Før børs mandag - Resultatbomber

I skyttergravene! Bombene faller i Irak og på Wall Street. Men hva gjør vel det så lenge været på fjellet er bra. Følg med Eltek, DNO og telekom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske investorer syntes ikke å bry seg særlig mye om Nortels resultatvarsel fredag selv om vi her i førbørs-kommentaren viet Nortel mye oppmerksomhet. Nortel var en av de såkalte Fem Store på Wall Street. Dette var de fem uovervinnelige aksjene med stratosfærisk prising og forgudet ledelse. Markedsverdien av Nortel var på sitt høyeste, for snart ett år siden, hele 2,43 billioner kroner (270 milliarder dollar). Et par resultatvarsler og et krakk på Nasdaq senere er verdien 60 milliarder dollar.

Som ventet tok Wall Street signalene fra Nortel om svak ordreinngang ille opp. Nasdaq falt hele fem prosent og Nasdaq er nå ned 1,8 prosent siden starten på året. Så mye for rentekutt, januareffekt og "nå er det verste over".

For er det verste over? Tja, signalene er så mange. Fredag kom det en rekke signaler som pekte i like mange retninger. Produsentprisene gikk opp hele 0,7 prosent i januar til tross for at de volatile mat og energiprisene var ekskludert. Det var langt mer enn det forventede 0,1 prosentene.

Sentralbanksjef Alan Greenspan uttalte likevel nylig at inflasjonen ikke er noe problem, og da får vi skrive januar-tallene på kontoen for spesielle forhold.

Men undersøkelsen fra University of Michigan om konsumentenes fremtidstro var ikke oppløftende lesning. University of Michigan Consumer Sentiment Index falt til 87,8 fra i februar, mot 94,7 i januar. Det er ikke like lystig lesning.

Sentralbanksjef Greenspan har selv pekt på konsumentenes adferd som det store usikkerhetsmomentet i den amerikanske økonomien for tiden. Dersom konsumentene lukker pengepungen på grunn av usikre tider, kan det gå mot resesjon på kort sikt uansett hvor mye Greenspan kutter rentene.

Enkelte forsøkte å tolke de høye tallene for husbyggingen i USA som et tegn på at konsumentene er ved godt mot. Men det kan godt hende at konsumentene vrir pengebruken mot hus i stedet for nye biler, båter eller annet gøy.

Med de rekordmange oppsigelsene som er varslet er det kanskje ikke så rart mange blir usikre på fremtiden. Nedenstående diagram, som er lånt av Barrons/ISI Group, kan kanskje forklare litt nærmere hva som skjer.

Det er fortsatt negative nyheter som dominerer nyhetsbilde, og selv om man kanskje burde kjøpe når alt ser som mørkest ut, er det intet som utelukker at det kan bli verre før det blir bedre.

Her hjemme får vi glede oss over fortsatt høy oljepris, og dersom konflikten med Irak fortsetter, kan det bli fortsatt høy oljepris. Da er det bare å fortsette å kjøpe oil service-aksjer. Nå må det letes opp mer olje annenteds!

Denne uken fortsetter resultatfremleggelsene her hjemme. I dag er det ikke spesielt mye spennende på programmet med mindre du er aksjonær i DNO, Kongsberg-Gruppen enn Leif Høegh. DNO falt en del fredag,. Men om det skyldes lavere oljepris eller uro foran resultatfremleggelsen vistes ikke.

Det kan imidlertid bli en del fokus på telekom-aksjer igjen. Telenor leverte nokså udramatiske tall fredag, men i dag kan det komme nye signaler fra konkurrenten Telia (NetCom ASA). Torsdag kommer TeleDanmark med tall og i løpet av uken blir det mer informasjon om prisingen av Deutsche Telekoms mammutkjøp av VoiceStream i USA.

Power One falt kraftigm igjen fredag. Det samme gjorde Peco II. Dette kan igjen legge en demper på Eltek, selv om flere norske analytikere mener den nå er verd å kjøpe igjen. Signalene om investeringsviljen fra telekomselskapene vil være avgjørende fremover.

Markedet vil åpne ned som følge av raset på Nasdaq. Spørsmålet er likevel om fallet blir så stort. Håp og tro på at Wall Street snur opp når markedet åpner senere i dag, kan hindre et større fall. Dessuten er deler av markedet på vinterferie denne uken. Da får Wall Street være Wall Street.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.