Før børs onsdag - Miraklenes tid er over

Svakere oljepris og presset dollarkurs er ikke gode nyheter for det norske markedet. For IT-aksjene blir det neppe noen jubeldag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

'Fornuften er en ensom ting. Hvor ofte er man ikke alene om å stole på den.'

Dette er et av mange sagnomsuste gullkorn fra Dusteforbundets leder Darwin P. Erlandsen, alias avdøde Fredrik Stabel. Beskrivelsen må være dekkende for mange aksjeinvestorer for tiden.

For tiden er det like mange prognoser for fremtidig utvikling i aksjemarkedet som aktører. Utfallsrommet synes enormt. Mange sitter på sidelinjen, og få tør å ta posisjoner. Med andre ord; usikkerheten er til å ta og føle på.

I går var det rett og slett mangelen på nyheter som gjorde at mange solgte i det amerikanske aksjemarkedet. I den siste tiden er det fra mange hold hevdet at resultatvarslenes tid er over og at en serie med rentesenkninger fra den amerikanske sentralbanken vil få effekt.

Så lenge det stadig strømmer inn nye varsler - fiberoptikkprodusenten Corning varslet om svak etterspørsel for utstyrsleverandører til telekomsektoren i 12-18 måneder til! - og effekten av rentekutt ikke slår inn i økonomien - lagernivået i USA stiger fortsatt - er det få som er overbevist om at omslaget kommer i sommer. Snarere virker det som stadig flere mener at omslaget ikke vil komme før mot slutten av året.

Vanligvis er aksjemarkedet en ledende indikator, skjønt etter en rekke falske signaler tidligere i år vil investorene denne gang se klarere tegn enn vage indikasjoner. Det blir som med betaling for innhold på internett: Ingen tør å ta det første steget i frykt for å tape. Å stå igjen som taper blant tapere er ingen ønskesituasjon.

Olje ned

Det er vanskelige tider for oljerelaterte aksjer. Oljeselskapene faller i takt med press på oljeprisen, og aksjer i oljeservice-sektoren følger med ned.

Den utløsende årsaken denne gangen finner vi i beslutningen fra seneste OPEC-møte i forrige uke der oljekartellet ble enig om å opprettholde produksjonen. Ettersom en rekke aktører venter svakere etterspørsel som følge av nedkjølingen i verdensøkonomien, tror mange at oljeprisen ikke vil holde seg.

At Irak og FN tidligere denne uken undertegnet en ny 'olje-for-mat'-avtale gjør ikke situasjonen bedre. Olje som har vært ute av markedet i godt og vel en måned kommer dermed tilbake på markedet og legger sten til byrden.

OPEC gjorde i går et forsøk på å berolige markedet. President Chakib Khelil opplyste at oljeetterspørselen trolig vil stige i tredje og fjerde kvartal, og at dette vil redusere risikoen for betydelig oljeprisfall. Han uttalte at OPEC vil vente til neste ordinære møte i september før produksjonen eventuelt endres. Som om ikke fallende oljepris er nok, har også dollaren svekket seg i forhold til andre toneangivende valutaer. I USA er det nå økende bevissthet rundt dollaren. Flere mener at den høye dollarkursen forsinker oppturen i amerikansk økonomi og øker inflasjonen i Europa. Dollaren falt i går for tredje dag på rad, men kursen har stabilisert seg i morgentimene onsdag.

Oljepris og dollar er de viktigste faktorene som virker inn på prisingen av Statoil. Det kan for så vidt anføres i forhold til en rekke aksjer innen olje og shipping.

Det dårlige sentimentet for oljeaksjer har rammet Statoil hardt. Aksjen ramlet tirsdag ned til ny bunnotering på 64 kroner. Statoil kan komme under ytterligere press de nærmeste dagene. Hvor stort utslag dette gir i Statoil-kursen er avhengig av hvor aktive tilretteleggerne Morgan Stanley og UBS Warburg er i støttekjøpene.

Før Statoil kom på børs, var det mye snakk om at Norsk Hydro ville komme i skyggen av Statoil, ettersom Hydro er et langt mindre rendyrket selskap. Paradoksalt nok er det trolig det som 'redder' selskapet fra tilsvarende kursskrell i disse dager. I tillegg bygger det seg opp forventninger til fremleggelse av tall for andre kvartal som skjer førstkommende mandag.

Presset i oljesektoren følges også av nedjustering av estimater og anbefalinger for offshoreaksjer.

Nedtur fra start

Onsdag blir neppe noen lystig dag for investorene fra morgenen av. Det er ventet kraftig nedtur i de europeiske markedene fra åpning, og Oslo Børs vil også styre mot negativt territorium fra start.

Det vil fortsatt være usikkert i oljerelaterte aksjer. Tank kan komme til å klare seg bedre relativt sett ettersom igangsetting av irakisk eksport og lageroppbygging i USA normalt er gode nyheter for tankaksjene.

Teknologi-aksjene vil trolig komme under press fra morgenen av, men det er mulighet for at enkelte investorer posisjonerer seg i selskaper som legger frem resultat i dag (Tandberg Television) og i morgen (Tandberg og InFocus). InFocus falt imidlertid 2,9 prosent i USA i går.

Tomra vil ventelig presses av den vedvarende usikkerheten rundt utfallet av Forbundsrådets behandling av forslaget til ny pantelov. Onsdag ettermiddag kom nye signaler som taler for svekkede utsikter for Tomra i denne omgangen.

Opticom? Vel, ingen vet hvor haren hopper, men etter et par dager med solid oppgang og ny nedtur på Nasdaq, er det sannsynlig at enkelte tar gevinst.