Før børs torsdag - Holder siste skanse?

Alle fokuserer på oljeprisen. Men hva om dollaren ikke holder seg? Følg med PGS, RCL og ProSafe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk økonomi fortsetter på krabbegir. Gårsdagens statistikk fra NAPM om situasjonen i amerikansk industri bekrefter at landet fortsatt ligger nær resesjonsnivå.

Likevel trekker kapitalen mot USA, merkelig nok. Og derfor holder dollaren seg også så sterk. Håpet er at avkastningen i amerikanske verdipapirer utvikler seg bedre enn i andre områder. Med tanke på at USA har kommet lengst i den økonomiske nedturen, er det ingen urimelig antagelse.

Men i sommer har det kommet stadig flere kritiske røster til den mange oppfatter som en overvurdert dollar. Og med en fallende dollar kan en god avkastning i finansmarkedet i USA fort ende med tap på valutaeffekt for utlendinger.

Når verden går mot usikre tider, pleier likevel USA å tiltrekke seg kapital. I 1998, under den verste Asia-krisen, strømmet pengene inn i dollar, og da spesielt i amerikanske statsobligasjoner.

Den sterke oppgangen i dollar har nå vart helt siden det amerikanske aksjemarkedet tok rakettfart i 1996, men har ikke fulgt med ned aksjemarkedet på tilsvarende måte. Tvert om dollaren er rekordsterk i år, selv om den er litt ned fra toppen i sommer da fokuset på dollaren ble sterk.

Økonomene i konsulentselskapet Economy har forsøkt å anslå hvor overvurdert dollaren er mot andre valutaer, og har kommet til at den er til dels grovt overvurdert mot alle store valutaer med unntak av japanske yen.

Metoden som er brukt er den såkalte kjøpekraftspariteten (Purchasing Power Parity, PPP), en omstrid, men teoretisk korrekt formel for utviklingen i valutakursene på lang sikt.

På kort sikt har imidlertid pariteten ikke vist spesielt sterkt utsagnskraft, og investorene som kjøper dollarbaserte verdipapirer satser på at det også vil gjelde fremover.

Men her i Norge skal vi være spesielt oppmerksomme på dollarens utvikling. Ikke bare gir en lavere dollarkurs mindre oljeinntekter i norske kroner, men svært mange av de store selskapene på Oslo Børs er svært avhengig av en sterk dollar. Dersom dollar svekker seg 20-30 prosent mot euro'en, som slett ikke er utenkelig, vil den også svekke seg mot norske kroner, om enn ikke fullt så mye ettersom norske kroner oppfattes som mer avhengig av dollarutviklingen (pga olje).

Men ettersom oppfatningen er at dollar egentlig bare har én vei fra dagens nivå, ligger det en viss nedsiderisiko i det norske aksjemarkedet for tiden. (Men å spå dollarkursen er kanskje noen av det mest umulige av alt...)

I går var det oppgang for teknologiaksjer på Wall Street. Ett meglerhus mener det ikke kan bli verre for halvlederprodusentene nå (selv om det fortsatt skal bli ille). Det høres litt tynt å basere et rally på dette alene.

På den annen side er det ikke mye annet å kjøpe om dagen. En rask oppgang for amerikansk økonomi, og da spesielt industri, synes stadig mindre sannsynlig. Derfor selger investorene sykliske aksjer igjen (som de pleier i tredje kvartal).

Også dette er negativt for det norske aksjemarkedet.

Og på toppen av det hele ser det svakere ut for oil-service-sektoren på grunn av svakere aktivitet i Mexico-gulfen. Men her hjemme er det full fart i Nordsjøen inntil videre. Dermed kan norske oil service-selskaper falle for mye på bakgrunn av fallet for tilsvarende selskaper i USA. Hydralift er et eksempel på et selskap som tjener penger i massevis og ikke automatisk bør selges ned på grunn av svakere utvikling i USA.

Følg med TeleComputing og ProSafe. Begge leverer resultattall i dag.

Følg også med RCL. Aksjen endte på 210 kroner i USA i går mot 213 kroner i Oslo, og dermed ser det ut til at den største entusiasmen etter halvårstallene har gitt seg og at frykten for den store kapasitetsveksten igjen sniker seg innpå.

Muligens får teknologi et lite laft fra start, men eller er det foreløpig lite som trekker markedet i noen spesiell retning fra start av i dag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no .