Før børs mandag - Mot normalt

USA økonomi minner lite om resesjon og Wall Street er ikke så mye ned som man kanskje skulle tro. Kanskje det hele bare har vært en normalisering? Følg med Orkla, Opticom og finansaksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det amerikanske aksjemarkedet er i bedring. Referanseindeksen Dow Jones Industrials er nå i pluss for året, og her hjemme har ikke fallet fra toppen vært dramatisk (selv om det har vørt for enkelte selskaper som åpenbart var overpriset).

Forrige uke nevnte jeg obligasjonsmarkedets evne til å "være" utviklingen. Ofte, men ikke alltid, har obligasjonsmarkedet sett utviklingen før aksjemarkedet. I fjor fikk USA en såkalt invertert rentekurve, det vil si at rentene for de obligasjonene som løp lengst, hadde en lavere rente enn de kortere obligasjonene. Normalt oppstår slike situasjoner bare når obligasjonsmarkedet tror det går mot dårligere tider, men i fjor ble denne utviklingen i stedet forklart med at det var knapphet på lange amerikanske statsobligasjoner som ga denne inverterte rentekurven.

Nå vet vi bedre. Det var faktisk bekymring for en oppbremsning i den amerikanske økonomien som lå bak denne renteutviklingen.

Men spørsmålet nå er hvor kraftig denne oppbremsningen er. På fredag ble det lagt frem tall som viste at USAs brutto nasjonalprodukt (BNP) vokste med 2,0 prosent i første kvartal. Opp fra 1,0 i fjerde kvartal i fjor. Ut fra disse tallene kan det se ut til at USA er gjennom det verste.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer