Før børs tirsdag - Opp av telekummen?

Telekomrelaterte aksjer fikk fart på seg i både Europa og USA. På tide å kjøpe aksjer i denne sektoren igjen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens telekomfokus kom i stand etter at Pirelli med støtte av Benetton tok over kontrollen i Olivetti som igjen har kontroll over Telecom Italia. Dekk- og kableprodusenten Pirelli planlegger å selge seg ut av denne virksomheten for å finansiere kjøpet av Olivetti. Les mer om dette i artikkelen "United Colors of Telecom".

En tilsvarende helomvending var for øvrig den finske Nokia gjennom for noen år tilbake. Finnenes stolthet var en gang kjent for skog, gummistøvler og bildekk. I dag er Nokia verdens største mobiltelefonprodusent.

Alle tumultene i Italia smittet i går over på hele Europa, noe som resulterte i kursoppgang for en rekke teleoperatører og utstyrsleverandører til telekomsektoren. Når noen aktører har såpass stor tro på sektoren at de er villige til å selge ut det de driver med i dag, må det signalisere en sterk fremtidstro?

Mon det. Kursraset i telekomsektoren har nesten vært uten sidestykke. En hel sektor er regelrett massakrert. En haug med tradisjonelle teleoperatører klarte simpelthen ikke overgangen fra tilværelsen som beskyttede monopoler til en konkurranseutsatt spiller. De glemte å regne og overvurderte folks vilje til å skifte over til stadig nye standarder og duppeditter.

Når det har falt så mye så må det jo være tidspunkt for kjøp? Mulig det, men uansett kursfall frem til dags dato er telekomaksjer ingen "sikker vinner". Risikoen er fortsatt betydelig. For hvordan verdsetter man egentlig selskaper som går med underskudd?

I 1999/2000 løste analytikerne dette ganske greit: For å forsvare prising som var hinsides enhver fornuft adapterte man simpelthen en ny verdsettingsmetode liksom for å forsvare galskapen. Resultat kjenner vi alle: Typiske internett-selskaper er enten for lengst på "de evige jaktmarker" eller har mistet 99 prosent av sin verdi, og kassen inneholder til nød penger til portoen til oppbudsbegjæringen.

- Vi tillegger "verdsetting" liten verdi, sier telekomanalytiker Sean Faughnan i den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs til avisen The Wall Street Journal (WSJ).

- Det er nesten umulig å verdsette selskaper når en sektor kollapser. Vår holdning er enkel: Hold deg unna sektoren inntil det er stabilitet i tallene, sier Faughnan til WSJ.

Ikke desto mindre: Oppmerksomheten om telekomsktoren er stor. I går var det Pirelli/Benettons raid mot Olivetti/Telecom Italia som fikk mye oppmerksomhet. I dag vil oppmerksomheten rettes mot Motorola. Selskapet avholder en presentasjon for analytikere senere i dag. Verdens nest største mobiltelefonprodusent ventes å tegne et lysere bilde av fremtiden etter betydelige restruktureringer.

Motorola var så å si uendret i ordinære aksjehandel på Wall Street i går.

Ericsson derimot steg med nesten 10 prosent i USA. Ericsson var faktisk blant de aksjene som var heftigst omsatt både i ordinær handel og i etterbørshandelen i USA.

I USA i går var det for øvrig ganske kjedelig. Å forutsi hva som skjer er for tiden en aktivitet som har mye til felles med lotto. Ingen tør å stikke hodet frem, og det som fremholdes som noe positivt den ene dagen, kan like gjerne være negativt den neste dagen. Det beste tipset man kan gi i en slik situasjon er at "markedet vil bevege seg sidelengs".

Det var liten bevegelse i typisk "norske " sektorer i USA mandag, men oljeprisen falt på råvarebørsen i New York og prisfallet fortsatt i Asia i natt. Ingen inspirasjon å hente verken i kursutviklingen for oljeserviceaksjer eller oljeprisen, med andre ord.

Bioteknologi fikk seg en ordentlig knekk i USA i går. Amersham og bioteknologiindeksen har tradisjonelt fulgt hverandre rimelig bra, selv om utviklingen i juli har vært litt atypisk: Amersham har steget selv om indeksen har falt jevnt og trutt.

Men Amersham er ikke bare bioteknologi, aksjen har også en viss samvariasjon med farmasiaksjen. Institusjonelle investorer rømte i går inn i defensive aksjer, og farmasiindeksen steg. Den endelige effekten på Amersham er dermed usikker.

Omsetningen på Oslo Børs i går endte på det laveste siden onsdagen før påske. Med andre ord er det ingen synlige tegn til at ferien er over.

Men det er ikke bare i det lille norske markedet at likviditeten tørker inn. Selv i USA er det forholdsvis lav aktivitet for tiden. Mangel på retningsgivende informasjon gjør at stadig færre putter pengene sine i aksjemarkedet.

I dagens utgave av The Wall Street Journal (WSJ) står det at kun 10,6 milliarder dollar fløt inn inn i aksjefond i juni. Det var lavere enn bransjefolk ventet, og markert ned fra nivået på 18,1 milliarder dollar i mai. Amerikanerne har tradisjon for aktiv sparing i aksjer. Nå begynner også de å bli avmålte.

Vi venter nok en kjedelig dag på Oslo Børs med relativt begrensede kursutslag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.