Før børs onsdag - Infleksjonspunkt?

Bare dårlig nytt i aksjemarkedet om dagen. Men er glasset halvt tomt eller halvt fullt? Følg med RCL, PGS og Norske Skog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går det fra vondt til verre eller signaliserer alle de dårlige nyhetene bare at vi nå står midt i det verste? Økonomene er betalt for å gi svaret, men hvor er de når du trenger dem?

Vel, når ikke selv sentralbanksjef Alan Greenspan aner hvor vi står, kan det kanskje ikke forventes at andre har bedre innsikt.

Derfor har flere økonomer tydd til historien: Aggressive rentekutt har (nesten) alltid blitt etterfulgt av ny oppgang i økonomien. Men som det spøkefullt har blitt sagt: Det er ikke historien som gjentar seg, men historikerne som gjentar hverandre.

I går var Greenspan hos politikerne på Capitol Hill igjen, men med samme manus som forrige uke da han sa at flere rentekutt kan være nødvendig for å bringe nytt liv i økonomien.

Dette siste tyder på at den amerikanske økonomien i alle fall ikke har nådd bunnpunktet (matematisk at førstederiverte er lik null). På spørsmål sist uke svarte han imidlertid at han mente han så strukturer av en bunn danne seg (!). Kanskje det betyr at det i alle fall ikke blir verre og at vi for øyeblikket er i eller akkurat har passert infleksjonspunktet (annenderiverte lik null), det vil si der kurven for så vidt fortsatt peker ned men der tendensen er at nedturen bremser opp og økonomien om noen måneder bunner ut.

Mye tyder uansett på at den såkalte V-formede utviklingen i amerikansk økonomi, ikke ser ut til å inntreffe, slik man håpet for noen måneder siden. Det blir mer en U-formet utvikling, eller kanskje enda verre; en L-formet utvikling.

Halvt fullt...?

Men hvordan skal man tolke alle de negative signalene som nå strømmer ut fra selskapene på begge sider av Atlanteren: Er glasset halvt tomt eller halvt fullt?

Økonomene begynner å se på glasset som halvt fullt, mens analytikerne, som hele tiden har sett for seg fulle (og utømmelige) glass, begynner å se det som halvt tomt.

Dét i seg selv bullish signal.

Dette er viktig for vurderingen av sykliske aksjer. Disse aksjene skal kjøpes FØR bunnen nås, og selges FØR toppen nås. I går falt sykliske aksjer i Europa og USA. Investorene tror nå det ennå kan ta noen tid før pilene igjen peker opp. Sykliske aksjer har gått bra hittil i år på forventninger om at rentekuttene i USA vil sette ny fart på økonomien i USA og dermed også resten av verden. Nå begynner tvilen å komme (dessuten pleier sykliske aksjer å gå dårligst i tredje kvartal).

Norske Skog falt i går. Papirmarkedet er et typisk eksempel. Tremasseprisene er i kjelleren, men papirprisene holdes oppe av produksjonbegrensninger hos skogselskapene. Derfor er papirprisene nå høye. Men dersom pilene for verdensøkonomien fortsatt peker ned, og ikke opp snart, vil papirprisene følge med ned. Tvil og tro preger Norske Skog-aksjen.

Det som plager aksjemarkedet mest er nok at selskapene ikke aner hvor veien går videre. Det er ingen såkalt 'earnings visibility', og selskapene vegrer seg dermed for å gi prognoser for resultatutviklingen. Dette kan gi investeringsvegring, noe som igjen vil trekke økonomien ytterligere ned. Manglende investeringer vil igjen gi økt arbeidsløshet ettersom selskapene vil søke å øke inntjeningen gjennom kostnadskutt (oppsigelser) fremfor økt satsning. Dagens resultatrapport fra StepStone er et eksempel på dette.

I går meldte dessuten ABB at selskapet vil si opp 12.000 ansatte for å øke overskuddene, mens Amazon vil kutte kostnader for å kunne klare å gå med overskudd.

I sum kan man si signalene er svært negative. Dersom det ikke kommer impulser til næringslivet som setter i gang investeringer fremfor kostnadskutt, kan dette etter hvert påvirke det private konsumet, som er det som holder spesielt amerikansk økonomi over vannet.

Norsk økonomi har så langt vært heldig. Vi har tjent på andres ulykke ved at oljeprisen har vært høy, eksporten har vært høy av aluminium og fisk på grunn av strømmangel i USA og kugalskap i Europa.

Men dersom verdensøkonomien fortsetter nedover, vil oljeprisen falle ytterligere og Oslo Børs ikke lenger være en børs bedre enn andre. Tvert om.

I dag får vi kanskje noen flere svar. PGS falt i forkant resultatfremleggelsen i dag, og det blir spennende å se hvilke signaler selskapet nå gir. Som regel er signalene fra PGS alltid positive, og skal vi dømme ut fra de mange oil service-selskapene som har rapportert i USA denne uken, burde det gå mot bedre tider i andre halvår og neste år for denne bransjen.

RCL kommer mer tall etter lunsj. Dette blir et barometer for hvor godt amerikansk konsum holder seg. Igjen blir det signalene som gis, som vil bestemme kursutviklingen. Carnival har nemlig for så vidt gitt indikasjoner for bare en måneds tid siden.

Forvent nok en svak dag, men med mer fart etter lunsj når PGS og RCL har rapportert.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.