Før børs mandag - Hestene bites

Dagens aktivitetsnivå i aksjemarkedet gir ikke noe særlig bonusmat til meglere og analytikere. I meglerhusenes corporate finance-virksomhet tvinner medarbeiderne stort sett tommeltotter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjevolumet i aksjemarkedet i dag kan knapt holde liv i et 20-talls meglerhus. Enten det nå er tale om fullskala meglerhus eller utelukkende nettbaserte meglerhus, må en gjennomsnittlig omsetning på litt over 1,4 milliarder kroner per dag være lite å rope hurra for. Det er på dette nivået aksjevolumet har ligget på i juli måned.

Og husk at dette tallet inkluderer handel mellom meglerhusene og aksjetrading på egen bok, som gir meglerhusene null kurtasje.

La gå at juli er sommerferiemåneden fremfor noen, og såpass usikkert som aksjemarkedet har vært i andre kvartal i år var det kanskje ikke annet å vente: De heftigste aksjetraderne tok sommerferie med god samvittighet, vel og merke med mobiltelefonen innen rekkevidde slik at man kan agere straks nye signaler om retningen videre kommer.

Slike signaler har imidlertid ikke kommet.

De fleste trodde at inngangen til tredje kvartal skulle gi en del dårlige nyheter om andre kvartal som var svunnen tid, samt optimistiske signaler om kvartalet vi er i gang med og opptur mot slutten av året. De fleste toneangivende selskapene har ikke våget å si noe helst om resten av året, mens de paradoksalt nok er langt mindre uvisse på utviklingen til neste år.

I en slik usikker situasjon må meglerhusene gripe tak i de "casene " som det ligger noe i. Ta RCL som eksempel: Cruise-rederiet la frem tall som var bedre enn ventet og signaliserte at selskapet ligger an til å klare å møte forventningene for året under ett. Som ventet varslet RCL lavere yield (inntjening per passasjerdøgn) mot slutten av året, men det hadde de fleste allerede tatt for gitt ettersom storebror Carnival hadde guidet sektoranalytikerne i denne retningen.

Resultatet ble at kursen ble sendt opp med over 20 prosent på to dager! Det betyr at verdien av RCL økte med over 7 milliarder kroner som følge av at selskapet var flink til å kutte kostnader.

RCL-caset var som sendt fra himmelen, og den amerikanske investeringsbanken Salomon Smith Barney visst å utbytte dette: Oppgradering av anbefalingen av RCL og samtidig nedgradering av storebror Carnival ga stor oppmerksomhet. Og de fleste kastet seg på...

En dagsfersk eksempel på at meglerhusene desperat er på jakt etter "case" finner vi i dagens utgave av Finansavisen. Handelsbanken Markets tror de elendige tidene i IT-sektoren kan være over, og det er positiv utvikling i halvleder-industrien som utløser optimismen:

- Vi er at nybestillinger for halvleder-selskapene i USA er kraftig styrket, noe som investorene kanskje kan tolke positivt. Det blir litt vel flott å si at man nå står overfor en omvending, men nybestillinger pleier å være en meget god indikator for teknologisektoren, sier aksjestrateg Sören Poulsen i Handelsbanken til Finansavisen.

DnB Markets tolker imidlertid tallene helt annerledes:

- Vi ser det stikk motsatte ut fra junitallene. Selv om produksjonen faller, går salget enda mer tilbake, slik at lagrene fortsatt øker ganske markant, sier analysesjef Bjørn Bakkevig til avisen.

Dette er nok et eksempel på at usikkerheten er til å ta og føle på. For den mindre profesjonelle investor er det greit å ha meglerhusenes pressede hverdag med ditto behov for å skape "case" i hodet når de hører anbefalinger fra det holdet.

Resultatrapporteringen i USA er på ingen måte over, selv om vi definitivt er over toppen. I Norge gjenstår den tyngste delen av kvartalsrapporteringen.

Her hjemme er sommerferien på hell og mange er nok fra i dag på plass etter en lang og velfortjent ferie. Vi hadde tidligere i sommer en lite lystig sommerhilsen til alle de som intetanende ferierte mens kursene raste her hjemme. Etter at kommentaren ble skrevet har markedet tatt seg litt opp igjen, først og fremst takket være OPEC, men i slutten av forrige uke bidro også RCL til å løfte hovedindeksen.

Vi venter at volumet vil ta seg opp de nærmeste dagene. Etter hvert som kvartalsrapporteringen går mot slutten i USA er det stor sannsynlighet for at vi kan få en noe mer positiv nyhetsstrøm.

Vi regner med at en rekke amerikanske selskaper har tatt i skikkelig med de negative signalene ved denne korsveien,. Relativt sett har de i hvertfall ikke hatt noe å tape på dette ettersom gjennomgangstonen har vært svært negativ "over there".

Her hjemme vil det være signaler utenfra som blir det mest retningsgivende, selv om enkelte resultatrapporteringen kan få store innvirkninger på enkelte selskaper.

Denne uken vil mye av oppmerksomheten rettes mot amerikanske makrotall. Tirsdag kommer tall for personlig inntekt og forbrukernes tiltro til den økonomiske utviklingen - consumer confidence. Onsdag kommer innkjøpssjefens indeks (NAPM-indeksen). Torsdag er det klart for tall for førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd - jobless claims. På fredag kommer det viktige sysselsettingstall som mer enn en gang tidligere har flyttet markedet med flere prosent.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.