Før børs onsdag - Hurra for 17. mai!

Det kan bli fest av flere grunner den 17. mai. Da skal USA legge frem en plan for energikrisen i USA. Følg med Kværner, Frontline og Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street tok to veier i går. Teknologiaksjer var blandet, men mest opp. Tradisjonelle aksjer, og da spesielt sykliske, var ned. Alle ventet på Cisco-tallene som kom etter børs. Men de ble litt anti-klimak. Aksjen steg kraftig i forkant, men falt etter at tallene, som dog var bedre enn ventet, ble offentliggjort.

Markedet tok liten notis av de meget svake tallene for produktiviteten i USA i første kvartal selv om denne FALT 0,1 prosent. Det er det første fallet siden 1995, forrige gang USA var nær en resesjon uten egentlig å være det.

I tillegg økte steg arbeidskostnadene (unit labour cost) med hele 5,2 prosent på kvartalsbasis. Justert for inflasjon er det opp en prosent, og indikerer en aksellererende trend den senere tid.

Nå er det mange som anfører at svakere produktivitet kommer som resultat av en svakere økonomi. Da veksten var på topp for et drøyt år siden var også produktiviteten høyest. At den nå faller blir derfor bare ansett som et bevis på antagelsen om at produktiviteten er syklisk og at den vil fortsette å vokse når amerikansk økonomi får opp farten igjen.

Og akkurat som tilfellet har vært før de senere ukene, blir dårlig nytt oppfattet som godt nytt. Den svake produktivitetsutviklingen blir av mange ansett som nok en bekreftelse på at sentralbanken må og vil komme til å kutte rentene ytterligere.

Men her må sentralbanken gjøre viktige avveininger. Nedgang i produktiviteten og oppgangen i arbeidskostnadene vil enten presse selskapenes inntjening eller så må det prisøkninger til, som kan øke inflasjonspresset.

Dette i kombinasjon med økte energikostnader står både sentralbanken og regjeringen overfor en vanskelig situasjon. Det er ventet av bensinprisen vil passere tre dollar per gallon i sommer på grunn av lave bensinlagre foran sommersesonger, som er da amerikanerne bruker mest bensin. Det vil virke som en ekstra skatt på konsumentene, som jo er de som holder amerikansk økonomi opp om dagen. Gårsdagens statistikk fra American Petroleum Institute (API) i går ga lite håp om at bensinprisen kommer ned. Lagrene falt nemlig sist uke, mens det var ventet en oppgang.

Energispørsmålet begynner å bli svært viktig for USA. Derfor har det vært jobbet med saken i Det Hvite Hus helt siden president George W. Bush og visepresident Dick Cheney overtok makten.

Den 17. mai vil Det Hvite Hus legge frem en plan for å løse USAs energiproblemer. Ettersom de to herrene begge har bakgrunn fra oljebransjen, visepresidenten kom sågar rett fra toppjobben i oljeservice-selskapet Halliburton, så antar man at den vil være positiv for oljeindustrien.

Det ble delvis bekreftet i en intervju som CNN hadde med Cheney i går. Der sa Cheney at man stort sett er ferdig med handlingsplanen, og at den vil bli offentliggjort den 17. mai. President George W. Bush har sagt at han foretrekker økt produksjon fremfor sparetiltak for å løse energiproblemene. Det vil si økt produksjon i for eksempel naturområder i Alaska etc. Det kan uansett bli mye å gjøre for oil service-næringen, og ikke minst riggnæringen, i årene fremover dersom signalene fra Det Hvite Hus blir realitet.

Oil service-sektoren har snudd opp den seneste uken. Det har vært antatt at det skyldes høyere oljepris, men det kan også skyldes forventninger om hva som kommer i den varslede planen.

Her hjemme kom Kværner en god del ned i går. Kursen steg kraftig mandag etter at Kjell Inge Røkke og hans Aker Maritime led en sviende nederlag på Kværners generalforsamling sent fredag, men i går gikk det opp for markedet at Kværners problemer ikke er løst av at Røkke ikke får sine menn inn i styret.

Og mediaspillet fortsetter. I dag kan Dagens Næringsliv fortelle om at Kristian Siem forsøkte å kjøpe Citadels aksjer (som ble frontet av Morgan Grenfell) uten å lykkes. Dette blir tolket som en sannhetsbevis på at Røke kontrollerer aksjene.

Men dersom Citadell kjøpte aksjene fordi de ville investere i Kværner, hvorfor skulle de selge dem rett etterpå til marginal gevinst?

Følg også med Frontline i dag. Resultatet for første kvartal bedre enn ventet på bunnlinjen, men driften var som ventet. Det blir holdt en presentasjon i morges, og med rederiets «track record» når det gjelder å presentere seg selv skal vi ikke utelukke at aksjekursen stiger videre i dag.

Følg også med Telenor. Selskapet leverte bedre tall enn ventet, og utviklingen på mobilområdet, som mange i markedet er mest spent på, er god.

Også Storebrand og Scandinavia Online har levert tall i morges.

Markedet vil fortsette å utvikle seg blandet. Sentimentet er bedret den seneste uken. Det ser man på kursen i Merkantildata der «no news is good news».