Før børs tirsdag - Fishy chips

Rentekutt og plastchips. Sommermenyen er variert denne uke. Følg med Norske Skog, Opticom og amerikanske nøkkeltall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var beskjedent med resultatvarsler på Wall Street i går, og teknologiaksjen fikk dermed være i fred. Faktisk steg en del av dem, kanskje i forkant av det flere håper bil et rentekutt på hele 50 basispunkter når den amerikanske sentralbanken avslutter sitt to-dagers møte i morgen.

I går var det tungt for de tradisjonelle sykliske aksjene. Det er for så vidt disse som nyter best av rentekuttene, men bortsett fra en sterk oppgang ved begynnelsen av året, har ikke for eksempel skogindeksen gjort det noe bedre enn S&P 500-indeksen.

Årsaken til fallet finner vi kanskje i gårsdagens melding fra verdens største papirprodusent, International Paper. Selskapet vil nå kutte antall ansatte med 3.000 på grunn av svekkelse i den amerikanske økonomien.

Så spørs det da om selskapet ser noe spesielt komme eller om det bare er generell trimming av kostnadene. Vi vet at avispapirprisene er under press. Verdens største avispapirprodusent, Abitibi, har nylig kuttet prisene fra 1. juli. Kommer de ytterligere ned, og vil magasinpapirprisene følge etter.

Norske Skog har gjort mange modige oppkjøp de senere årene. Med dagens produktpriser er selskapets kontantstrøm meget høy, og lånene kan nedbetales raskt. Norske Skog finansielle stilling er imidlertid avhengig av at papirprisene ikke går i "kjelleren". Det har de gjort før (på begynnelsen av 90-tallet), og da tapte selskapet store penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer