Før børs tirsdag - Himmelfarten må vente

Påskemorgen slukket sorgen på Wall Street. Men gjør deg klar. Enda et resultatvarsel fra Cisco tyder på at det blir verre før det blir bedre. Følg med Frontline, InFocus og RCL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 17. april 2001 7:15

Mens nordmenn hadde påskeferie, har Wall Street opplevd et aldri så lite minirally. I den korte uken før påskefeiringen tok til i USA, steg nemlig Nasdaq Composite hele 14 prosent, mens Dow Jones brøt gjennom 10.000 streken igjen for første gang på en måned.

Så nå er vel det verste over og alt skulle ligge til rette for en solid oppgang? Ikke umiddelbart, nei. Oppgangen var initiert av ganske skjøre signaler: En analytikers oppgradering av halvleder-sektoren, fordi det verste er over, samt mindre tap enn ventet i Amazon.com.

Men allerede i går (ja, det amerikanske markedet holdt oppe da), var gleden over. Morgan Stanley sa i går at det verste ikke er over for Intel, Micron og Texas Instruments. Og dermed snudde Nasdaq igjen. I går falt nemlig Composite-indeksen med 2,6 prosent til 1.909 poeng.

Dow Jones Industrials sluttet imidlertid opp 0,3 prosent og har dermed lagt seg trygt på oversiden av 10.000-poeng-streken.

Hvorfor dette enorme fallet i Nasdaq-indeksen fra topp, mens Dow'en holder seg relativt bra?

Årsaken ligger nok i at det er den nye økonomien som først og fremt er i resesjon for øyeblikket. Den gamle økonomien er på vei ut av resesjonen, om den noen gang var der. På sett og vis kan man si at Dow'en toppet ut våren 1999, altså for to år siden. Siden har indeksen gått litt opp og ned. Sånn sett kan man si at markedet var sofistikert nok til å stoppe den sterke oppgangen cirka et år før den amerikanske økonomien toppet ut.

Fullt så sofistikert var ikke teknologiinvestorene på Nasdaq. Her mente nemlig mange at de gamle verdivurderingsmetodene og syklisk inntjening ikke gjaldt.

Cisco-varsel

Intet kunne være lengre fra sannheten. Mens bilindustrien snart er gjennom sin nedgangskonjunktur med kapasitets- og lagernedbygging, har teknologisektoren bare såvidt begynt. Her skal det bli verre før det blir bedre. Et rykende fersk eksempel på dette, er gårsdagens resultatvarsel fra Cisco.

Cisco kom med sitt andre resultatvarsel på like mange måneder, og selskapet snakker nå om at endringer som før tok kvartaler, nå skjer i løpet av måneder, og den (tidligere) bejublede konsernsjefen John Chambers sier nå at utfordringene aldri har vært større.

Ikke for Chambers, nei. Og antagelig ikke for svært mange av dagens toppsjefer i teknologiselskapene. De færreste har opplevd resesjon som toppledere og enda mindre har de noen idé om hvordan denne 'tekno-resesjonen' vil arte seg. For ett år siden mente jo aksjemarkedet at inntjeningen i teknologiselskapene ikke var sykliske, og dermed priset selskapene til 50 til 100 ganger topp inntjeningen.

Men nå er tekno-resesjonen her. Vi har ikke sett det i hard statistikk helt ennå, men ut fra både aksjekursene på teknologiselskapene og de mange resultatvarslene tyder det aller meste på at vi er der.

De harde fakta viser at antall ansatte i bilindustrien falt med 87.000 ansatte til 942.000 fra juli i fjor, mens antall ansatte i dataindustrien økte tilsvarende. Men nå kommer reduksjonene i teknologisektoren for fullt.

Resesjon

Hva betyr det for økonomien som helhet? Teknologisektoren har gått fra å utgjøre 5,8 prosent av det amerikanske brutto nasjonalproduktet i 1990 til 8,3 prosent nå. Det er såpass mye at det er grunn til å frykte for økonomien som helhet.

En viktig forskjell på tekno-resesjonen og resesjon i for eksempel bilindustrien er at teknologibransjen for det meste leverer til bedrifter mens bilbransjen selger til privatpersoner. Som kjent har ikke amerikanske konsumenter strammet særlig mye inn på livreima tross utsikter til dårligere tider.

Men den livreima er uansett ikke særlig fleksibel for øyeblikket. For selv om konsumet holder seg ganske bra og boligmarkedet holder forbrukernes formuesfølelse oppe, er det liten tvil om at amerikanerne er forgjeldet til over pipa.

En fersk spørreundersøkelse (fra Monster Media) i USA viser at den jevne amerikaner føler at gjelden tynger. Nesten to tredjedeler av alle amerikanere føler at gjelden tynger:

26% (6099 votes) said ``Mountains of debt: I can barely meet my bills, never mind saving.''

36% (8465 votes) said ``Heavy debt: My monthly payments make it hard to save.''

26% (6149 votes) said ``Average debt: It doesn't hinder my savings plans.''

11% (2634 votes) said ``No debt: I can save as much of my paycheck as I want.''

Det eneste som beholder sin verdi er som kjent gjelden. Skrekken er om amerikanerne føler de må begynne å betale mer ned på gjelden for å få et pusterom i hverdagen. Og det kan skje dersom jobbmarkedet skulle forverre seg.

Kjøpsmulighet?

Men hva med aksjemarkedet? Gitt at teknologi-sektoren er i resesjon, er det ikke når alt er som verst man skal kjøpe? Jo, dersom vendepunktet er nær og resesjonen ikke drar for mye ut i tid. Markedet tror åpenbart at resesjonen for chip-produsentene vil bli kortvarig. Intel, Texas Instruments og Micron handles for eksempel til mellom 50 og 100 ganger årets inntjening. Det betyr at markedet satser på et snarlig og betydelig oppsving.

Spørsmålet om Nasdaq har nådd sin bunn, er derfor et spørsmål om hvor raskt teknologisektoren komme seg ut av resesjonen. Jo raskere omstilling, jo bedre. Men en rask omstilling krever trolig mye blod. Konkurser, masseoppsigelser og nedleggelser må komme for å redusere det som er antatt å være massive overinvesteringer og massiv overkapasitet i teknlogisektoren.

Men ikke alle er enig i at overkapasiteten er så stor. Jeg nevnte før påske at Merrill Lynch mente investeringsveksten var høy på slutten av 90-tallet men at det absolutte investeringsnivået ikke var så enormt.

I går fulgte Morgan Stanley opp med noe lignende. Etter å ha vurdert IT-investeringene de seneste 40 årene har meglerhuset kommet frem til at overinvesteringer representerer 34 milliarder dollar, eller 6 prosent at de totale IT-investeringene. Og det er overkommelig, og kan, hvis det medfører riktighet, gjøre resesjonen kort....

...men smertefull. For hva om resesjonen sprer seg? Dette er som sagt en resesjon ingen kjenner utgangen på. Hva om aksjemarkedet begynner å dra frem de gamle verdivurderingsmodellene igjen? Da kan det bli riktig så ille.

Enda verre?

I seneste nummer av Barron's intervjues en gammel aksjestrateg som sier det er enorm nedside i de store indeksene. Han mener Wall Street er inne i et av sine mest alvorlige bear markeder og at fallhøyden er stor. Blant annet peker han på at det amerikanske markedet, målt ved S&P 500 Index fortsatt handles til tre ganger salg, seks ganger bokført verdier og 75 ganger inntjeningen (P/E). Alt er selvsagt langt over historisk snitt. (De fleste andre mener S&P 500 for øyeblikket handles til P/E 21).

