Før børs onsdag - Kom mai...

April måned var en av de beste på Wall Street, og mai åpner bra. Og nå kommer skattelettelsene - i USA. Her hjemme er børsstemningen som skattebelastningen: Trykket. Følg med Tomra, PGS og Orkla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med mai kommer sola og knoppskytingen. Og sannelig ser det ikke ut til at den amerikanske økonomien har mer liv i seg enn mange har trodd. Før helgen kom det tall for brutto nasjonalproduktet i første kvartal, og i går kom tall for byggeaktivitetet og industriproduksjon som begge bekreftet inntrykket av at det i alle fall ikke blir verre i USA om dagen. Byggeaktiviteten er sågar på rekordhøyt nivå.

National Association of Purchasing Managements Index (NAPM) for april ble lagt frem I USA igår. Dette er en slags rundspørring blant innkjøpsjefene i USA om hvordan aktiviteten i industrien er. Indeksen viste et nivå på 43,2, som var opp fra 43,1 i mars. Et nivå under 50 viser tilbakegang i industrien, og så lenge indeksene for ordreinngang og ordrebok også viser nivået under 50, er det liten grunn til å vente en snarlig oppgang. PÅ den annen side steg indeksen for nye ordrer for tredje måned på rad, og dermed der det i alle fall ut som om det ikke blir verre i USA.

Det understøttes av en direktør i National Association of Manufacturers, som sår bak undersøkelsen: Industriproduksjonen har helt klart flatet ut og begynner veien mot fornyet vekst. Men også han ser for seg en svakere veksttakt fremover, ikke minst på grunn av sterk dollar og høye energikostnader.

Sånn sett er Norge og Oslo Børs motsyklisk i forhold til Wall Street, slik en norsk analytiker hevdet for noen uker siden. Høye energipriser og sterk dollar er bra for Oslo Børs fordi mange av selskapene på børsen er så avhengig av oljepris og dollarinntekter.

Men historien viser at Oslo Børs samvarierer svært sterkt med hva som skjer på Wall Street. Nedenstående diagram viser dette klart.

Derfor er det viktig hva som skjer på Wall Street, og derfor bruker jeg mye tid på det amerikanske aksjemarkedet og den amerikanske økonomien i denne før-børs-spalten. Wall Street påvirker på daglig, ukentlig og månedlig basis.

Likevel er det sær-norske trekk som gjør at Oslo Børs ikke er en interessant børs over tid. For det første har få selskaper vist til noen spesiell suksess, og når Opticom maneg dager er den mest omsatte aksjen, viser det også at vi ikke har noen aksjekultur.

I disse dager skjer det likevel mer i norsk næringsliv enn det har gjort på mange år. For mange norske selskaper har kontroll været viktigere enn høy avkastning på sysselsatt kapital (som er det som over tid gir en høy økonomisk vekst).

Dette ser det ut til at for eksempel Christen Sveaas akter å gjøre noen med. Turbo-kapitalistene Sveaas og Kjell Inge Røkke anses som oppviglere i det etablerte norske næringsliv, men sannelig ser de ikke ut til å få ting til å skje.

Mai kommer derfor til å stå i generalforsamlingenes tegn. Vi har pågående maktkamper i Kværner, Elkem, Storebrand og Orkla. Alle sentrale norske bedrifter, og alle under angrep fra norske og utenlandske aksjonærer.

Og det blir nok generalforsamlingene som blir det mest spennende fremover. Veksten i norsk økonomi er laber, og med det høye skattetrykket er det lite som tilsier at veksten kommer til å bli spesielt mye høyere. I så fall blir det i offentlig sektor.

I USA ser økonomien også ut til å ha lagt seg på et lavere gir enn tidligere. I alle fall for en stund, og med Dow Jones Industrials bare 7 prosent under toppnivået fra i fjor, er det neppe mye mer oppside på Wall Street med det første heller.

Følg med Tomra. I dag vil Bundeskabinettet (ministrene pluss kansleren) sende forslaget om pant på engangsemballasje til Bundestag. Det bekreftet en talsmann for miljøverndepartmentet mandag.

Følg også med PGS, som steg til hele 102 kroner.