Før børs fredag

Ny runde med resultatvarsler gir turbulens på aksjemarkedene igjen. Da kan du kanskje få Statoil-aksjen billig. Følg med amerikanske nøkkeltall, små IT-selskaper og Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er igjen uro på Wall Street. De store indeksene er nede på nivåer vi ikke har sett på nær to måneder. - Toppen nådd!, skrev vi etter at Nasdaq Composite-indeksen i slutten av april nådde 2.200 poeng. Riktignok steg indeksen opp i 2.300, men nå er indeksen altså ned 10 prosent fra toppen i slutten av mai.

Bakgrunnen for vår spådom om at toppen var nådd, var den volsomme oppgangen fra bunn, spesielt for aksjer som Intel, Cisco og andre teknololgiaksjer. Her har det vært mer enn psykologi som har drevet kursene ned. Hele bransjen har opplevd å bli snud på hodet.

Fra å være den mestvoksende bransjen frem til i fjor, har nettverksaksjene fått snudd opp ned på tilværelsen. Nå er det bråstans over hele linjen, og det må ryddes kraftig opp i overkapasitet som er bygget opp de senere årene.

Resultatvarslene fra selskapene i sektoren burde derfor være som forventet. Varselet fra Nokia ble ganske fort glemt, og gårsdagens resultatvarsel fra JDS Uniphase, en av tekno-investorenes favoritt-aksjer i fjor, burde også være ventet, ettersom nesten alle konkurrentene har bekjent sine resultatfall.

Strømmen av resultatvarsler skaper alltid uhygge. For de som ikke eier teknologi-aksjer, er disse resultatvarslene omtrent som lyden av bombing i det fjerne. Man føler seg alltid litt redd for at det skal komme på andre territorier også.

Siste tegningsdag Statoil! Børsnedturen denne uken kan faktisk komme tegnerne i Statoil-emisjonen til gode. De institusjonelle investorene legger inn, eventuelt trekker fortløpende ut, tegninger på aksjer. Dermed skapes det et lite marked i aksjen der tilbudet er mer eller mindre konstant, men etterspørselen varierende. Dersom etterspørselen skulle ha avtatt på grunn av børsuroen de seneste dagene, kan det hende at markedskrysset (der tilbudet og etterspørselen møtes best) blir noe lavere enn det det var bare for noen dager siden.

Gjerrige internasjonale investorer kan derfor ha prutet de senere dagene og fått prisen på Statoil-aksjene litt ned. Den langsiktige verdien av Statoil blir neppe særlig annerledes om Intel eller JDS Uniphase sliter i år, men det kan påvirke den kortsiktige stemningen (sentimentet).

Et dårlig børsklima på siste noteringsdag for Statoil, som er i dag, behøver derfor ikke være negativt for småinvestorer!

Customax-konkursen

Følg med de mindre IT-aksjene på Oslo Børs. Gårsdagens melding om at Customax går til skifteretten på grunn av manglende finansiering, kan sette press på mange av de andre små IT-selskapene som har kommet på børs de seneste par årene. Gårsdagens melding tyder nemlig på at de eksisterende aksjonærene alltid stiller opp med mer penger. Det kan også bety at flere selskaper på Oslo Børs kan lide samme skjebne.

Lærdommen for Oslo Børs fra Customax-konkursen bør være at børsen setter strengere krav til finansiell soliditet. Eksempelet med Customax, som var på børs mindre enn ett år, bør gjøre Oslo Børs ekstra varsom med nye børskandidater, som for eksempel Fast.

Det kommer en rekke nøkkeltall for den amerikanske økonomien i dag. Industriproduksjonen, kapasitetsutnyttelsen samt konsumforventningene (University of Michigan) kommer i dag og kan gi Wall Street enda en trøkk ned foran helgen.

Det norske aksjemarkedet kan bli fortsatt preget av investorer som selger for å gjøre klar til Statoil-emisjonen. Normalt vil investorene kjøpe noe annet når de selger aksjer, men nå går alt proveny fra salget til nye aksjer i Statoil. Derfor er likviditeten i det norske markedet elendig om dagen. Det kan gi ny nedtur i dag, i alle fall fra start.