Før børs onsdag - Cisco vil tynge

Wall Street venter på nye impulser. Resultatet fra Cisco var imidlertid ikke det man ønsket seg. Følg med Nycomed, RCL og oil services.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Det amerikanske aksjemarkedet preges av usikkerhet om hvordan nedturen i amerikansk økonomi blir. Er det snakk om en kortvarig nedtur i første halvår og så full fart fra andre halvår eller har økonomien bare lagt seg i en langsommere fil for en stund?
 • Statistikk for amerikansk økonomi gir nemlig intet klart bilde av hva som kommer til å skje. Det som skjer i øyebliket, er imidlertid klart: Amerikansk industri i tilbakegang og farten i servicesektoren er også kraftig bremset opp. Men det er også tegn på at konsumentene ikke oppfatter situajonen som faretruende ennå, til tross for alt snakket om oppsigelser og svakere tider. Hussalget i desember var sterkt og bilsalget i januar var brukbart, takket være kampanjer fra produsentene.
 • Ubalansene i amerikansk økonomi er heller ikke så store som de pleier foran resesjoner, selv om mange mener det. Lagrene er ikke så store som de pleier å være på vei inn i resesjoner fordi lagerstyringen er blitt bedre, det har ikke vært storspekulajson i eiendomsmarkedet og det er tilfredsstillende likviditet i kapitalmarkedene.
 • Konsumentenes og bedriftenes gjeldsbyrde er imidlertid et forhold som bekymrer mange. Dersom både bedriftene og konsumentene selv oppfatter dette som et problem, vil nemlig ikke rentenedsettelsene få den ønskede raske effekten på økonomien. Da vil de lavere renteutgiftene som rentenedgangen gir medføre at man nedbetaler gjeld i stedet for å investere eller konsumere. Det vil forsterke konjunkturnedgangen..
 • Norge på begynnelsen av 90-tallet var et typisk eksempel på dette. Ikke bare var både renten og arveidsledigheten høy, men myndighetene oppfordret folk til å være sparsomme i nedgangstidene! Og man skulle i alle fall ikke fortelle folk om at landet var rikt på oljepenger.Det gjorde vondt verre. Eiendomsmarkedet knakk fordi ingen turde å kjøpe bolig. Og når prisene falt, ble folk enda mer urolig for sin egen økonomi ettersom de fleste har formuen sin i bolig.
 • Det er et slikt scenario som pessimistene i USA ser for seg. Nemlig at det ikke blir en kortvarig 'lager'-resesjon, men en 'gjelds'-resesjon der selv rentenedsettelsene ikke har virkning. Japan er skrekkeksempelet i så måte. De fleste mener likevel sentralbanken har mer å gå på når det gjelder rentekutt.
 • I dag blir det mer fokus på teknologisektoren. IT-giganten Cisco kom med et skuffende resultat etter børsstengning i USA igår. Resultatet på 18 cent per aksje var en cent lavere enn ventet og det er første gang på 14 kvartaler at selskapet ikke leverer bedre tall enn ventet. Aksjen falt seks-syv prosent i ettersbørshandel i går.
 • Dette vil kunne sette press på teknologiaksjene i dag. Cisco sier nemlig at salget de neste to kvartalen vil kunne bli flatt. Nå hadde toppsjefen John Chambers i januar ved to anledninger antydet at selskapet opplevde svekkelse i forretningene, men dette vil likevel bli oppfattet som negativt.
 • Følg også med Nycomed Amersham. Aksjen steg 3,3 prosent i USA igår på forventinger om at den ventede børsnoteringen av Amersham Pharmacia Biotech (APB) går som planlagt i første kvartal. Bioteknologisektoren gikk bra på Wall Street i går. Aksjen sluttet tre kroner høyere i USA enn i Oslo, men aksjen pleier å være lite likvid på Wall Street.
 • Følg også med RCL i dag. Igår gikk aksjen kraftig opp. I dag er det presentasjon av selskapet kl 08.30 her i Oslo, men med tanke på de strenge reglene for informasjonsspredning for amerikanske selskaper, er det lite trolig at det kommer noe kursbevegende utsagn på presentasjonen. Da er den tillyste telefonkonferanse til konkurrenten Carnival mer spennende. Her vil vi få flere detaljer Konferansen begynner først når markedet stenger her hjemme (kl 16.00).
 • Følg også med på oil services. Denne sektoren fortsetter oppgangen. Igår var OSX-indeksen, som måler kursutviklingen på dete type aksjer, opp 3,2 prosent. Merrill Lynch er positive til denne sektoren .
 • Det er lite spennende på agendaen i dag. Teknologiaksjer får som nevnt en nedtur i dag. Øvrige aksjer kan nok holde seg noe bedre, men et forventet fall på Wall Street i kveld kan likevel presse de fleste aksjene ned fra start i dag.