Før børs tirsdag - Resultater i fokus

Litt fri har sikkert gjort amerikanerne godt, og kanskje vi kan håpe på oppgang på Nasdaq? Her hjemme er det årsresultater i fleng denne uken. Følg med telekom og riggaksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med stengte børser i USA igår er det langt færre impulser å handle på. Nasdaq raste fem prosent fredag, men Oslo Børs tok lite skade av det i gårsdagens handel. Men investorene her hjemme bør følge med på hva som skjer med dollaren.

Før helgen steg dollaren til over 9 kroner på håp om at nedgangen i USA ikke blir så sterk som fryktet. Men i helgen klarte den nye finansministeren i USA å kludre det til når det gjelder klarhet i sine synspunkter.

For å si det kort: Finansminsiter O'Niell har startet karrieren dårlig, og observatører er allerede usikre på hva han egentlig mener om ulike forhold. I en tysk avis i helgen ble han fremstilt som om han ikke var opptatt av å holde en sterk dollar, men etterpå forklarte han dette med misforståelser og feilsitering. Når det gjelder hvor svak den amerikanske økonomien egentlig er, synes han også noe uklar.Han og president Bush har snakket mye om at den økonomiske utviklingen er så svak at det må store skattekutt til. Men på helgens G7-møte snakket han om at amerikansk økonomi vil være på vei opp igjen allerede i andre halvår.

Disse uklarhetene har sendt dollaren markert ned igjen det siste døgnet, og den ligger nå på under 8,90 mot norske kroner. Men om dollaren svekker seg, så holder oljeprisen seg bra. Det er positivt for mange norske selskaper, spesielt riggselskapene. I dag kommer to riggselskaper med sine resultatrapporter; Ocean Rig og Petrolia Drilling. Ingen av dem har foreløpig nydt godt av den oppgangen man har sett i riggmarkedet så langt, men skal vi tro riggselskapet Global Marine, som utarbeider en indeks for lønnsomheten i sektoren, går det rett opp for riggratene tiden.

Det vil bli fortsatt fokus på oljeaksjer. Angrepene på Irak har skapt bekymring for tilbudssituasjonen. Dessuten er det kommet nye signaler på at OPEC kan komme til å kutte oljeproduksjonen videre i mars.

Følg også med telekom-aksjer i dag. Det var fortsatt kursfall for denne sektoren i Europa i går.

Det er den enorme gjeldsbyrden som telekom-selskapene har påtatt seg som plager investorene. British Telecommunications har over 30 milliarder pund i gjeld, og vedgår nå at selskapet har betalt mer enn 10 milliarder pund for mye for UMTS-lisensene i Europa. Dette påpekte vi her i Finanskanalen allerede i sommer, men da var fortsatt aksjemarkedet i UMTS-rus.

Igår var det et tidsskille på London-børsen. Vodafone, verdens største mobiloperatør måtte vike plassen på toppen som London-børsens største selskap til BP Amoco. Veksten hos Vodafone er riktignok langt høyere enn hos BP Amoco, men det er BP som tjener penger så det griner for tiden. Sånn sett er dette tronskiftet symptomatisk for hva som skjer i aksjemarkedet. Cash is king. Fremtidig inntjening får en lavere prising enn ifjor.

Ett annet tegn på hva som skjer er at Lucent Technologies, et annet telekomrelatert selskap, synes å ha problemer med å hente ijnn de 6,5 milliarder dollarene som selskaper ønsker. Men selskapet anses å kunne forlnge kredittlinjene om den ikke skulkle klare dette.

Nortel Networks, som bidro til å senke Nasdaq Fredag, steg noe igjen på Toronto-børsen igår. Selskapets leder John Roth, forklarer resultatvarselet sent torsdag med at kundene tilpasser budsjettene til den kraftig lavere økonomiske aktiviteten i USA.

Det er flere selskaper som rapporterer tall i dag. I tillegg til de to nevnte riggseølskapene leverer Narvesen, Braathens og Solstad sine årstall i dag. Imorgen er det hovedstyremøte i sentralbanken uten at noen venter noen renteendring sentralbanksjef Svein Gjedrem snakket mye renteutsiktene i forrige ukes årstale i Norges Bank. Ingen renteendring på gang med det første altså.

Fredag kommer detaljomsetningstallene. De er alltid omfattet med interesse fordi det oppfattes som en av variablene som Norges Bank styrer etter når den skal sette rentepolitikken.

Makroøkonomer venter ifølge Reuters at den sesongjusterte detaljhandelen falt med 0,2 prosent fra desember til januar. Men tallene er svært volatile og bør ikke tillegges for mye vekt på bare en måneds utvikling.

Oslo Børs vil trolig åpne litt opp på optimisme om oppgang på Wall Street i ettermiddag. Oljerelaterte aksjer bør få et løft, mens telekom kan komme litt tilbake etter gårsdagens ras.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.