Før børs onsdag - Dagen derpå?

Igår var det fest på Wall Street, men nacspielet ble trist. Selv om konsumentene er optimister, fortsetter USAs økonomi å råtne innenfra. Følg med Eltek, Tandberg og Storebrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen på Wall Street løsnet virkelig etter at tall for konsumentnes forventninger i mars viste et sterkt oppsving. Den gode stemningen gikk nesten over i en full feiring over at nå var alt det vonde over. Dersom bare konsumentene holder motet oppe, går det nok bra med økonomien.

Indeksen for konumentenes forvemntninger ("consumer confidence") viste en oppgang til 117 i mars fra en lokal bunn på 109 i februar (da etter seks måneders sammenhengede fall).

Det var utelukkende faktoren for fremtidigsutsiktene som har endret seg den seneste måneden. Komponenten som måler hvordan konsumentene oppfatter dagens situasjon, var uendret.

Det viktigste var likevel var indeksen viste oppgang, og ikke videre nedgang. Det var ventet at indeksen skulle falle til 105, men her hjemme trodde DnB Markets at indeksen skulle stige til 110. Men det ble altså hele 117.

Nå er det litt tidlig å slippe jubelen helt løs. Rundspørringen som denne indeksen er bygget på ble nemlig foretatt før forrige ukes voldsomme kursfall og mange meldinger oim ytterligere oppsigelser. Hadde den vært tall en eller to uker senere, kunne utslaget har vært ganske annerledes.

For det andre har det typisk vært en forsinkelse på to måneder mellom endringer i aksjekursene og forbrukernes svar. Det betyr at mars-statistikken fanger opp hva som skjedde i aksjemarkedet i januar. Da steg Nasdaq 12 prosent, men har siden falt 15 prosent.

For det tredje kan disse tallene hindre sentralbanken i å foreta altfor aggressive rentekutt fremover. Det kan virke inflasjonsdrivende.

I sum er bildet altså noe mer nyansert enn ved første øyekast.

I tillegg kommer det stadig frem nye meldinger fra selskaper som melder om problemer. Og det er åpenbart problemer som har oppstått i det siste. Selv om den amerikanske sentralbanken anførte ved sin rentenedsettelse i forrige uke at lagrene var i ferd med å korrigere seg selg, så er det fortsatt svært laber aktivitet i deler av økonomien.

Sent i går, etter at festen var ferdig på Wall Street, ødela Nortel Networks morroa på nachspeilet. Selsakapet kom med nok et resultatvarsel. Men selskapet i februar nedjusterte forventningene for inneværende kvartal, sa selskapet igpr atb underskuddet i første kvartal kan bli tredoblet i forhold til tidligere anslag. Per aksje vil det si et underskudd på 10-12 cent, mot tidligere antydet 4 cent. Den 16. februar kom selskapet ut med melding om at resultatet ville bli et underskudd på fire cent. Da var tidligere prognose et overskudd på 16 cent per aksje

Også Palm og Disney melder svekkelse. Og dette har tilsynelatende kommet den seneste tiden. Dermed kan gårsdagens tall for konsumentenes forventninger allerede være av mer historisk interesse.

Følg med Eltek i dag. Selskapet holder presentasjon for investorer og analytikere i dag. De færreste tror nå at Eltek klarer 30.-40 prosent vekst i år. Gårsdagens resultatvarsel fra Nortel styrker Elteks odds. Men skulle selskapet gjenta prognoser i dag, er det duket for rally i aksjen.

Følg også med Tandberg. Akkurat som Eltek er i ferd med å parkere sine konkurrenter i akjemarkedet, er Tandberg på vei til fullstending å parkere markedslederen Polycom.

Polycom falt i et ellers sterkt marked igår. Polycom ble nedgradert av Pacific Growth Equities til kjøpr fra sterk kjøp og årsaken er svekkelse i videokonferanse-markedet og konkurranse fra PictureTel.

Tandberg gikk sterkt igår. Se opp for gevinstsikring i dag.

Følg også med Storebrand. Vi har flere ganger, senest igår, nevnt at Storebrand er en oppkjøpskandidat. Ifølge Dagens Næringsliv i dag har SEB økt sin beholdning av Storebrand-aksjer kraftig. Ifølge avisen er det trolig bare forflytting av aksjonærer, men det ville ikke forurdre oss om det er en investor på vei inn i selskapet, som fortsatt må sies å være i spill selv om Idar Kreutzer har blitt fast ansatt som toppsjef.

Markedet vil åpne opp i gleden over oppgangen på Wall Street igår, men det sure nachspielet med Nortel-meldingen kan begynne å prege markedet utover dagen . Det er torlig for tidlig å slutte å rope bjørn, bjørn helt ennå.