Før børs fredag - Microstrong

Gårsdagens gode resultat fra Microsoft var en perfekt avec til rentekuttet onsdag Og sannelig er ikke Nasdaq opp 35 prosent før du ante ordet av det. Følg med Tomra og Eltek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bygger seg opp en styrke i det amerikanske markedet. Det reageres mindre på negative nyheter, og det kommer flere halvpositive. Sammen med et tilsynelatende smart timet rentekutt fra sentralbanken har dette gitt en pen stigning i det amerikanske aksjemarkedet.

Ja, faktisk er Nasdaq Composite opp 34,8 prosent fra årets bunn før du rakk å tenke på et rally. Ting skjer raskt i aksjemarkedet. Men også Dow'en har hentet seg pent inn igjen. Indeksen er med gårsdagens oppgang opp 17 prosent fra bunnen! Vi har med andre ord allerede hatt et rally!

Hva er det som egentlig skjer? Jo, de første 10 prosentene er trolig mye hjulpet av inndekningskjøp av short-posisjoner. Det vil si tilbakekjøp av aksjer som er solgt (men aldri eid) av investorer som har satset på at aksjekursene ville falle videre. Gevinsten (tapet) oppstår når man kjøper tilbake aksjene på lavere (høyere) nivåer.

Den andre mekanismen er såkalt vekting. Mange institusjonelle investorer har gått fra å bli grovt overvektet til undervektet i teknologiaksjer (derfor det kursfallet vi har sett). Nå er flere av institusjonene redd for å ligge undervektet dersom Nasdaq skulle ryke i været, som det jo egentlig har gjort allerede. Derfor faller defensive sektorer som farmasi og gull, og det amerikanske obligasjonsmarkedet falt kraftig igår. Dels på tro på bedre tider, dels på at penger flyttes fra rentepapirer til aksjer.

For at de store indeksene skal få et ytterligere løft må det nok mer fundamentale forhold til. Den amerikanske økonomien er ikke i bedring. Det bekreftes av rentekuttet onsdag. Men rentekuttet kan snu økonomien i løpet av året, og den smarte investor må jo kjøpe i forkant.

Men om ikke økonomien er i bedring, så synes det ikke å bli noe verre for mange av de store selskapene på Wall Street. Giganter som IBM, General Motors og Microsoft har gitt signaler de seneste par dager om at de ikke ser noen ytterligere forverring.

Dermed kan mye tyde på at det er visse lommer i økonomien som lider sterkt, og at man dermed må skille mellom sektorer i store problemer og de som bare opplever en viss avmatning. Når veksttakten i IBM og Microsoft faller så må man se det i lys av den høye farten som amerikansk økonomi har hatt de senere år.

Det er primært sektorer som internett og telekom som står for de store problemene for øyeblikket og som kanskje har stjålet investorenes oppmerksomhet litt for mye (som de gjorde i oppgangstidene også).

Internett-sektoren har problemer fordi den ikke har noen kontantstrøm, som jo er selve grunnlaget for lønnsom drift. Telekom sliter på grunn av for høy gjeld. Det har gjort at begge disse sektorene har satt bremsene på, noe som ble bekreftet i Nortel Networks kvartalsrapport i går etter stengetid.

Nortel Networks, som er en av verdens største utstyrleverandører til telekomindustrien falt 6 prosent i etterbørs-handelen etter at selskapet varslet oppsigelser av ytterligere 5.000 ansatte. Det bringer de samlede oppsigelsene i år opp i 20.000 ansatte Selskapet la frem et tap for første kvartal som var på linje med forventningene.

Nortel var en av de fem «uovervinnelige» aksjene i fjor, sammen med blant andre Cisco. I dag er Cisco og Nortel bare skygger av seg selv etter at kundene, det vil i stor grad si teleoperatørene og internettselskapene, har skrudd igjen kranen.

Det rammer også andre selskaper som leverer til telekomindustrien, som Nera og Eltek. I går kom Elteks amerikanske konkurrent Artesyn Technologies med melding om at forholdene har forverret seg siden selskapet kom med resultatvarsel i midten av mars. Aksjen steg imidlertid noe i sympati med andre IT-aksjer i går, men signalene fra Artesyn bekrefter den store usikkerheten som råder om teleoperatørenes investeringsvilje. Mange tror nå investeringene vil falle i forhold til fjoråret. Det er i sterk kontrast med det man tror om den store UMTS-utbyggingen.

Eltek kommer med resultattall 27. april og det ser ut til at markedet venter et driftsresultat på vel 50 millioner kroner. Det er imidlertid andre og tredje kvartal som blir det spennende ettersom vi til en viss grad vet omsetningen i første kvartal gjennom den opplyste ordreinngangen i fjerde kvartal i fjor.

Følg også med på Tomra i dag. Selskapets resultat for første kvartal, som ble fremlagt etter børsslutt i går, var ikke mye å rope hurra for. Fallende driftsresultat og en topplinjevekst som organisk og justert for valuta neppe er mer enn på lavt ensifret nivå, ligner ikke mye på et selskap som prises til nærmere 50 ganger årets og over 30 gangers neste års inntjening.

Nå forsvarer Tomra seg med at man burde forutsett at ordreinngangen i spesielt Danmark og Tyskland kunne bli svakt i påvente av nye politiske fremstår. Men det var ikke mye ellers på Tomras presentasjon i går som ga tilhørerne noen spesiell grunn til å kjøpe aksjer i dag.

Men mye av brodden ble tatt bort ved Tomras halvoffisielle resultatvarsel gjennom TDN Finans tidligere i uken og signaler fra Alfred Berg til sine kunder om at tallene ville blir svakere enn offisiell konsensus.

Slike 'whisper earnings' er en uting. De favoriserer dem som sitter med slik eksklusiv og kurssensitiv informasjon. I USA har den nye loven for selskapsinformasjon («Fair Disclosure») fjernet dette. Når hørte du det mye brukte utrykket «whisper consensus» i USA sist?

Mye av kursfallet er dermed allerede skjedd i Tomra, og aksjen vil nok snu opp igjen etter et innledende fall (med mindre totalmarkedet går av hengslene i dag).

Et poeng med Tomra er den politiske risikoen i aksjen. Den slår begge veier. I den positive retningen kan den pålegge bedrifter å handle returautomater (som Tomra nesten har monopol på), men den kan også forsinke inntjeningen. De ekstraordinære inntektene fra Tyskland skulle begynne å trille inn i disse dager ettersom pant på engansgemballasje skulle innføres fra sommeren av. Så var planen ved årsskiftet, og nå holder selskapet det åpent for at det ikke skjer før 1. april neste år. Det skal få betydning for prisingen av selskapet. Og det har det. Aksjen har falt fra 200 kroner til 135 kroner i går. Warren Buffet har illustrert dette poenget godt:

«Think about a company with a market cap of $500 billion. To justify paying this price, you would have to earn $50 billion every year until perpetuity, assuming a 10% discount rate. And if the business doesn't begin this payout for a year, the figure rises to $55 billion annually, and if you wait three years, $66.5 billion. Think about how many businesses today earn $50 billion, or $40 billion, or $30 billion. It would require a rather extraordinary change in profitability to justify that price.»

Men Tomra er ikke på det prisnivået helt ennå. Gårsdagens resultat var ikke imponerende, og i fjor gikk selskapet på en kjempesmell i California. Det historiske inntjeningsbildet begynner å se mindre imponerende ut. Men det er jo fremtiden som betyr noe, og der ser det jo fortsatt lyst ut. Ting tar bare tid.

Det er mange resultatrapporter i dag også. Her hjemme er det egentlig bare Tandberg Data som er av interesse, og knapt nok det. I Sverige har Ericsson allerede rapportert et resultat omtrent som tidligere varlset, men kursen er likevel kraftig ned i før-børs handel.

Det skulle ligge an til en hyggelig dag på Oslo Børs i dag, spesielt for teknologiaksjer. På den annen side har en rekke teknologiaksjer gått temmelig bra den senere tid.