Før børs mandag - Kraftig sidelengs

Aksjemarkedet har nå lenge beveget seg ingensteds - eller sidelengs om du vil. Når brytes tendensen, og er det så sikkert at det er snakk om oppgang?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signalene er mange og forvirrende om dagen. Så forvirrende at noen tror på krakk, mens andre tror på børsrally.

Ifølge Dagens Næringsliv tror aksjestrategen i det tyskeide meglehuset Dresdner Kleinwort Wasserstein at det kommer et børskrakk i USA denne uken på grunn av svake produktivitetstall for amerikansk økonomi. Andre mener sysselsettingen og konsumet i USA vil styre landet unna resesjon.

Fredagens sysselsettingsrapport for juli ga heller ingen klare svar om amerikansk økonomi. Industrien mister arbeidsplasser, men det skapes nye i andre deler av økonomien. Og så lenge folk er i arbeid, vil de fortsette å bruke penger til kjøp av hus og tjenester, men kanskje litt mindre til nye biler og elektronikk enn før.

Det er derfor ikke snakk om resesjon i tradisjonell forstand, men heller en inntjenings-resesjon, mener enkelte. Økonomien som sådan humper av gårde, men bedriftene tjener mindre som følge av overinvesteringer, høye energikostnader, fortsatt stigende lønninger, men små muligheter til prisøkninger på grunn av overkapasitet.

Hvis dette scenariet er riktig, trenger bare selskapene tid på å bygge ned lagre, og overkapasitet til en mer normal etterspørselsvekst. Denne prosessen er allerede kommet langt, poengterte sentralbanksjef Alan Greenspan i sine taler til politikerne i juli. I så fall er det ikke noe skrekk-scenario vi snakker om, men det kan ta tid før inntjeningsveksten er tilbake i bedriftene. Det betyr et kjedelig aksjemarked der markedet som sådan ligger lite endret fra dagens nivå.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.