Før børs tirsdag - Oslo Børs skal opp

Stadig flere tar til orde for at børsen skal opp. Hvorfor ikke da kjøpe aksjer i Oslo Børs? Følg med Tomra, Frontline og Ekornes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot slutten av resultatrapporteringen for første kvartal både i Norge og i USA. I USA gjenstår bare 13 prosent av S&P 500-selskapene, og så langt er fasiten et resultatfall på 3,8 prosent i forhold til i fjor.

Det er imidlertid før tungvektere som Cisco, Dell og Hewlett-Packard kommer med tall. Etter at også de siste har rapportert, venter analysebyåret First Call at resultatfallet samlet vil bli vel 6 prosent. Flere av de gjenstående selskapene har nemlig tidligere i kvartalet kommet ut med varsler om at resultatene blir svakere.

Ett av disse er Cisco, som ved flere anledninger har fortalt aksjemarkedet at det går svakere. Analytikere venter nå et resultat per aksje på skarve to cent, mot hele 14 cent i fjor. Med så stor resultatnedgang bidrar Cisco til å trekke ned resultatene på aggregert plan.

Et annet selskap som ennå ikke har rapportert, er Dell Computer, som i går gjentok at resultatet ville bli som markedet nå venter. Men samtidig sa selskapet at det vil si opp mellom 3.000 og 4.000 ansatte.

Men de store oppsigelsene bør ikke bare tolkes negativt, skal vi tro forståsegpåere. Sentralbanksjef George i England sa i går at masseoppsigelsene i USA viser hvor raskt tilpasningene skjer.

Som Finanskanalen har trukket frem flere ganger tidligere har den effektive og mange vil nok si grusomme amerikanske kapitalismen en dynamikk som gjør at økonomien raskt kan komme på fote igjen. Langt raskere enn i Europa og spesielt i Japan. Med mindre oppsigelsene i amerikansk næringsliv kommer opp i voldsomme proporsjoner, så mye at konsumet blir alvrolig påvirket, vil veksten i USA snart være tilbake.

Og investorene vet at de må kjøpe aksjer før selskapsresultatene viser bedring. Da er det for sent. Derfor har enkelte aksjestrateger i USA nå bestemt seg for å bli mer positive.

Strateg Tom Galvin i CS First Boston's er blitt mer positiv selv om han har kuttet anslagene for hvor S&P 500-indeksen og Nasdaq Composite vil ende året. Han tror S&P 500 indeksen ender på 1.450 poeng, mens Nasdaq vil ende på 2.600 poeng. De to indeksene endte på henholdsvis 1.263 og 2.173 poeng i går.

Årsaken til den likevel uttalte optimismen er tredelt:

Optimismen i næringslivet har bedret seg.

Det har også tilgangen på nye ordrer,

mens de såkalte kreditspreadene er redusert, det vil si hvor stor forskjell det er på lån tatt opp av staten og lån tatt opp av næringslivet.

I tillegg er lagernedbyggingen kommet langt på vei.

First Bostons Galvin får støtte av en annen aksjestrateg, nemlig Jeffrey Applegate i Lehman Brothers. Han mener markedet bunnet ut i begynnelsen av april, men at selskapene vil oppleve de svakeste resultatene i andre kvartal. Han påpeker at aksjemarkedet når bunnen fire måneder før resultatene når bunnen.

Det er andre positive tegn i det amerikanske aksjemarkedet også. Inngangen til aksjefondene har økt etter perioder med netto uttak. Den første uken i mai var det netto inngang, mens de trer forrige månedene åpnet med netto utgang.

Oslo Børs har vært en sinke i forhold til andre børser i april. Årsaken er selvsagt at det norske aksjemarkedet ikke falt tilsvarende mye i fjor og i første kvartal i år. Dermed kan man ikke forvente at Oslo Børs skal stige like mye og fort som de markedene som har falt mest.

Og slik kommer det nok til å fortsette. Mens USA går fra høy vekst til lav vekst (omtrent som vanlig norsk vekst) og tilbake til høy vekst neste år, er det ikke mer ledig kapasitet i Norge til å øke veksten her. Her hjemme blir det et spørsmål om oljesektoren holder seg godt.

Foreløpig ser det slik ut. Men nå vurderer OPEC å skru opp kranene igjen. I et intervju i går sa Saudi Arabias oljeminister Ali Naimi at OPEC vil øke produksjonen igjen snart dersom oljeprisene fortsatt opp.

Han la imidlertid skylden for de høye olje- og spesielt bensinprisene på manglende kapasitet i raffinerisektoren i USA.

De mange konsolideringene i oljeindustrien har nemlig senket antall raffinerier i USA markert de senere årene. Og enda færre kan det bli når Valero ser ut til å kjøpe konkurrenten Ultramar. Begge er store på oljeraffinering i USA.

Men dersom det blir økt OPEC-produksjon allerede fra OPEC-møtet den 5. juni vil det være positivt for Frontline. Aksjen har kommet noe tilbake etter den siste tids fall på svake rater.

Her hjemme er det verdt å følge med på Tomra. Britiske investorer holdt seg hjemme mandag på grunn av fridag. Helgens politiske utspill i Tyskland om pant på engangsemballasje kan skremme engelskmennene. Spesielt er fridemokratenes klare nei til pant på engangsemballasje verdt å merke seg. Dersom kristelig-demokratene tar samme standpunkt kan det spøke for Tomras muligheter i Tyskland.

Følg også med Ekornes. Selskapet er ikke lenger like 'hot' blant investorene, men det er et selskap den amerikanske investorgurues Warren Buffet ville like. Selskapet har fantastisk kontantstrøm, nøktern ledelse og sterke markedsføringsevner. Selskapet kommer trolig med resultat for første kvartal litt etter lunsj. Analytikere venter et resultat på 84 millioner kroner før skatt.

Også en rekke mindre selskaper som Ganger Rolf, Equanor, Customax, Rica Hotels, TTS Technology og Otrum samt SPCS-Gruppen og Visma skal etter planen levere sine kvartalstall. Det samme gjelder SAS Gruppen.

De som ikke vet hva de skal kjøpe av aksjer, kan jo vurdere å kjøpe aksjer i Oslo Børs. I dag skal børsen på en presentasjon fortelle om seg selv og hvorfor det er lurt å kjøpe aksjer i Oslo Børs.

Tror de aksjemarkedet skal opp, bør du vurdere å kjøpe aksjer i selskapet. Da stiger nemlig handelsvolumet, som børsen skal tjene på. På den annen side har Oslo Børs operert som et monopol i en mannsalder og bærer preg av det. For å si det litt pent. Men for meglerfirmaene som i årevis har betalt saftige bidrag til Oslo Børs vil det være en forsikring å kjøpe seg inn...