Før børs onsdag - Plastic Fantastic

Wall Street snudde opp fant ut man fant ut at Nokia-varslet burde vært forutsett. Her hjemme var et vekkelsesmøte der Opticom-Gudesen opplyste at plast kan brukes til så mangt. Følg med Statoil, Opticom og Nycomed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street snudde kraftig opp i sen handel i går, og Nasdaq Composite og Dow Jones Industrials endte uten tap tross stort fall innledningsvis. Det var naturlig nok det overraskende resultatvarselet fra Nokia som skapte dårlig stemning fra start.

Nokia, som en gang var blant verdens aller mest verdifulle selskaper, fortalte i går at selskapet likevel ikke er noen «über-stock». Også Nokia merker de voldsomme problemene som telekom-sektoren er i.

Da aktørene hadde fått tenkt seg om fant man ut at Nokia ikke fortalte noe nytt om telekom-markedet som sådan, og dermed var det bare Nokia-kursen som ble liggende igjen sønderknust.

Jeg husker meglerhuset Dresdner Klienworth Benson Wasserstein i en analyse etter forrige resultatvarsel sa det ikke trodde på Nokia. I vinter, kort tid etter Ericssons alvorlige resultatvarsel sa Nokia nemlig at man ventet litt lavere vekst (rundt 20 prosent), men uendret bunnresultat. Dresdner kunne ikke få dette til å gå opp. I går fikk de rett. Finnene har bare vært dopet i mellomtiden.

Wall Street fortsettes å være preget av resultatvarsler, men enn så lenge er det primært i IT- og spesielt telekomrelaterte selskaper som resultatvarslene kommer. De tradisjonelle selskapene synes å være spart.

Det vil si. I går kuttet meglerhuset Sanford Bernstein sin anbefaling på verdens største aluminiumsprodusent Alcoa til nøytral. Manglende prisoppgang på aluminium bekymrer analytikeren som kutter resultatestimatet for inneværende år fra 2.13 dollar til 1,95 dollar per aksje. Dessuten tror han oppgangen i den amerikanske økonomien ikke blir så sterk.

Alcoa falt fire prosent på nedgraderingen. Det betyr at Sanford Bernstein blir hørt på. Mye av grunnen til at Sanford Bernstein er et meglerhus som investorene lytter mye til, er det uavhengige rollen som meglerhuset har. Sanford har nemlig ingen investment bank-virksomhet (det vil si emisjoner og børsintroduksjoner). Det gjør analysene deres oppfattes som nøytrale og

mye mer i tråd med investorenes interesse.

Opticom til folket

I går hadde internettmeglerfirmaet Stocknet invitert Opticom-gründer Hans Gude Gudesen til å snakke om, ja nettopp Opticom og den revolusjonerende plasten. Stocknet har ingen analyseavdeling, og gjør heller ingen emisjoner/børsnoteringer, men har sterk interesse av at interessen rundt Opticom holder seg.

Finanskanalen var ikke tilstede under presentasjonen, og det vi har fra annenhånds kilder (media) gir et litt uklart bilde av hva som fremkom. Ifølge Dagens Næringsliv var det lite nytt, mens internett-tjenesten iMarkedet skriver at Gudesen ikke skuffet:

'Mest av alt vitner dette om at Opticom-miljøets kompetanse har nå en verdi i seg selv. Dette selv om selskapets minnesatsing ikke lykkes,' skriver iMarkedet. Det nye skulle være at polymer (et annet navn for plast) også kan brukes i dataskjermer og

kamera. Vi vet ikke om det ble gitt detaljer som bruk av polymer i skjermer, men dette er uansett ikke nytt.

Det japanske selskapet Toshiba har allerede sagt at dette kan komme i 2004 og gikk ganske detaljerte beskrivelser om dette. Det engelske firmaet Cambridge Display Technology (CDT) er kommet langt, og investerte i fjor 25 millioner dollar i en fabrikk for produksjon av slik teknologi.

'In partnership with Seiko Epson of Japan, CDT recently demonstrated a full color video display based on CDT's polymers and Seiko Epson's ink jet printing expertise,' skrev selskapet ifjor. Les mer her.

Toshiba har fortalt om dette på CeBit-messen i 2000.

Bioteknologi

Følg med på Nycomed Amersham i dag. Bioteknologiaksjene falt for femte dag på rad i USA i går etter at selskapet Affymetrix kom med resultatvarsel. Kursen på Affymetrix falt 36,5 prosent. Selskapet konkurrerer innen samme område, men ikke helt direkte, med Nycomed Amershams 55 prosent eide selskap Amersham Pharmacia Biotech (APB), som etter planen skal gå på børs i

løpet av kort tid.

Mandagens signaler fra Affymetrix (resultatvarselet kom etter børsstengning) gir liten grunn til å tro at APB oppnår en veldig god prising.

Selskapet skyldte nemlig på en generell avmatning i etterspørselen etter genforskningsutstyr som Affymetrix og APB leverer. Også andre lignende selskaper som Molecular Devices og Applied Biosystems (sistnevnte svært sammenlignbar med APB) har opplevd svakere etterspørsel.

Affymetrix skylder på konsolideringen i farmasiindustrien.

Statoil

Det nærmer seg slutten på tegningen i Statoil-emisjonen. De fleste mediene som har kommet med anbefalinger, fraråder småsparere å tegne seg. Finanskanalen stikker hodet ut og råder småsparere til å være med. Vi tar imidlertid et lite forbehold om investeringshorisonten. Les hele artikkelen her.

Det er ingen store begivenheter på dagens agenda som er meldt. I morgen kommer Statistisk Sentralbyrå (SSB) med sine 'Økonomiske analyser nr. 3/2001 med konjunkturtendenser for Norge og utlandet' Da får vi se vi vet om SSB også synes Norge nærmer seg stagflasjon (ingen økonomisk vekst men likevel inflasjon).

Markedet kan komme til å åpne opp som følge av den sterke sluttspurten på Wall Street igår og som en rekyl fra gårsdagens massakre i norske IT-aksjer. Så spørs det da om Gudesens plast-visjoner kan gjøre at Opticom-kursen gjenvinner noe av gårsdagens tap.