I tillegg handles indeksen til en direkteavkastning ('dividend yield') på beskjedne 1,2 prosent. Skulle aksjemarkedet kreve bedre direkteavkastning, til for eksempel nærmere fem prosent, så må indeksen falle til en fjerdedel av dagens verdi...

Men det vil i så fall være i en situasjon der den siste optimist kaster kortene og selger selv de gode aksjene til spottpris. Det skjedde blant annet i 1932 og 1982. Men om det skjer, så skjer det ikke før om en god stund ennå. Optimismen er fortsatt for høy til det.

Spørsmålet er om man klarer å holde optimismen gjennom mye av det man skal gjennom. I løpet av de neste 12 månedene vil for eksempel ett av tre børsnotertere internett-selskaper i USA gå tom for penger og trolig forsvinne.

I tillegg kan bedriftsledere uten erfaring med resesjoner komme til å finne på mye dumt. Det ser nå ut til at mange teknologiselskaper bare stopper innkjøpene i påvente av hva som kan skje, uten at man har helt klart for seg hva dette er. Da er mulighetene der for de smartere og de med penger. Nylig kjøpte for eksempel AT&T et telekomselskap i problemer for drøye halvparten av hva selskapet hadde investert i moderne telelinjer....

Spennende uke

Denne uken blir i sannhet spennende for både norske og internasjonale investorer. I USA kommer en rekke selskaper med resultatene sine for første kvartal. De som avviker voldsomt fra forventningene, har mest sannsynlig allerede vært ute med rettledning.

Spennende blir det ikke minst hva selskapene sier om inneværende kvartal og om utsiktene videre fremover. Mange av selskapene har etter hvert sluttet å spå noe om resultatene for resten av året, fordi det er blitt så vanskelig. Mange snakker om liten 'earnings visibility'.

I dag kommer IBM og Apple Computer, mens Sun Microsystems og Gateway kommer torsdag. Intel kommer etter børs i kveld. Microsoft rapporterer også denne uken. Ericsson kommer med tall fredag

Her hjemme er det Tandberg (onsdag) og Tomra (torsdag) som står i fokus. Mandag kommer Norsk Hydro.

I USA i dag er det dessuten flere viktige nøkkeltall som legges frem. Boligbygging, industriproduksjon og konsumprisindeksen blir lagt frem.

Stille uke - stigende kurser

Norske aksjer som er notert i USA hadde et par sterke dager mens det norske markedet var stengt. Frontline var oppe i over 190 kroner i går, men sluttet på 182 kroner. Det er likevel fire kroner over kursen som aksjen sluttet på i Oslo onsdag.

InFocus var også pent opp etter at selskapet leverte bedre resultat enn ventet onsdag (etter at Oslo Børs hadde stengt). Aksjen sluttet i går på 162 kroner mot 158 kroner i Oslo onsdag.

RCL var imidlertid en av de aksjene som svekket seg. Aksjen endte nede på 191 kroner i går, mot 198 kroner i Oslo onsdag. Konkurrenten Carnival frister nå potensielle reisende med avbetalingsordninger og kjøp av reise på kredittkort over to år. Dersom amerikanerne fortsetter å bruke penger som fulle sjømenn, er det mulig det er en måte å få fylt opp de mange nye båtene som kommer på markedet de neste årene.

Onsdag fikk Carnival overlevert den 88.500 tonn tunge Carnival Spirit fra Kværner Masa Yards. Skipet har plass til 2.124 passasjerer.

Stemningen på Oslo Børs var upåklagelig onsdag, men markedet kommer nok til å være langt mer reservert når det åpner igjen etter påske i dag. Mange resultatrapporter fra inn- og utland vil sette agendaen utover uken. Og foreløpig er det lite som tyder på at markedet skal så mye opp på kort sikt. Det måtte i så fall være helt nye toner fra selskaper som IBM og Microsoft. Gårsdagens resultatvarsel fra Cisco tyder imidlertid ikke på at det er spesielt sannsynlig.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.