Før børs onsdag - Skinnet bedrar

Det amerikanske aksjemarkedet er ikke så mye ned som man tror. Og da skal det heller ikke så mye opp. Følg med Statoil, PGS og sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistikk kan som kjent være så mangt. De fleste er vel av den oppfatning at det amerikanske aksjemarkedet kollapset i fjor og at det fortsatt er 'bear' marked der. Det kommer an på hvordan man måler markedsutviklingen. De fleste ser på S&P 500, Dow Jones Industrials eller Nasdaq Composite. Målt ut fra disse kan det se ut som om amerikanske aksjer har gått dårlig, og at det dermed bør være duket for en solid oppgang når det kommer flere positive nyheter.

Men synet kan bedra. De tre nevnte hovedindeksene er såkalt markedsverdiveiet. Det vil si at noen få store selskaper kan gi et skjevt bilde av hvordan majoriteten av aksjene har utviklet seg. Cisco var i fjor vinter verdens mest verdfulle selskap, I dag er kursen en fjerdedel av hva den var på topp. Cisco er ikke alene om å være mega-selskaper som har skrumpet i verdi mens andre selskaper hav klart seg langt bedre. Dette kommer til uttrykk ved å se på veide mot uveide aksjeindekser.

Den mye fulgte S&P 500-indeksen falt for eksempel 10 prosent i fjor, men den uveide var opp 12 prosent. Og hittil i år er den veide S&P 500 indeksen ned 7,3 prosent, mens den uveide er opp 1,6 prosent. I det ene tilfellet ser det ut som et depressivt aksjemarked. Den uveide indeksen viser et brukbart eller normalt aksjemarked, om man vil.

På samme måte bedro disse indeksene utviklingen i 1998 og 1999. Mens disse årene har blitt stående som perioden da det amerikanske aksjemarkedet gikk helt av hengslene, er sannheten den at flere aksjer falt enn steg i denne perioden!

'Big cap-rally'

Det var med andre ord bare et 'big cap-rally' der investorene kastet seg over de store vekstaksjene som Oracle og Cisco, men lot de små aksjene ligge. Fra i fjor vinter har det vært en reversering der de mindre aksjene hår gått best.

Salomon Smith Barneys sjefstrateg for amerikanske aksjer, Tobias Levkovich, peker på at 64,8 prosent av aksjene som inngår i S&P 500 har gjort det bedre enn indeksen i år og hele 75 prosent aksjene på New York Stock Exchange har gått bedre enn S&P 500. Det meste av denne oppgangen for det brede lag av aksjer skjedde i første kvartal i år, altså rett etter det første rentekuttet fra sentralbanken.

Det er håp om at de lavere rentene i første omgang vil gi oppgang for det bredere lag av amerikanske selskaper. De store som Cisco og Oracle har mye av omsetningen sin i utlandet, der pilene fortsatt peker ned.

Så selv om det på overflaten kan synes om aksjemarkedet ikke har reagert på sentralbankens rentekutt, viser det bredere lag av aksjer det motsatte.

Sentralbank-tro

Vi kan også se på hvilke sektorer som har gått best i år for å si noe om markedet har 'tro på' sentralbanken:

En stigende yield-kurve, svake defensive aksjer som farmasi samt oppgang for sykliske aksjer vitner om markedets tro på sentralbanksjef Alan Greenspan. Det er likevel grunn til å spørre om det er noe vits i å vente på noe rally i det amerikanske markedet. De aller største aksjene samt teknologiaksjene fremstår fortsatt som relativt stivt priset og inndiskonterer allerede at den amerikanske økonomien og teknologiinvesteringene tar seg kraftig opp fra neste år.

Her hjemme blir Oslo Børs stadig mer eksponert mot oljeprisen. Teknologiselskapene har desimert seg selv det siste året, og inntreden av Statoil bare øker oljeeksponeringen på Oslo Børs.

Da må vi stole på at våre arabiske venner i OPEC klarer å holde oljeprisen på et fornuftig nivå. I går ble det bestemt å holde produksjonsnivået uendret. Det har avstedskommet analyser som spår priskrakk så vel som oljeprisrally til høsten. Prognosene for oljeprisen synes nesten like meningsløse som avisenes Lotto-tips for noen år siden.

Følg med PGS i dag. ABN Amro, som eier Alfred Berg Norge, har nedgradert aksjen til akkumuler fra kjøp. ABN nedgraderte også en rekke andre oil service-aksjer til tross for at sektoren har falt kraftig.

Følg med Statoil i dag også. De amerikanske oljelagrene viste omsider overraskende nedgang. Det kan gi et løft i oljeprisen som kan støtte opp under den relativt svake Statoil-kursen.

Det er lite på agendaen i sommerstilla, og med det amerikanske aksjemarkedet stengt i dag, blir det liten aktivitet i både Europa og Oslo. Markedet vil trolig åpne blandet.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.