Før børs onsdag - Et IT-rally er født?

Igår dreide alt seg om teknologiaksjer igjen. Er det falske rier eller en forløsning? Olje og shipping bør likevel holde seg bra i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens førbørs-kommentar antydet jeg at teknologiselskaper kan vise seg å være som aksjer flest. De opplever svingninger i inntjeningen som andre selskaper og skal dermed ikke få en like høy multippel (pris/fortjeneste.forhold, P/E) på toppinntjeningen som når inntjeningen er lavere. Årets utvikling viser at teknologiaksjene også kan ha sykliske trekk ved seg.

Men noen aksjer er likere enn andre. Ta for eksempel Cisco. Selv om aksjen har har falt fra 80 dollar per aksje til 24 dollar per aksje, er det likevel opp cirka 12.000 prosent (!) det siste tiåret Cisco ble dannet så sent som på slutten av 80-tallet, men er likevel blant de aller mest verdifulle selskapene i verden målt i børsverdi. Til sammenligning har en av de eldste aksjene i USA, Betlehem Steel, i dag langt lavere børsverdi enn for ti år siden. (Cisco i blått, Betlehem Steel i rødt)

Man kunne funnet mange eksempler der teknologiaksjer over tid har gjort det langt bedre enn andre sektorer til tross for det sterke kursfallet det siste året. Les mer om dette her.

Det er nok også grunnen til at mange nå hiver seg på for å kjøpe teknologiaksjer igjen. Igår var det sterk oppgang for denne type aksjer i Oslo og New York. Men det er lite av fundamentale nyheter som tilsier denne oppgangen. Tvert om kommer det fortsatt ut resultatvarlser fra de amerikanske selskaper om dagen. Sist ut er JDS Uniphase, en av de virkelig teknologifavortittene ifjor. Selskapet advarte igår om lavere resultater i tredje kvartal enn det markedet venter.

På den annen side synes ikke aksjemarkedet å bli skremt av resultatvarsler lenger. Og det er nettopp markedets evne til å ignorere dårlige nyheter som har fått troen tilbake på at vi har å gjøre med et stemningsskifte.

Men det samme skjedde på slutten av fjoråret. Da var også markedet blitt immunt mot dårlige nyheter uten at det innebar noen bunn for teknologiaksjenene eller selskapenes inntjening. Den gang var det rentekuttet den 3. jnauar som sendte teknologaksjene kraftig opp.

Noen mener oppgangen på Nasdaq de siste par dagene mer er en reaksjon på det sterke kursfallet i februar enn en solid fundert oppgang for teknologiselskapene. Det blir dermed spennende å se hvordan markedet tolker resultatvarselet fra JDS Uniphase. Trolig vil det få liten betydning i dag.

Om man ikke føler seg overbevist om at et IT-rally er født, kan man søke seg mot oljeaksjer igjen. Norsk Hydro tikker mot 400 kroner, og i dag kan det være duket for oppgang i oljeprisen igjen. Ifølge den seneste statistikken for oljelagrene i USA er det nå snart like lite olje på lager som det var under OPEC-krisen i 1974. Sist uke falt oljelagrene overraskende mye. Dette kan også være positivt for tankaksjene. Lagrene i USA må fylles opp, med olje fra Midt-Østen.

Stadig mer tyder også på at oljeleting og utvinning blir sterkt voksende sektorerer fremover. Med kapaistetsbegresninger både på personell og utstyr i USA skal vi ikke se bort fra at amerikanske selskaper interesserer seg for norske selskaper. Det er ikke så mange oljerelaterte selskaper med høy kompetanse i verden. Dessuten er de norske selskapene billigere enn de amerikanske.

Det er lite på agendaen om dagen. Sentralbanksjef Svein Gjedrem er ute på turné og skal tale i dag også. Men ut fra foredraget han holdt igår , er det ikke grunn til å vente nye nytt fra sentralbanksjefen i dag heller.

Dessuten kommer endelige detaljomsetningstall for januar. De vil neppe skape noen bølger i hverken aksje- eller obligasjonsmarkedet.

Markedet vil trolig åpne opp, støttet av oppgang i både oljerelaterte aksjer og teknologiaksjer. Utover dagen får vi se hvor sterkt sentimentet for IT-aksjer egentlig er.