Før børs tirsdag - Fishy chips

Rentekutt og plastchips. Sommermenyen er variert denne uke. Følg med Norske Skog, Opticom og amerikanske nøkkeltall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var beskjedent med resultatvarsler på Wall Street i går, og teknologiaksjen fikk dermed være i fred. Faktisk steg en del av dem, kanskje i forkant av det flere håper bil et rentekutt på hele 50 basispunkter når den amerikanske sentralbanken avslutter sitt to-dagers møte i morgen.

I går var det tungt for de tradisjonelle sykliske aksjene. Det er for så vidt disse som nyter best av rentekuttene, men bortsett fra en sterk oppgang ved begynnelsen av året, har ikke for eksempel skogindeksen gjort det noe bedre enn S&P 500-indeksen.

Årsaken til fallet finner vi kanskje i gårsdagens melding fra verdens største papirprodusent, International Paper. Selskapet vil nå kutte antall ansatte med 3.000 på grunn av svekkelse i den amerikanske økonomien.

Så spørs det da om selskapet ser noe spesielt komme eller om det bare er generell trimming av kostnadene. Vi vet at avispapirprisene er under press. Verdens største avispapirprodusent, Abitibi, har nylig kuttet prisene fra 1. juli. Kommer de ytterligere ned, og vil magasinpapirprisene følge etter.

Norske Skog har gjort mange modige oppkjøp de senere årene. Med dagens produktpriser er selskapets kontantstrøm meget høy, og lånene kan nedbetales raskt. Norske Skog finansielle stilling er imidlertid avhengig av at papirprisene ikke går i "kjelleren". Det har de gjort før (på begynnelsen av 90-tallet), og da tapte selskapet store penger.

Norske Skog bør derfor håpe at papirprodusentenes "OPEC-strategi" med produksjonsbegrensninger holder vann. Hvis ikke er det nedside i Norske Skog, tross den antatt lave P/E'en. (E-en kan fort blir mindre). Kanskje fikk Norske Skog lukket den seneste emisjonen sin i siste liten...?

Følg også med på internett-aksjer. Meglerhuset USB Bancorp Piper Jaffray mener Yahoo kan komme til å rapportere et resultat i øvre del av forventningsintervallet. USB mener dessuten at bunnen kan være nådd i reklamemarkedet på nett. Det kan hjelpe Scandinavia Online opp. Sistnevnte aksje endte på ny historisk bunn i går. Under 7 kroner per aksje.

Ellers blir det nok en dag med elleville spekulasjoner i Opticom i forkant av dagens generalforsamling. Ledelsen i selskapet har nå i ulike fora gitt så mange ulike signaler at det er vanskelig å vite hva man skal forvente av nyheter. For et par uker siden forsøkte selskapet å dempe forventningene til at det skulle komme noen melding i det hele tatt om Intel-avtalen. Trolig kommer dagens generalforsamlig til å gå som de foregående: Innsiderne bevilger seg enda flere opsjoner, og ledelsen skryter av store de fremskrittene som er gjort, men som ingen får se eller vite hva er.

For mange er Opticom et alternativ til hest og Lotto. Det fine med Opticom er at det er spill seks timer hver dag, fem dager i uken.

Følg også med gullaksjer. I går kom det melding om et stort oppkjøp i sektoren i USA.

Barrick Gold kjøper Homestake Mining for 2,3 milliarder dollar i aksjer og kontanter og danner dermed verdens nest største gullprodusent. Sånt kan gi liv i de små gullaksjene på Oslo Børs selv om dette egentlig viser at man bør ha størrelse - også i gruveindustrien.

Følg med på en rekke amerikanske nøkkeltall i dag.

Ordreinngang for varige forbruksgoder for mai kommer (ventet å falle 0,1 prosent), Forbrukernes forventning ("Consumer confidence"), ventes å komme inn på 114,4 samt salg av nye boliger (ventet å ende på 905.000).

Det er snart bare husmarkedet som viser styrke i den amerikanske økonomien, men dersom arbeidsledigheten fortsetter å stige, kan også denne delen av økonomien svekke seg. Dagens nøkkeltall kan kanskje gi en pekepinn på om det blir et rentekutt på 25 punkter eller 50 punkter etter møtet i den amerikanske sentralbanken i dag og i morgen.

Det blir en blandet dag med fortsatt selskapsspesifikke forhold som driver aksjekursene. Et resultatvarsel fra en chip-produsent etter børsslutt i går, ga et svakt etterbørsmarked. Det kan presse teknologiaksjene litt fra start.