Før børs fredag - Når enden er god...

Mens Norge holdt stengt bestemte Wall Street seg for at rentekuttet, sammen signalene om flere rentekutt, vil til slutt virke positivt for aksjemarkedet. Følg med Telenor, Tomra og tank, og mange flere aksjer i dag!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanken i USA tenker psykologi. I referater fra sentralbankens rentemøter i april, som nå er frigitt, bekreftes de antagelsene som Finanskanalen, så vidt vi kjenner til, var temmelig alene om å påpeke, nemlig at sentralbanken tenkte overraskelsesmoment og hvilken strategi som ville være best for å få mest mulig ut av et rentekutt.

«Det ser derfor ut til at sentralbanksjef Alan Greenspan måtte prøve overraskelsestrikset denne gang. En vel planlagt overraskelse tyder det på. Ulike representanter for sentralbanken har nemlig til det kjedsommelige, og nesten mistenkelige, gjentatt at sentralbanken foretrekker å endre rentene ved de ordinære, berammede rentemøtene. Dermed ble markedet overrasket i går. Og hvem liker ikke hyggelige overraskelser? Det gjør ikke minst Wall Street.», skrev vi dagen etter det overraskende rentekutt den 18. april.

Sentralbanken utsatte nemlig rentekuttet i april med én uke på grunn av bekymringer om hvordan markedet ville reagere på et kutt akkurat idet aksjemarkedet var som verst. Kursene på Wall Street bunnet ut i begynnelsen av april, og da kuttet kom, en drøy uke senere, var det en bedret stemning. Kutt under den verste pessimismen kunne har gitt inntrykk av at sentralbanken hadde panikk og at den så for mye på aksjemarkedet.

Referatene avslører imidlertid at sentralbanken faktisk ser mer på aksjemarkedet enn den liker å innrømme.

Uansett synes sentralbankens handlinger, og ikke minst signaler, nå ut til å slå igjennom positivt i aksjemarkedet. Og det er nok den historiske sammenhengen om at dype rentekutt fra sentralbanken alltid, med unntak av 30-åra, har gitt økonomisk oppsving igjen og dermed kursoppgang i aksjemarkedet.

Strategene peker også på at en rekke ledende markedsindikatorer, først og fremst helningen på rentekurven, gir klare signaler på at det ventes oppsving i USA igjen. Rentemarkedet forutså ifjor, ganske presist, nedgangen i amerikansk økonomi da de lange rentene falt markert under de korte. Enkelte trodde det hadde med tilbudet av statspapirer å gjøre, men vi vet annerledes nå. Nå har de lange rentene snudd kraftig opp, men skeptikerne mener denne gang at dette like mye skyldes de store skattekuttene.

Det interessante med det amerikanske statsobligasjonsmarkedet er at det trolig er verdens mest effisistente marked. Det er en enorm likviditet, og med så mange aktører inne i bildet, blir det på en måte den beste og mest sofistikerte indikatoren om hva man tror om amerikansk økonomi.

Men også andre indikatorer peker mot oppgang: materialprisene er på de høyeste på tre måneder, oppgang for transportaksjer (Dow-teorien fra forrige århundre om at transportaksjer går først opp) og mer.

I tillegg har de seneste resultatrapportene fra en del selskaper, seneste Hewlett-Packard sent onsdag, ikke gitt nye signaler om at det er blitt noe verre, selv om det fortsatt er ille.

Den som tror på de gamle teoriene til Charles Dow, medgrunnlegeren av Dow Jones-imperiet, som står for Dow Jones-indeksen ogWall Street Journal, har kjøpt seg inn i transportaksjer. Mange mener dette er en gammeldags måte å se konjunkturutviklingen på, men Charles Dow mente at transportselskapene var de som først merket bedring i økonomien.

Dow Jones Transportation-indeksen er opp 12 prosent siden bunnen i mars, og den bunnet ut og steg før de fleste andre indeksene, som for eksempel den teknologitunge Nasdaq-indeksen.

Tankaksjene har derfor blitt oppdaget av amerikanerne. Normalt har det vært spøket i Norge med at når amerikanerne «oppdager» tank, bør man selge seg ut. Erfaringene fra da tankmarkedet toppet ut sist, i 1990, tyder på at det kan være en riktig strategi.

Men amerikanerne kjøpte tank i går. Aframax-rederiet Teekay var opp 6,5 prosent, kanskje hjulpet opp av investorer som dette:

«I bought this stock about 3 weeks ago. This is the first stock I have ever bought which I knew nothing about. I bought it because I see TK ships loaded with petroleum on the MISSISSIPPI river every time I go fishing. I figured that these boats were not joy riding, so I began to follow the stock. When it made a dip I bought. So far it has been a good move, but I am completely out of the loop when it comes to this company.»

(Hentet fra diskusjonsforum på nettsider i USA der det tidligere bare ble diskutert teknologiaksjer).

Mens vi hodler oss i USA: I går kom den lenge bebudede energimeldingen fra president George W. Bush. I denne legges det opp til mer leteboring og -utvinning, i tillegg til energisparing. Det er positivt for oil service-sektoren, og bransjen applauderte i går Bush-administrasjonens tiltak.

Oil service-sektoren steg nye 2,9 prosent i går, og OSX-indeksen er opp hele 9 prosent på fem dager! Sektoren var delvis under press i Oslo onsdag, muligens på grunn av porteføljejustering foran Statoil-emisjonen. Gitt at dette ikke fortsetter, kan det være oppside for oil service her hjemme i dag.

Men det blir heller mer fokus på telekom igjen. Telenor falt noe i kurs onsdag etter bekreftelsene av samtalene mellom Telenor og SBC Communications om kjøp av sistnevntes post i TeleDanmark. Det refereres til avisrunden her på Finanskanalen for flere detaljer som saken, men i store trekk kan man konkludere med at telekomsektoren i Norden trenger en konsolidering (telekom er mest faste kostnader enn kanskje de aller fleste industrier) og at Telenor med sin tilnæming mot Danmark prøver å være tidlig ute, mens adre aktører sliter med egne problemer. Det har lenge værgt ventet at Deutsche Telekom ville kjøpe SBC's post, men tyskerne sliter mer enorm gjeld og problemer på andre områder.

Dagens Næringsliv kjører et hardt løp mot sine konkurrenter for tiden. Schibsted har fått gjennomgå de senere ukene, og nå er det Telenors mediastrategi man går løs på. Den velkjente stipendatkandidaten Tanja Storsul ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo er skeptisk til at Telenor blir en medieaktør.

Klarte virkelig ikke Dagens Næringsliv å finne andre til å si det avisen selv ønsker å si..?

Følg med Tomra i dag. Det skal etter planen stemmes for den tyske regjeringens lovforslag om pant på engangsemballasje i Bundestag i dag. Det er ventet at loven går glatt igjennom. Onsdag sluttet miljøvernkomitéen i Bundestag seg til loven., men det er i det andre kammeret, Bundesrat at kampen vil stå.

Miljøvernminister Jürgen Trittin sa i går at han regnet med seier i Bundsrat, men han uttalte seg ikke skråsikker. Usikkerheten om hva de ulike delstatene til syvende og sist vil stemme, er fortsatt stor.

Eltek var under sterkt press onsdag etter at First Securities nedjusterte sine estimater for 2001. Det er tøffe tider i USA om dagen, med mange teleselskaper i store finansielle problemer. Det er negativt for sektoren som Eltek er i. I går kom den store konkurrenten på Elteks markeder, franske Marconi med resultater. De var som ventet etter å ha blitt kraftig nedjustert tidligere. Men selskapaet sa det ikke så noen bedring i markedene sine før uti 2002. Selskapest toppsjef beskrev 2001 som et år i 'Pit-stop'en', med bruk av et uttrykk fra Formel 1-sporten.

Det er ikke gode nyheter for Eltek, og aksjen kan synes sårbar for ytterligere kursfall fremover.

Markedet vil trolig være tynt ettersom mange tar fri i dag, men det hindrer nok ikke markedet i å stige i dag.