Før børs tirsdag - Stille...

Det var en rolig dag både på Wall Street og Oslo Børs i går. Er det stillheten før eller etter stormen? Følg med rentene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatrapporteringene for første kvartal har så vidt begynt i USA, mens vi her i Norge får vente noen uker til. Til nå har bare 7 prosent av selskapene som inngår i den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 lagt frem sine tall, så det meste av moroa gjenstår.

First Call, som er et byrå som samler inn estimater for selskapene, mener resultatene for første kvartal i snitt vil ligge 8 til 9 prosent under fjorårets nivå, mens resultatene i andre kvartal kan vise seg å falle så mye som 11 til 13 prosent.

Mens nedjusteringene av estimatene for de tradisjonelle bedriftene trolig har bremset opp, er det fortsatt fritt fall i estimatene for teknologiaksjene, mener First Call.

Nettopp dette har trolig fått Dow Jones-indeksen til å holde seg over 9.000 poeng, mens Nasdaq fortsatt ligger på en tredel av sitt toppnivå.

Fortsatt er det et blandet bilde av den amerikanske økonomien. Arbeidsmarkedet forverret seg i mars, ja vel. Men tallene for januar og februar var overraskende sterke slik at sysselsettingen i første kvartal under ett ikke er så dramatisk som fredagens sysselsettingsrapport skulle tilsi.

For det andre er arbeidsledigheten på det laveste nivået siden begynnelsen av 70-tallet, og ledigheten må stige markert for å representere noe alvorlig problem.

I tillegg er det fortsatt et meget sterkt boligmarked, og dette anses nå som viktigere for konsumentenes adferd enn aksjemarkedet. Det store fallet i aksjekursene har trolig bare rammet hardt for rundt de 10 prosent rikeste i USA. De fleste har mesteparten av formuen sin i bolig, også i USA, og boligprisoppgangen de senere år har mer en oppveiet for aksjekursfallet for den jevne amerikaner.

Nedenstående graf, hentet fra Barron's , viser at boligmarkedet i USA fortsatt ser meget sterkt ut. Antall usolgte boliger er rekordlavt.

Derfor kan man si at deler av amerikansk økonomi er inne i en resesjon, men at mesteparten ikke er det. Derfor tror de fleste makroøkonomer at USAs økonomi vokste i første kvartal, men neppe med mer enn én prosent.

Spørsmålet er om økonomien er midt inne i en lagernedbygging eller om betydelig overkapasitet må bygges ned. Det har vært skrevet mange steder, også i denne spalten, at de massive investeringene i teknologi har skapt stor overkapasitet innen teknologi som må bygges ned, og at dette vil forlenge og fordype resesjonen i denne delen av økonomien.

Merrill Lynch mener å finne bevis på at det absolutte nivået ikke er så høyt. Det er den sterke prosentvise veksten på slutten av 90-tallet som kan ha bidratt til dette synet.

Merrill Lynch mener investeringene i teknologi ikke har vært noe høyere enn de historisk sett har ligget på. I så fall er dette gode nyheter.

Den norske økonomien har kort vei til stagflasjon. Den norske prisstigningen er høy som en kombinasjon av stramt arbeidsmarked, spesielt i service-sektoren samt stadig høyere avgifter. Men en lav vekst i fastlandsøkonomien er veien kort til resesjon her hjemme.

Lav produktivitet og liten arbeidsstyrke er et problem for norsk økonomi og sentralbanksjef Svein Gjedrem. I dag får vi svar på om pristigningen blir et problem i forhold til Gjedrems nye mål om 2,5 prosent underliggende inflasjon. Klokken 10 kommer nemlig konsumprisindeksen for mars. Det spennende er om vi ser firetallet i årsveksten.

Ellers er det morgendagens resultat fra InFocus vi venter på. Det er ventet er resultat på 23-24 cent per aksje eksklusive fusjonskostnader.

Det blir trolig nok en stille dag på Oslo Børs med blandet kursutvikling i mangelen av sterke signaler fra inn- og utland.