave av Dagens Næringsliv. Det kan gi sommeryre investorer vann på mølla, men man bør være klar over risikoen i aksjen, slik Finanskanalen har påpekt tidligere. Våre advarsler var plausible, har det vist seg.

Det er siste handelsdag i andre kvartal, og det kan gi en del artige utslag på aksjekursene idet forvaltere forsøker å "pynte" litt på avkastningen ved å kjøpe og selge aksjer de er henholdsvis over- eller undervektet i (på fint kalles dette "window-dressing"). At en del forvaltere kan tenke seg å trykke Opticom litt ekstra ned, er ikke utenkelig. På den annen siden er Opticom lavere nå enn ved inngangen på kvartalet.

Generelt blir det nok oppgang i dag, kanskje også for oil services på forventning om at denne sektoren opplever en rekyl opp etter den senere tids kursmassakre.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.