Før børs torsdag - IT i fokus

IT-aksjene kom sterkt tilbake på Wall Street igår uten at man kan se noe trendskifte. Her hjemme blir det full fokus på resultatfremleggelser i dag. Følg med Merkantildata, DnB og Orkla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dagers svak utvikling var det oppgang for teknologiaksjer på Wall Street igår.

Nasdaq Composite endte opp 2,6 prosent uten at det blir lagt så veldig stor vekt på akkurat det. Markedet mangler nemlig noen troverdige, positive uttalelser fra noen av de store selskapene for å kunne vinne tilbake selvtilliten.

Ciscos svake resultattall tok nemlig bort mye av styrken i markedet, og håpet går nå på at Dell og Hewlett Packard (HP) skal komme med noen trøstende ord når selskapene legger frem sine kvartalstall sent i kveld.

Det store spørsmålet er hvor raskt det snur fra nedgang til oppgang og hvor sterk neste oppgang blir. Her er meningene mange. På tirsdag mente Greenspan at nedturen kunne bli smertefull, men kortvarig og at økonomien da igjen kan nå høy vekstrater.

Markedet har likevel ikke helt latt seg overbevise. - Vis oss flere dype rentekutt, sier markedet. Men kanskje trenger ikke Greenspan gjøre det. USAs økonomi er i full gang med å reorganisere seg. Arbeidere sies opp og lagrene tømmes så fort de kan. Så om bare konsumentene ikke får panikk, går nok elendigheten fort over.

Gårsdagens tall for bedriftenes lagerbeholdning viste at tilpasningen til svakere tider skjer raskt. Veksten på 0,1 prosent i lagerbeholdningene i desember var ikke spesielt skremmende tatt i betraktning den svake utviklingen for USAs økonomi mot slutten av året.

Men på mikronivå kan det variere mye. Elteks konkurrent i USA, Power One falt 5,4 prosent igår på uro om lageroppbygging som følge av vekstproblemer for selskapets viktigste kunde, Cisco. En annen konkurrent, PECO II, var imidlertid mer optimistisk, så her er det selskapsspesifikke forhold ute og går.

Selskapspesifikke forhold er det også når det gjelder Merkantildata. At kursen på aksjen går opp og ned med utviklingen på Nasdaq er kanskje greitt nok i det daglige bildet i mangel på nyheter. Men selskapet har sine egne problemer å stri med, og som i langt større grad styrer prisingen av selskapet. I dag kommer resultatet.for fjerde kvartal. Her var selskapet ute allerede i høst og fortalte hva det skulle ende på. Det interessante blir hva selskapet sier om resultatutsiktene i år. Her spriker analytikerne voldsomt i sine estimater.

Orkla leverte i dag et driftsresultat som var litt bedre enn ventet mens resultat før skatt var svakere enn ventet. Men fokuset blir nok mer på utfallet av granskingen av den mystiske «Skandia-posten» samt lånet til Norway Seaoods. Sent igår sendte Orkla ut en pressemelding om granskingen uten at vi utenforstående ble særlig mye klokere. DnB kommer også med resultat i dag. Det blir sikkert gode. Valg av tidspunkt for det statlige nedsalget i banken er neppe tilfeldig valgt...

Tallene fra Merkantildata og DnB vil sette agendaen på Oslo Børs i dag. Wall Street gir blandende signaler. Det blir derfor trolig en blandet og flat åpning på Oslo Børs.