Før børs mandag - Angst!

Tidligere betydde dårlig nytt i USA lavere renter, om ikke annet. Nå er dårlig nytt bare dårlig nytt. På Wall Street begynner resultatsesongen denne uken. Her hjemme blir det påskestille. Følg med værmeldingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdagens rally ble bare enda en spasme i den pinefulle torturen som investorene på Wall Street er gjennom om dagen. Som påpekt i før-børs-kommentaren på fredag er neppe en ikke-nyhet fra Dell og et godt resultat fra et smalt selskap som aluminiumsprodusenten Alcoa alene nok til å snu stemningen i det amerikanske aksjemarkedet.

Det må nok klarere og viktigere signaler til før investorene tør kjøpe igjen. Det har vært litt for mange (over 10) slike smårallyer i løpet av det seneste året, og de har blirr kortere for hver gang. De siste to-tre har bare vart en dag. Det er et tegn på at investorene har snudd fra å kjøpe "on dips" til å selge inn i oppgang.

Som tidligere nevnt burde vi nok hatt en dag med full kollaps, der alle som sitter og funderer på om de skal selge, kaster kortene. Det ville renset luften og gjort de fleste aksjene kjøpverdige igjen (men ingen skal på den annen side være dummingen som kaster kortene på bunn...).

Det skrives mye om det amerikanske aksjemarkedet i denne før-børs-spalten. Årsaken er at det vitterlig er en før-børs-kommentar som skal fange opp signalene fra det amerikanske aksjemarkedet som jo, når alt kommer til alt, er det som styrer stemningene på verdens øvrige børser.

Men noen børser lever sitt eget liv, naturlig nok. Børsene i Tokyo og Oslo er to eksempler. Går selskapene som er notert på disse børsene godt eller dårlig, skal jo kursene styres av det, ikke det som skjer på Wall Street. Derfor er det morsomt å se hvordan totalindeksen på Oslo Børs har gått sammenlignet med de to hovedindeksene Nasdaq Composite (blå linje) og S&P500 (grønn linje)..

Oslo Børs har ikke falt så mye som markedene i USA, men neimen om vi har hatt samme

fallhøyde heller. Resultatsesong

Signalene fra Wall Street tyder ikke på at det er slutt på de dårlige nyhetene. Resultatvarslene hagler fortsatt, men markedet kommer til å følge både antall og graden av resultatvarsler.

Ifølge byrået First Call, som samler inn estimater fra analytikere, er det første tegnet på at markedet bunner ut, at antallet negative resultatvarsler reduseres og at estimatene ikke kuttes så voldsomt. Aksjemarkedet snur rundt et halvår før resultatene når en bunn.

Ifølge First Call er det imidlertid liten grunn til å slippe jubelen løs helt ennå. En del selskaper synes å ha nådd bunnen hva nedjusteringer av estimatene angår (sykliske konsumaksjer), men for teknologiselskapene er det fortsatt store estimatkutt.

Syv prosent av selskapene i S&P 500 har levert resultattall og ifølge First Call er de ikke positive.

Flere selskaper kommer denne uken: Motorola

E-Trade

Harley Davidson

Yahoo

Juniper Networks

Dow Jones

Abbott Labs

General Electric

Honeywell.

Påskestille
Her hjemme presenterer I.M. Skaugen kvartalstall i dag og InFocus onsdag (etter at Norge har tatt påskeferie).

Det er heller ikke spesielt mye spennende på makrøøkonomi-agendaen heller den uken.

Tirsdag kommer konsumprisindeksen, men når Norges Bank har fått anledning til å holde inflasjonen på 2,5 prosent, får tallene neppe store utslag i aksjemarkedet.

Følg med Norsk Hydro. Aksjen sluttet litt opp i USA, og indeksen over store oljeselskap steg i et ellers svakt amerikansk aksjemarked fredag.

Det norske aksjemarkedet tok fredag høyde for en svak dag på Wall Street, og fredagens nedgang i det amerikanske markedet blir dermed en non-event.Det som trolig blir et påsketynt aksjemarked kommer til å åpne blandet, men med mulig oppgang utover dagen.

Man skal likevel ikke la seg forlede til å tro at intet skjer i påsken. Det er på dette tidspunkt norsk maktelite liker å finne på de store sakene.

Utelukk derfor ikke nyheter rundt Orkla, Storebrand eller DnB i løpet av uken/påske. Fredagens melding om DnBs inntreden i Nordstjernen kan kanskje være en ledetråd?