Før børs fredag - Vekstsmerter

Det blir jo bedre en dag - men spørsmålet er hvor veksten skal komme fra. Følg med RCL, SSB og BNP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man må ikke miste troen på fremtiden selv om det er få lyspunkter å glede seg over internasjonalt. Med unntak av 1930-årene, har det alltid gått mot bedre tider igjen etter ikke altfor lang tid, og selv i dårlige tider er det selskaper som klarer å gjøre det bra.

Men spørsmålet er bare hvor lang tid det vil ta. I dag får vi tall for brutto nasjonalproduktet (BNP) i USA, og det er ventet at veksten i den amerikanske økonomien var på under en prosent (0,8 prosent).

Mange av komponentene som styrer BNP er allerede kjent, så man bør ikke forvente all verdens reaksjoner på tallene.

Det alle spør seg om er: når kommer veksten tilbake og hvor sterk blir den?

Først må presiseres at det fortsatt er vekst i amerikansk økonomi. Den er faktisk ikke så langt unna farten på den norske fastlandsøkonomien om dagen! Det er bare det at den kraftige fartsreduksjonenen i USA har gitt fartsblindhet. Med toppfart på 6-8 prosent på det høyeste, oppfattes dagens fart på en knapp prosent i USA-økonomi som i resesjon.

Men i motsetning til i Norge må USA trolig holde en vekst på tre prosent for at arbeidsløsheten ikke stiger. Der borte øker nemlig arbeidsstyrken. Og jo lengre tid det tar før farten kommer opp igjen i USA, jo større er faren for økt arbeidsledighet. Dette kan gi mindre konsum, som jo er det som holder amerikansk økonomi i live om dagen.

Men hvor skal ny vekst komme fra?

Konsumentene bruker penger i stort monn fortsatt, og det er ofte en oppgang i konsumet som trekker en økonomi ut av resesjon. (Mange omtaler derfor USAs problemer mer om en 'vekst-resesjon' enn en ren resesjon, som det per definisjon ikke er snak om ). Dermed kan altså ikke konsumentene trekke øke farten på USAs økonomi igjen.

Heller ikke USAs handelspartnere kan hjelpe til. Tvert om synes veksten å falle i både Europa og Japan. Sistnevnte land er igjen i resesjon, mens den store tyske økonomien er farlig nær.

Dermed må USA trekke seg selv opp av hengemyra. Og ettersom konsumet allerede er bra, blir det investeringene som må dra hjulene i gang. Men som tidligere anført i denne spalte kommer ikke investeringene før bedriftene føler at overskudd er både sannsynlig og ikke altfor langt frem i tid. Pendelen her har kanskje svingt for langt den andre veien når det gjelder tro på akkurat det. Det er nettopp slik over- og underoptimisme som gir konjunktursvingninger. Les mer om dette her.

Dermed kan det ta tid før hjulene i amerikansk økonomi for alvor begynne å rulle igjen.

RCL

Det ser likevel ut til at markedet satser på at stemningen blant amerikanske konsumenter holder seg. RCL steg til hele 216 kroner i går på Wall Street (mot 206 kroner i Oslo) i kjølvannet av den sterke kvartalsrapporten fra selskapet for to dager siden. Mye kan nok tilskrives lettelse over at den sterke kapasitetsøkningen (30 prosent seneste kvartal) ble så godt absorbert, og at ingen nye negative signaler ble gitt. Men oppgangen ligner myepå et 'relief rally'.

Kreative analytikere foreslår dessuten at man bytter fra konkurrenten Carnival til RCL ettersom Carnival inntil nylig har gått så mye bedre enn RCL.