Før børs fredag - Showdown in Techtown

Var det noen som nevnte en bunn for IT-aksjene? Den faller i så fall ut i dag. Følg med Opticom, Kværner og amerikansk arbeidsledighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da andre kvartal ble historie for noen dager siden, trakk mange et lettelsens sukk. Resultatvarslene var ikke flere eller verre enn forrige kvartal. Men noen dager inn i tredje kvartal ramler det inn med resultatvarsler likevel. Og det fra store teknologiselskaper som AMD, BMC og EMC. Etter børslutt i USA i går kom nemlig de tre nevnte selskapene, som alle er blant de største innen sine sektorer, med dårlig nytt. Kursene på AMD og EMC raste 16 prosent i etterbørshandelen, og vil naturlig nok bidra til å trekke Nasdaq-børsen ned i USA senere i dag.

Spørsmålet er imidlertid hvor overrasket man skal bli. Nesten alle de amerikanske og stadig flere europeiske teknologiselskaper snakker om fortsatt vanskelige markeder, og ingen har vel egentlig kategorisk sagt at man opplever at forholdene er i ferd med å snu til det bedre. Det skal bli bedre, selvsagt men det kan godt bli verre i mellomtiden.

Det kan synes som om analytikerne nok en gang er for optimistiske med sine prognoser, og bare på det tidspunkt de begynne å bli for pessimistiske, er det håp om et rally. Forrige gang analytikerne hadde for lave estimater i forhold til de faktiske resultatene, i 1999 og første halvår 2000, gikk som kjent aksjekursene i været. I år ser det ut til at analytikerne fortsatt må justere sine estimater ned. Det gir som oftest kursfall. Men om analytikerne stadig må nedjustere sine prognoser, synes makroøkonomene, som ble sett på som festbremsere under bonanzaen i 1999 og 2000, å bli noe mer optimister. Årsaken er de mange tegnene på at amerikanske konsumenter klarer å holde liv i økonomien. Seneste i går ga den relativt nye NAPM-indeksen for tjenestesektoren et lyst bilde av amerikansk økonomi.

Ifølge National Association of Purchasing Management (NAPM) steg indeksen for ikke-industriell aktivitet til 52,1 i juni fra 46,6 i mai. Verdier over 50 tilsier at aktiviteten er økende. Så mens industrien, og da spesielt den teknologibaserte, sliter som aldri før, opplever tjenestesektoren i USA økende aktivitet igjen, skal vi tro disse resultatene.

Det er imidlertid farer som lurer. Sysselsettingen er stikkordet her. Så lenge arbeidsledigheten er lav, vil det være inntekter blant folk flest til å holde hjulene i gang. Det er når folk begynne å miste jobbene sine, at problemene oppstår: Lån kan ikke betjenes, konsumet blir lavere og boligene , som fortsatt utgjør en større del av folks sparing enn aksjer, faller i verdi. Og her er juryen fortsatt ute på hva som blir utfallet.

Ifølge Challenger, Gray & Christmas, et rekrutteringsfirma i USA, ble det annonsert hele 124.852 oppsigelser i USA i juni. Det er opp hele 56 prosent fra mai og gir grunn til bekymring. Et klarere bilde v jobbsituasjonen får vi klokken 14.30 når de amerikanske arbeidsledighetstallene for juni kommer. Det er ventet at den amerikanske økonomien mistet 50.000 jobber utenfor landbruket i juni og at arbeidsledigheten stiger til 4,6 prosent fra 4,4 prosent.

Følg med Opticom i dag. Ettersom ryktemakerne i aksjen synes å ha tatt ferie, har det blitt stille rundt selskapet. Når Opticom bygger produksjonsanlegg selv, kan vi kanskje begynne å se på Opticom med nye øyne. Kanskje det bare blir nok en chip-produsent. I så fall er det en trøst at det tar tid før selskapet har noe produkt klart. Dagens chip-markedet er preget av intens priskonkurranse og overkapasitet. Gårsdagens resultatvarsel fra AMD minner oss om det. I mangelen av andre impulser kan det derfor hende at gårsdagens resultatvarsel fra AMD trekker Opticom-kursen ytterligere ned i dag.

Følg også med Kværner. Konsernsjef Kjell Almskog skulle bli selskapets reddende engel. Vi vet selvsagt ikke hva Kværner hadde vært uten Almskog, men at han ikke har vært noen Kong Midas, kan man vel være enig om.

Og man kan jo lure på om Almskog har så veldig stor tro på selskapet han leder. Han kjøper hytte til 18 millioner kroner, men eier to, ja du leste riktig, to aksjer i Kværner. Han har riktignok noen opsjoner med altfor høy innløsningskurs, men det ville gitt en viktig signal om Almskog i alle fall brukte et par av de 12 millionene kronene han får i året som Kværner-sjef til å kjøpe aksjer. Men kanskje han mener en hytte på Tjøme har bedre utsikter til verdistigning enn Kværner-aksjer... Vi går nå inn i resultatsesongen. I neste uke kommer InFocus og Tandberg med tall.

Det er flott vær, fredag og siste dag før ferien for alvor setter inn. Derfor kan vi forvente liten handel, i alle fall frem til de amerikanske arbeidsledighetstallene kommer klokken 14.30. Da kan det bli mer fart...

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.