Før børs torsdag - Brutalt varsel

Oslo Børs syntes å overse betydningen av Nortels resultatvarsel igår. Nasdaq falt 6 prosent igår fordi Nortel kanskje innledet en ny runde ressultatvarsler. Følg med Tandberg, Storebrand og oil service.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble en brutal dag på Wall Street i går. Idet du trodde tre dagers oppgang og en positiv rapport om konsumentenes forventninger skulle indikere en bunn i markedet, knuses håpene at et relativt ukjent telekom-selskap fra Kanada.

Nasdaq raste hele seks prosent igår etter at Nortel meldte om enda svakere resultater for inneværende år. Det kommer bare en døy måned etter forrige resultatvarsel, og tyder på at deler av den nord-amerikanske økonomien er i meget dårlig forfatning:

«We continue to feel the impact of the economic downturn in the United States and are now seeing customers globally assess its effect on their businesses», utttalte selskapet konsernsjef John Roth. Nortel kan nå ikke gi noen indikasjon på hva resultatet for inneværende år vil bli.

Nortel følger dermed opp Cisco, som sist helg advarte om mye av det samme.

Men hvorfor klarer et telekom-selskap å senke Nasdaq med hele seks prosent? For det første sier Nortel, som Cisco, at det kan bli mye verrre før det blir bedre. De har rett og slett ikke en anelse om hva som kommer til å skje i IT-sektoren fremover. Det skremmer fordi usikkerheten i inntjeningsestimatene øker. Jo større usikkerhet, jo større risikopremie og lavere aksjekurs for på kompensere for denne usikkerheten (slik fungerer aksjer, med et unntak for Opticom der større risiko synes å bety høyere kurs).

For det andre kan Nortels resultatvarsel være innledningen på enda en runde med resultatvarsler. I april begynne resultatsesongen for første kvartal, og da kan detkomme både stygge tall og lite hyggelige prognoser. Så fort som utviklingen går i deler av markedene, og da spesielt teknologi, er det mye som kan skje.

Oracla sa for eksempel i februar at selskapet skulle kunne klare brukbar vekst og god inntjening. Noern uker senere komme rselskapet med resulttavarsel, og selskapet selv innrømmet at den negative utviklingen hadde gått meget fort og hadde kommet brått på.

Den nye økonomien har mange egenskaper som gjør det fantastisk dynamisk og som gir høy marsjfart opp. Men farten ned synes å gå like fort. Innføringen av 'just-in-time'-lagre og andre sofistiskerte lager- og produksjonsstyringsystemer gjør denne resesjonen som USA trolig er inn ei annerledes enn andre resesjoner.

Og nettopp dette kan være sentralbankenes problem: Selv om USAS sentralbanksjef Alan Greenspan har uttalte seg som tilhenger av den nye økonomien og den fantastiske produktivitetsøkningen denne har hatt, har han trolig støttet seg til de tradusjonelle økonomiske målemodellene for utviklingen i økonomien.

Når kan mye tyde på at de er utdaterte og ikke gir raske og presise nok svar på hva som er i ferd med å skje med økonomien. Ikke rart har for noen dager siden etterlyste flere og bedre målemetoder. Hans tale burde derfor kanskje fått mer oppmerksomhet enn den gjorde. Her innrømmet han kanskje at sentralbanken faktisk ikke har god nok oversikt, og at den er på etterskudd når det gjelder rentekutt.

De høye rentene og ikke minst de skyhøye oljeprisene begynte å sende USAs økonomi ned allerede i fjor sommer, men det ble ikke oppdaget i statistikken før i fjerde kvartal, og Greenspan satte derfor ikke ned rentene før i år.

Men nå skal man ikke la seg forlede til å tro at Nortel og Cico representerer hele det amerikanske brutto nasjonalproduktet. Det er tross alt konsumentene som står for det meste, tre fjerdedeler faktisk, og sånn sett var de positive tallene for konsumentenes forventninger på tirsdag et oppmuntrende signal.

Men som jeg skrev her i før børs igår skal man ikke stole fullt og helt på disse tallene. De representerer et noe utdatert materiale, og en ferskere spørreundersøkelse, som ble fremlagt igår, viser et ganske annet bilde. ABCNews/Money Magazine sin ukentlige barometer for konsumentenes forventninger har vist et kraftig fall den senere tid, stikk i strid med tirsdagens statistikk, og indekser er nå på det laveste siden juni 1997.

Hele 49 prosent at de spurte mente økonomien forverrer segmot 45 prosent i februr, 40 prosent i jnauar og 28 prosent i januar året før. Les seneste rapport ved å klikke her.

Fallet på Wall Street igår bekrefter det vi skrev i gårsdagens før-børs. Det er for tidlig å slutte bjørn, bjørn. Bjørnen kom nemlig tilbake igår.

Følg med Tandberg i dag. Konkurrenten Polycom raste over 16 prosent igår, og er i ferd med å bli tatt igjen av Tandberg. Men om Polycom faller, behøver ikke det bety at Tandberg skal falle. Mye tyder på at investorene kjøper Tandberg fordi Polycom ikke synes å gjkøre de riktige tingene.

Amerikanske invstorer har kjøpt Tandberg den siste tiden, sier kilder i markedet. Og kanskjer er det et bytte fra Polycom til Tandberg som medfører den forskjellige kursutviklingen. Ser vi på en chart over utviklingen mellom de to selskapene og Nasdaq kan mye tyde på det.

Følg også med Storebrand i dag. Finanskanalen kunne igår fortelle at Sampo er interessert i Storebrand og at de store kjøpene i selskapet den seneste tiden kan ha noe med det å gjøre. P`å dagens kursnivå må Storebrand fremstå som en rimelig inngangsbillett til det norske sparemarkedet.

Følg med cruise. RCL sluttet over 200 kroner igjen, og Carnival var opp 1,2 prosent i det meget svake markedet. Det synes som om crusie-aksjer blir betraktet som en safe haven i alle teekno-uroen. Og det er ganske oppsiktsvekkende tatt i betraktning den enorme ordreboken som ligger der.

Men mange har oppdaget cruise som et meget godt og ikke minst rimelig feriealternativ. Det er blitt mye billigere å feriere i Karibien på cruise enn å være på fastland på grunn av de lavere prisene som cruiserederiene har innført for å fylle opp kapasiteten.

Følg også med oil service-aksjer. OSX-indeksen var ned over fire prosent i takt med lavere oljepriser.

De seneste lagertallene for amerikanske oljelagrene viser at råoljelagrene har steget kraftig fra en 25 års bunn. I tre uker på rad har lagrene steget kraftig. Derfor falt oljeprisen hele 80 cent i går.

Spådommen om oppgang fra start med påfølgende kursfall viste seg å stemme forbløffende godt. Norske investorer vil neppe væere like blåøyde i dag, og vi kan vente kursfall fra start i dag. Ikke minst på grunn av svakere oljepris og fall i oil service-sektoren på Wall Street.

Følg også med på den europeiske sentralbanken (ESB) i dag. Med alle signalene om svekkelse i økonomien også i Europa, er det ingen grunn for ESB å vente med å sette ned rentene. Forvent derfor 25 rentepunkter ned i dag. Det er på tide. Og da vil renteforskjellen mellom Norge og Europa øke ytterligere. Ikke gjør samme tabbe som Greenspan, Gjedrem. Sett ned renten i tide du også!