Før børs tirsdag - Det verste overstått?

Som regjerende verdensmestere i shopping kan amerikanerne kanskje klare å holde USA unna en resesjon. Følg med Tandberg, InFocus og oil services.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk økonomi har til de grader vist frem to sider av seg selv det seneste året. Industriproduksjon og investeringene er lave, mens amerikanske konsumenter bruker penger på seg selv som om intet var hendt.

Kanskje lykken er bedre enn forstanden. Nå er det gryende tegn til at nedgangen i amerikansk økonomi har stanset opp, og med mindre konsumentene skulle begynne å spare, er det mulig USA unngår resesjon i definisjon to påfølgende kvartaler med negativ vekst.

Grunnlaget for den gryende optimismen kan vi finne i gårsdagens stemningsbarometer for den amerikanske industrien. National Association of Purchasing Management Index (NAPM) steg i juni til 44,7 fra 42,1 i mai. NAPM er en spørreundersøkelse blant amerikanske bedrifter om nåværende og planlagt aktivitet. Selv om verdier under 50 tilsier at industriproduksjonen er fallende, gir verdier over 43 og 44 ikke like klare tegn til resesjonstendenser.

USA

Det viktige var dessuten at det er et oppsving i innenlandske ordre som var utslagsgivende. Det betyr at det er liv i den amerikanske økonomien. Spørsmålet er om amerikansk økonomi kommer fort nok på beina til å motvirke den lavere farten i Asia og Europa...

Kanskje man skal se den amerikanske sentralbankens beslutning forrige uke om et mindre aggressivt kutt på 'bare' 25 basispunkter på denne bakgrunn. Sentralbanken kan ha sett, eller ment, at de aggressive rentekuttene, som startet 3. januar, vil få effekt mot slutten av andre halvår.

Også indikasjonene i spørreundersøkelsen om økte fremtidige ordre oppfattes som meget lovende, selv om akkurat dette kan endre seg fort.

Kanskje man skal takke flittige amerikanske konsumenter som besøker sine lokale kjøpesentra omtrent like ofte som før. Tross aksjekursfall og økende arbeidsledighet. Men det har kostet. I går ble det lagt frem tall for inntekter og sparing blant amerikanerne. Disse viser at spareraten ligger på minus 1 prosent. Mye av dette skyldes tekniske årsaker som økt belåning på huset som følge av refinansiering, men det spørs også om hvor lenge amerikanerne kan låne seg penger til konsum i påvente av bedre tider.

Det er igjen avhengig av jobbmarkedet. Det kan synes som om takten i oppsigelsene er avtagende. Foreløpig kan det virke som om bedriftene nøler med å sparke ansatte. Det er brukt mye penger på ansettelse, opplæring og videreutdannelse under det stramme arbeidsmarkedet de senere par årene, og bedriftene vil derfor nødig sparke de samme dersom nedgangen kan synes midlertidig. Da er det bedre å la resultatene ta støyten dette ene året.

Husk at forrige nedgangskonjunktur i USA bare varte 8 måneder fra den startet sommeren 1990 til den stanset mars 1991. Antar vi at veksten i amerikansk produksjon bråbremset rett før jul, skulle landet nå en bunn i løpet av tredje kvartal. Tiden fra toppen til bunnen er tross alt ikke mer enn 11 måneder i snitt etter krigen.

Marsjfart

Det store, store spørsmålet er imidlertid hvilken marsjfart amerikansk økonomi kommer opp på igjen. Prisingen av teknologisektoren i USA synes nemlig å innebære at farten blir høy igjen. Men ikke alle er overbevist om at så er tilfelle. Den høye investeringstakten i teknologi på slutten av 90-tallet kan, som vi har vært inne på før, ha hatt spesielle drivkrefter som tusenårsskiftet, internett-tilkobling og en enorm tilgang på risikovillig kapital. Alle tre faktorer inntreffer relativt sjelden, Spesielt førstnevnte...

Dermed er det fare for at mange analytikere og investorer fortsatt har for høye forventninger til teknologisektoren. Selv etter det seneste årets nedtur.

I går kom for eksempel Tandbergs konkurrent Polycom med resultatvarsel for andre kvartal. Finanskanalen refererte i forrige uke rykter om at så kunne skje, og kursen falt 15 prosent på onsdag. Denne dagen sendte dessuten Morgan Stanley ut en analyse hvor de advarte mot svakere salg ut fra Polycom i andre kvartal.

Årsaken til at Tandberg ikke ble tatt med i raset skyldes at det fortsatt er god etterspørsel etter videokonferanseutstyr i USA, men det er Polycoms distributører som tømmer lagrene sine uten å etterfylle fra Polycom.

Tandberg og In Fokus

Tandberg har ikke samme distribusjonsstrategi, og holder lave lagre. Derfor er signalene om fortsatt god etterspørsel mer viktig enn at Polycoms distributører senker lagrene sine. Det skulle derfor ikke være noen grunn til at Tandberg skulle falle i dag, selv om noen kanskje selger aksjen 'just in case' (det kan jo være en grunn til at Polycoms distributører letter lagrene).

Følg med InFocus i dag også. Etter det merkelige oppgangen på hele 22 prosent fredag, på kvartalets siste handelsdag, falt aksjen 18 prosent i går. Dermed er den tilbake til mer normale nivåer, og faktisk litt under slutt i Oslo i går.

Det amerikanske meglerhuset Pacific Growth er tredje amerikanske meglerhus som tar ned estimatene for inneværende år, og som redd inntjeningen i andre kvartal kan skuffe. Finanskanalen har pekt på at norske meglerhus har ligget litt høyt på sine estimater. De synes å komme ned uten at aksjekursen beveger seg så mye av den grunn. Selv om resultat per aksje skulle justeres ned fra 1,20-1,30 dollar per aksje, til noe under en dollar, er ikke InFocus priset til en P/E mer enn 16- 20 i et svakt år for hardware-produkter i USA.

Følg med oil service-aksjer også. I går falt OSX-indeksen videre. Sektoren synes å være helt uinteressant for amerikanske investorer om dagen til tross for at den er en av de få som vil ha sterkt resultatvekst i både år og neste år. Forklaringen ligger trolig i følgende ressonemnet som investeringsbanken Bear Staerns anførte da de ble mer negative til sektoren i vinter:

'Vi må tenke på at en multippel-reduksjon er uunngåelig når de gode tidene hersker i en syklisk bransje som oil service'.

Meglerhuset mente investorene ville gjespe over gode resultattall når man tror bransjen har nådd inntjeningstoppen. Dessuten pleier ikke investorene å løpe etter oil service-aksjer når den amerikanske sentralbanken senker rentene. Det kan årets utvikling tyde på.

Med lavere aksjekurser på amerikanske oil service-aksjer er det en fare for at oppkjøpscasene her hjemme blir færre. Amerikanerne bruker gjerne aksjespressen ved oppkjøp, men de bruker den nødig når kursene har falt så mye som nå.

På den annen side kan billigere norske oil service-aksjer gi økt sannsynlighet for kontantbud på norske selskaper. Med den gode inntjeningen som bransjen står overfor, kan fristelsen til å bruke de ekstra kontantene på oppkjøp bli stor...

Det blir nok en stille dag på Oslo Børs. Det er ingen store begivenheter annonsert, og i morgen er det fridag i det amerikanske markedet. Teknologi var under press i etterbørsmarkedet i USA igår som følge av et resultatvarsel i programvaresektoren. Det er negativt fordi programvareaksjer var den beste sektoreen i andre kvartal i USA.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.