Før børs tirsdag - Gi oss et tegn!

Amerikanske selskaper innfrir sine nedjusterte resultater for andre kvartal, men de fleste advarer om fortsatt vanskelige tider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultater, resultater og resultater. Det er det som betyr noe på Wall Street om dagen. Denne uken vil nesten en tredel av alle selskapene i S&P 500-indeksen legge frem sitt kvartalsresultat og når uken er ferdig, har over tre fjerdedeler av alle selskapene i indeksen ha offentliggjort sine regnskap.

Ettersom amerikanske selskaper har som tradisjon og delvis plikt å melde om vesentlige avvik i resultatene i forhold til markedets forventninger (resultatvarsler), er egentlig selve resultatene for andre kvartal mindre interessante. Det interessante er hva selskapene sier om utsiktene for tredje og eventuelt fjerde kvartal.

Og så langt er det lite å glede seg over. Ifølge First Call, som følger resultater og resultatestimater, har allerede 118 selskaper kommer med (negativt) resultatvarsel for tredje kvartal. Det er flere enn på samme tid i resultatsesongen ved både første og andre kvartal. Nå kan det se ut til at analytikerne venter et fall i inntjeningen også i tredje kvartal og andre kvartal ble derfor ikke bunnen i inntjeningen slik mange hadde trodd tidligere i år.

Gi oss et tegn!

Det er med andre ord få tegn til bedring. Sentralbanksjef Alan Greenspan skal fortsette å tale for amerikanske politikere denne uken og spørsmålet er om han de seneste par ukene har blitt mer optimistisk. Forrige gang har var på Capitol Hill klarte han bare å antyde at han så strukturer av en bunn i den amerikanske økonomien. Men økonomien er såpass svak at han antydet behovet for flere rentekutt.

Problemet for markedsobservatører er at denne nedturen (heller) ikke ligner på de forrige nedturene. Foreløpig er den amerikanske økonomien delt i to med en god aktivitet i service-sektoren og et fortsatt godt arbeidsmarked som sikrer høyt konsum. Den andre delen av økonomien viser lave investeringer og skuffende inntjening i industrien.

Og så lenge det gode arbeidsmarkedet holder seg, vil det fortsatt være press på lønningene og dermed også inntjeningen. En sterk dollar vil også presse inntjeningen for de store selskapene som eksporterer. Det er med andre ord få tegn til at inntjeningen skal ta seg opp på kort sikt.

Aksjestrategene prøver likevel å komme med trøstende ord. De lønnes av meglerhusene, som har fått mindre å gjøre i år, og da gjelder det å vise litt optimisme En rekke strateger var i går ute med optimistiske utsagn.

Sjefstrategen i Merrill Lynch, Christine Callies, mener den volatile utviklingen siden slutten av mars er typisk for dannelsen av et nytt bull marked:

- Historisk sett har mer ustabile prisfluktuasjoner på kort sikt, gitt sterkere langsiktig utvikling. Tålmodighet betaler seg vanligvis, skriver hun i et notat til kunder.

Kollega Brian Belski hos US Bancorp Piper Jaffray mener markedets flate utvikling i juli er et tegn på at investorene klarer å fordøye bade dårlige og gode nyheter bra og at bunnen derfor trolig ble nådd I slutten av mars og begynnelsen av april.

- Vi tror selskapene er mer forsiktige og analytikerne og investorene mer skeptiske og kyniske. Dette er to viktige elementer for en konsolideringprosess, skriver Belski til sine kunder.

Og til slutt tar vi med Al Goldman i A.G. Edwards & Sons mener de svake utviklingen for de store indeksene har skjult en god underliggende utvikling for det bredere lag av aksjer (slik Finanskanalen har pekt på tidligere).

Goldman imøtegår pessimistene som peker på at de store indeksene ligger lavere nå enn før rentekuttene begynner, og at kuttene derfor ikke virker. Sannheten er at flertallet av aksjer har steget i perioden, påpeker Goldman, som viser til at 68 prosent av aksjene på Nasdaq er opp i år, to tredjedeler av alle aksjene på New York Stock Exchange.

Så kan man snu argumentet på hodet og si at dermed er det ingen grunn til å vente noe rally, selv om inntjeningen skulle ta seg noe opp. Ifølge sjeføkonom Ed Yardeni's modell for aksjemarkedets prising er det amerikanske aksjemarkedet, mål ved S&P 500, nå 9,5 prosent overpriset. (Det var denne modellen Finanskanalen brukte da vi mente markedet hadde bunnet ut i slutten av mars.)

Det er svært lite på agendaen både hjemme og ute i dag. I morgen kommer det resultatregnskap fra PGS, RCL, StepSton og Fred. Olsen Energy. Internasjonalt hagler det med resultatrapporter, og mot slutten av uken kommer dessuten en del interessante nøkkeltall for amerikansk økonomi. Deriblant statistikk for lønnskostnader (torsdag) og amerikansk brutto nasjonalprodukt (fredag).

Forvent nok en stille dag med blandede kursen fra åpning. Oljeaksjer kan fortsette opp fra åpning, men kan også oppleve konsolidering etter gårsdagens gode oppgang.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.