Før børs torsdag - Farvel bull marked

Fallet i Dow'en betyr at vi snart vinker farvel til 10 års fantastisk bull marked. Eller skal vi si «på gjensyn»? Følg med RCL, Eltek i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når knekker Dow'en? spurte vi 12. mars. Da stod den i 10 600 poeng. I går falt indeksen under 9.500 poeng, og mange venter at den fortsetter ned. Til nå har investorene nemlig bare kastet ut IT-aksjer av porteføljene, mens de tradisjonelle, og ikke minst defensive aksjene, har holdt seg bra, til nå. Årsaken har vært at det stort sett bare har vært IT-selskapene som har kommet med resultatvarsler.

Nå brer frykten seg for at også de øvrige selskapene skal komme med resultatvarsel. Produsenten av landbruksmaskiner, John Deere, ga igår det som enkelte frykter bare er det første av en rekke resultatvarsler fra de tradisjonelle selskapene. Bleie- og hygienegiganten Proctor & Gamble skal si opp 10.000-20.000 ansatte på grunn av svekkelse i etterspørselen (selv om man her må huske på at selskapet har slitt med interne problemer i lengre tid).

Signalene utenfor USA kan nemlig tyde på at vi kan oppleve en nedbremsning i den globale økonominen, om ikke resesjon. Japan er i dyp krise og trenger økonomisk vekst i både USA og Europa for å komme ut av sine enorme problemer. Europa opplever gryende tegn til at nedbremsningen i den amerikanske økonomien nå gjør seg gjeldende.

Igår kom for eksempel statistikk som viste at optimismen blant næringslivsledere i Europas største økonomi, Tyskland, faller kraftig. Det kom også tall som viste en nedgang i industriproduksjonen for de 12 EU-landene samlet.

Det betyr at den europeiske sentralbanken må kutte rentene, og spørsmålet er selvsagt om også den europeiske sentralbanken (ESB) vil komme på etterskudd. Til nå har ESB vært tilbakeholdne med rentekutt fordi inflasjonen i Europa har vært for høy i forhold til målsetningen på 2 prosent.

- Vekstutsiktene for euro-sonen har definitivt svekket seg, men situasjonen I Europa fortsetter å være robust, uttalte ESB's sjeføkonom Otmar Issing igår.

I sum betyr nok krisen i Japan, svekkelsen i Europa og børsfallet i USA at vi kan vinke farvel til et 10 år fantastisk bull marked, der mange investorer, bedriftsledere og de aller fleste aksjemeglerne har tjent seg søkkrike. 90-tallet var i sannhet et utrolig tiår der mange klarte å bli rike av ingenting.

Men det kunne ikke vare, men det varte mye lenge enn mange trodde. Og trolig er akkurat dét årsaken til at fallet blir så kraftig nå. Når det gikk så høyt, ble fallhøyden stor, og først på disse nivåene nærmer vi oss det som kan kalles en normal avkastning i aksejmarkedet over tid.

Mye av spekulasjonsmanien i IT-aksjer for ett år siden finner vi nok i formuleringen som historikeren Charles P. Kindleberger har raffinert frem:

'There is nothing so disturbing to one's well-being and judgment as to see a friend get rich'.

Dermed kom en rekke privatpersoner løpende inn i aksjemarkedet på altfor høye nivåer. 90-tallet viste riktignok at man kunne bli rik av ingenting, men det var bare pionérene og et fåtall andre som faktisk ble det. Svært mange har tapt penger på aksjemarkedet de seneste to årene.

Når Dow Jones Industrial nå bare et et hårsbredd fra såkalt 'bear market', betyr det et farvel eller på gjensyn? Med et så langt bull marked som vi nå har hatt (over 10 år), ville det ikke være unaturlig om det ble etterfulgt av mer normale eller sågar dårlige år. Det viser historen.

1920-tallet var et fantastisk tiår for aksjemarkedet (i alle fall frem til oktober 1929). Trettitallet var det ikke. Sekstitallet var et fantastisk tiår for Wall Street, men 70-tallet ikke var det.

Hvorvidt det kommende tiåret blir bra for aksjer eller ikke, er avhenggig av om produktiviteten tar seg opp og investeringsmulighetene er der (utsikter til overskudd). Sentralbankssjef Alan Greenspan, som må sies å være en tilhenger av ny økonomi, synes å tro på det:

'...current developments do not appear to have materially diminished the prospects for long-term growth in productivity..' skrev sentralbanken i sin pressemelding etter tirsdagens rentekutt, men la til at det er overkapasitet og fare for en global smitte av nedgangen i USA.

Syretesten blir dermed hvor raskt og dynamisk den amerikanske kapitalismen kan rydde unna store lagre og overkapasitet.

Men for den enkelte investor er spørsmålet heller om skal redde de pengene man har i aksjemarkedet og sette de i mer trygge spareformer, eller kanskje betale ned gjeld. I februar tok i alle fall amerikanerne ut 11,4 milliarder kroner fra aksjefond. Det er ikke skremmende mye i amerikansk målestokk, men det kan angi en utvikling. Og det er den utviklingen som kan bli selvforsterkende: Man selger fordi man er redd andre selger før deg. Akkurat som på vei opp, der men kjøpte fordi man trodde andre ville kommer og kjøpe dyrere etter deg.

Og kanskje er det nettopp en slik panikk, eller kapitulasjon, markedet trenger nå (Les gårsdagens kommentar-artikkel om dette).

Investorene på Oslo Børs synes å lide av ubesluttsomhet for øyeblikket. Trenden i aksjemarkedet synes å være fortsatt ned, og erfarne investorer og tradere vet at «the trend is your» friend. Med andre ord er det ingen grunn til å spille helt, selv om det amerikanske aksjemarkedet, som påpekt i gårsdagens før-børskommentar, synes å komme inn i et underpriset leie.

Det er ingen spesielle hendelser på agendaen her hjemme i dag. I USA er det ukentlige ledighetstall, som nepppe setter himmel og, jord i bevegelse. Tall for de ledende indikatorene kan være noe mer spennende. Det er ventet at denne viser en tilbakegang på 0,1 prosent mot i februar mot en oppgang på 0,8 prosent i januar. Oppgangen i januar hadde mye med oppgangen i aksjemarkedet den måneden.

Følg med RCL i dag. Etter sterk oppgang og stor handel umiddelbart etter resultatfremleggelsen fra konkurrenteh Carnival, falt både RCL og Carnival kraftig. Årsaken var forsiktige toner fra Carnival-ledelsen på telefonkonferansen etter resultatfremleggelsen.

Følg også med Eltek. Både Handelsbanken og Orkla Enskilda har nedjustert estimater og anbefaling på aksjen, og stadig mer står ledelsen mot analytikerne når det gjelder veksten for inneværende år. Selskapet har gjentatt flere ganger sitt mål om 30-40 prosent, vekst, mens analytikerne nå legger seg på 20 prosent og under.

Igår tok det amerikanske melgerhuset Josephthal & Co opp dekningen av Eltek-konkurrenten Artesyn Technologies med en hold-anbefaling. Det skjer etter at Thomas Weisel satte aksjen på hold for et par dager siden. Artsyn kom for en uke siden med resultatvarsel.

Det går mot nok en stille og trolig svakere dag på Oslo Børs. Kursfall i RCL fra start vil uansett dra totalindeksen i minus fra start.