Før børs onsdag - Catch 22

Greenspan var i en Catch 22-situasjon. Wall Street ville trolig solgt på uansett. Her hjemme starter dagen med børsras i USA og markert lavere oljepris. Følg med på blodtrykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De smarte investorene kjøpte aksjer i forkant av rentebeskjeden fra Federal Reserve for så å selge. Men det ble litt for mange av de smarte, og flere hev seg på salgsbølgen utover tirsdagen.

Psykologien i aksjemarkedet er nå så negativt at reaksjonen på Wall Street trolig hadde blitt den samme uansett størrelse på rentekuttet.

De 50 basispunktene som ble vedtatt, er forsåvidt aggressivt nok i et historisk perspektiv, men markedet reagerte likevel negativt. Hadde Greenspan kuttet med 75 basispunkter, eller så mye som et helt prosentpoeng, hadde det kanskje blitt tolket som panikk og at sentralbanken var på etterskudd ('bak kurven').

Derfor valgte Greenspan å senke renten med et mer normalt nivå på 50 basispunkter, for samtidig indikere at det kan komme flere rentekutt, kanskje om ikke altfor lenge. (Les egen kommentar om rentekuttet her.)

Men markedet ble ikke beroliget, og Nasdaq stupte nesten fem prosent, mens Dow'en falt 2,4 prosent.

Dermed starter vi dagen her hjemme med et kursras på Wall Street, økt bekymring for en global spredning av avmatningen i den amerikanske økonomien og markert lavere oljepriser over natten. Er det bare å slukke lyset å gå hjem?

Nei, og kanskje er det heller på tide i stedet å se etter noen flere lys å tenne. Og ett lys var det på Wall Street igår: De sterkt sykliske aksjene som aluminium og skog endte opp i et ellers bedrøvelig marked.

Hva med litt syklisk?

Med de kraftige rentekuttene som nå har kommet i USA, og som fortsatt kan komme, kan vi forvente at den amerikanske økonomien bedrer seg utover i 2002. For sterkt sykliske aksjer som råvarebasert industri må man kjøpe aksjene minst et kvartal eller to før det bunner ut.

Hvis amerikansk økonomi som følge av rentekuttene får ny fart igjen i 2002, må man kjøpe sykliske aksjer kanskje allerede nå.

Og det er ikke alle deler av USA som er i resesjon. Noen lommer i økonomien vitner om stabilisering. I februar kom tall for industriproduksjonen som viste at forholdene i alle fall ikke blir verre. Og kanskje dét er grunnen til at Greenspan ikke slipper rentene helt løs. Det er fortsatt, bank i bordet, bra med aktivitet i store deler av amerikansk økonomi. Det er visse sektorer der det har vært overinvestert at problemene nå hoper seg opp.

Veldig mye vil imidlertid være avhengig av psykologien. I vårt informasjonssamfunn, der bedriftsledere verden over får meldinger om problemene i USA inn på skjermen sine nær sagt «live», kan dette resultere i innsparing eller mindre investeringer uten at det egentlig er noen grunn til det i hjemmemarkedet. Globaliseringen og den raske informasjonsflyten kan derfor gi en systematisk, men likevel unødvendig resesjon på global basis.

Kanskje er det derfor sentralbankene i Europa forsøker å virke optimistiske? For å beholde investeringsviljen oppe?

På Oslo Børs er det lite å rope hurra for for øyeblikket. Svært mange av de store aksjene har gjort seg selv mindre den seneste tiden. De gamle favorittene Petroleum Geo-Services, Merkantildata og Kværner er bare skygger av seg selv.

Heldigvis har en del andre selskaper vokst seg store. Norske Skog er nå en spiller i verdensklasse og Stolt Offshore er på vei over 10 milliarder i børsverdi. Det er mer enn PGS og nesten dobbelt så stort som Merkantildata.

Norsk Hydro og oil service-selskapene er det som holder Oslo Børs oppe om dagen. Samt shipping og skog.

Dermed er Oslo Børs den råvarebaserte børsen som man alltid har snakket om. Det resulterte i liten interesse for Oslo Børs fra utlandet i 1999 og 2000, men nå har utlendingene kommet tilbake, som for eksempel i Frontline, der de snart eier hele selskapet sammen med John Fredriksen.

Og kanskje kan alt dette virke positivt for nedsalget i DnB? Her er en stor bank i en økonomi som virker robust i en verden preget av IT-ras og høye oljepriser, kan bli investorenes reaksjon.

Oljeprisen falt imidlertid markert i elektronisk handel i natt. Nå bygges oljelagrene kraftig opp i USA. I natt falt oljeprisen med en halv dollar, og prisen på amerikansk råolje er nå under 26 dollar per fat, mer enn 10 dollar lavere enn på toppen ifjor.

Der er uvisst om det er mindre tåke ved havnene eller mindre oljeforbruk som er årsaken til at oljelagrene bygger seg raskt opp (om enn fra lave nivåer). Oljeprisen falt i alle fall. Det vil nok ha en noe negativ effekt på Oslo Børs i dag. Dollaren falt dessuten under 9 kroner etter gårsdagens rentekutt.

Det er lite av spesielle forhold på følge med på i dag. Merkantildata vil nok fortsatt være i fokus etter avisoppslag i dag om at det er satt igang jakt på en etterfølger til konsernsjef Tom Adolfsen. Fearnley Fonds får skylden for å ha spredt ryktene, som avvises av Adolfsen. Men at Adolfsen er i hardt vær, er det ingen tvil om, og i USA hadde han nok vært ute av døren for lenge siden med den kursutviklingen som aksjen har hatt.

Blendet av enorm kursoppgang brukte Adolfsen de høyt prisede aksjene på å kjøpe det han syntes var billige selskaper gjennom 1998, 1999 og litt i 2000. Men da var hans bransje på topp - også prisingen av selskapene han kjøpte opp.

Det står ingen spesielle hendelser på agendaen i dag. Oslo Børs vil nok åpne ned etter gårsdagens ras på Wall Street, men enkelte kvalitetsaksjer som Norsk Hydro, Norske Skog og Tomra kan muligens begrense fallet, om ikke panikken skulle bli total. Men så lenge Opticom handles over 100 kroner, er det fortsatt liv i norske spekulanter

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs.