Før børs tirsdag - Hva om?

Hva om den amerikanske økonomien legger seg på et historisk mer normalt fartsnivå en stund? Hva som teknologiaksjer er som alle andre aksjer? Hva om alt blir som før? Følg med DnB, Schibsted og Smedvig i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street steg moderat igår og det synes å bre seg en følelse at IT-aksjene har nådd bunnen. Nå har denne følelsen vært der før det siste året, men denne gangen føles det sterkere enn noen gang. Årsaken er det mange i markedet kaller 'å teste' bunnen. Nasdaq Composite har vært nede i området rundt 2.300 poeng to ganger tidligere de seneste tre månedene, og det mener mange må være nok. De fleste dårlige nyheter bør nå være ute.

Kanskje det. Og kanskje har Nasdaq-børsen, med sitt fall på 57 prosent fra toppen tatt inn over seg det meste av dårlige nyheter slik at flere resultatvarsler bare vil være en bekreftelse av dagens kursnivå. Da burde det ikke være noe grunn til å selge aksjene ytterligere ned. Mye kan tyde på at dette er en holdning som brer seg.

Men skal IT-aksjer rett opp igjen av den grunn? Ikke nødvendigvis. Spørsmålet er om Nasdaq på 2.200 poeng er et nivå man kunne forvente seg at indeksen skulle ligge på om aksjene på denne børsen skulle følge den langsiktige utviklingen på man tross alt kan forvente av et aksjemarked. Nasdaq Composite er opp 400 prosent det siste tiåret. Til sammenligning har den bredere S&P-500 indeksen steget rundt 250 prosent. Tar vi hensyn til at teknologiaksjer har noe høyere riksiko enn andre aksjer er denne meravkastningen berettiget.

Men denne oppgangen på 400 prosent skjer til tross for at Nasdaq har falt 57 prosent fra topp. Kanskje er dagens nivå på Nasdaq et riktigere nivå langsiktig? Det betyr at vi ligger nær en likevekt, og at nivåene ifjor kan beskrives som et kraftig utslag av IT-galskap der feberen ga fantasier om eventyrlig resultatvekst i evig tid og ditto kursoppgang.

Signalene fra den amerikanske økonomien er blandet om dagen. Husholdingene er passe optimister om den rådende situasjonen og, som Greenspan nylig fremholdt, synes det ikke å gå mot noen ytterligere forverring for amerikansk økonomi.

Dermed ser økonomien ut til å ta en slakere u-vending enn en dypere, men mer kortvarig V-form. Det betyr trolig at aksjemarkedet heller ikke kan at en V-form med full fart i kursoppgangen med det første.

Her hjemme er resultatutviklingen blandet. Det ser ut til at stadig flere tror Norsk Hydro går mot nok et godt år. Kursen har gått fra 265 kroner til 290 kroner i løpet av en måned. Resultatutviklingen for IT-selskapene er mer blandet.

Fremover blir det mest fokus på Den norske Bank. Ikke uventet skal Statens Bankinvesteringsfond nå igang med nedsalget av statens aksjer. Det har vært varslet og meglerhusene som skal være med i prosessen har de siste ukene finpusset på sine positive prognoser for og analyser av banken.

Med nedsalget skjer samtidig som en av verdens største banker melder som at det skal spare inn stort. Citigrioup skal spare inn 2 milliarder dollar som følge av svakere markeder.

Igår kom New York Times med resultatvarsel der avisen sier at annonsevolumet er svakt. Dermed var Morgan Stanleys nedgradering av avisaksjer fredag godt eller heldig timet. Schibsted var svak i går, men man skal ikke direkte sammenligne annonseutviklingen på tvers av landene.

Det er fortsatt fint driv i oil service-aksjene, og dette kan gi ny oppgang på Oslo Børs i dag. Når de amerikanske selskapene får opp prisingen av sine egne aksjer øker også sannsynligheten for at det blir oppkjøp og fusjoner av norske selskaper.

Det ser imidlertid ikke ut som Smedvig er en av kandidatene i så måte. Det tyder i alle fall fredagens innsidesalg i Smedvig på. Kursen på Smedvig falt markert på innsidesalget.

Oljeprisen har beveget seg markert opp over natten, Tokyo-børsen viser oppgang og det synes å herske en behersket optimisme i IT-sektoren. Det bør kunne gi fortsatt kursoppgang på Oslo Børs i dag.

Det er lite på agendaen i dag. De to sentralbanktoppene Svein Gjedrem og Jarle Bergo holder taler på hver sin kant i dag.