Før børs fredag

Sentralbanksjef Alan Greenspan forstår inflasjonsfrykten etter alle rentekuttene, men antyder at kuttene kan fortsette. Her hjemme gjør politikerne alt galt. Følg med Tandberg, RCL og riggaksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv om det amerikanske aksjemarkedet tilsynelatende ikke har noen klar trend, er Nasdaq opp over 40 prosent fra bunnen i april, mens S&P 500 er opp 20 prosent fra bunn. Definisjonsmessig er vi i et bullmarked.

Spørsmålet er likevel om markedet tør å diskontere inn mer positive nyheter. Fremlagte tall de seneste dagene tyder på at den amerikanske økonomien fortsatt er svak. Lavere tall for boligomsetning, og en fortsatt høy tilstrømning av arbeidstagere som søker trygd, vitner om det. I går kom de ukentlige tallene for nye arbeidssøkende ("jobless claims"), og fire ukers snitt ligger fortsatt over 400.000, mot under 300.000 på samme tid i fjor.

I en tale i går erkjente sentralbanksjef Alan Greenspan at de mange og kraftige rentekuttene kan skape grobunn for bekymringer om økt inflasjon, men han understrekte at nye rentekutt kan være påkrevd på grunn av svak økonomisk utvikling.

Greenspan fikk følge av sentralbankkollega Laurence Meyer, som også snakket om farene for svak økonomsk vekst kombinert med inflasjonspress. Slikt liker man ikke å høre i obligasjonsmarkedet, som svarte med å sende renten på den amerikanske 30-årige statsobligasjonen opp i 5,84 prosent. I mars lå renten på vel 5,2 prosent. En slik renteoppgang for lange statsobligasjoner kan tolkes både være positivt og negativt. Oppgangen kan tolkes som at obligasjonsmarkedet ser for seg økt økonomisk vekst, og det er jo isolert sett positiv., men det kan også bety at markedet vare venter økt inflasjon. Det er som kjent ikke positivt. Den forholdvis markerte renteoppgangen gjør dessuten aksjemarkedet mindre gunstig priset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer