Før børs tirsdag - Himmelfarten må vente

Påskemorgen slukket sorgen på Wall Street. Men gjør deg klar. Enda et resultatvarsel fra Cisco tyder på at det blir verre før det blir bedre. Følg med Frontline, InFocus og RCL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag 17. april 2001 7:15

Mens nordmenn hadde påskeferie, har Wall Street opplevd et aldri så lite minirally. I den korte uken før påskefeiringen tok til i USA, steg nemlig Nasdaq Composite hele 14 prosent, mens Dow Jones brøt gjennom 10.000 streken igjen for første gang på en måned.

Så nå er vel det verste over og alt skulle ligge til rette for en solid oppgang? Ikke umiddelbart, nei. Oppgangen var initiert av ganske skjøre signaler: En analytikers oppgradering av halvleder-sektoren, fordi det verste er over, samt mindre tap enn ventet i Amazon.com.

Men allerede i går (ja, det amerikanske markedet holdt oppe da), var gleden over. Morgan Stanley sa i går at det verste ikke er over for Intel, Micron og Texas Instruments. Og dermed snudde Nasdaq igjen. I går falt nemlig Composite-indeksen med 2,6 prosent til 1.909 poeng.

Dow Jones Industrials sluttet imidlertid opp 0,3 prosent og har dermed lagt seg trygt på oversiden av 10.000-poeng-streken.

Hvorfor dette enorme fallet i Nasdaq-indeksen fra topp, mens Dow'en holder seg relativt bra?

Årsaken ligger nok i at det er den nye økonomien som først og fremt er i resesjon for øyeblikket. Den gamle økonomien er på vei ut av resesjonen, om den noen gang var der. På sett og vis kan man si at Dow'en toppet ut våren 1999, altså for to år siden. Siden har indeksen gått litt opp og ned. Sånn sett kan man si at markedet var sofistikert nok til å stoppe den sterke oppgangen cirka et år før den amerikanske økonomien toppet ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer