Før børs torsdag - Neihoo!

Nasdaq steg for tredje dag på rad tross en skur av resultatvarsler, hvorav Yahoos kanskje var det mest spennende og minst uventede. Følg med Ocean Rig, Kværner og Scandinavia Online.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gryende optimismen på Wall Street de seneste dagene fikk ny næring igår da Goldman Sachs sin sjefstrateg Abby Joseph Cohen mente aksjemarkedet nå var undervudert. Hun fulgte dermed opp flere av sine kollegaer i konkurrerende meglerhus som Morgan Stanley, Merrill Lynch og Lehman Brothers.

Abby Joseph Cohen har vært en av de største optimistene i et amerikanske aksjemarkedet på 90-tallet og fikk som følge av det guru-status på Wall Street. Når markedet har gått den andre veien har hun likevel klartå beholde troverdigheten. I mars ifjor, da Nasdaq toppet ut, tok hun nemlig ned eksponeringen mot aksjer, og da spesielt teknologiaksjer. Hun har vært optimist når det gjelder det bredere markedet, representert ved S&P 500-indeksen, men denne har ikke falt så mye at hun har mistet troverdigheten.

Men markedet ser ikke ut til å høre like mye på finansanalytikerne som sjefstrategene for tiden. Amerikanske finansanalytikerne nedgrader aksjer til nøytral (les: selg) etter at aksjene har falt 80-90 prosent. Det finner ikke investorene like troverdig. Derfor stiger mange aksjer tross mange nedgraderinger fra meglerhusene.

Det ser ut til at inevstorene for øyeblikket hører mest på bedriftslederne. De seneste par månedene har dette vist seg å være mer riktig. Problemet er at den ene bedriftslederen etter den andre ikke kan love noen snarlig oppgang i inntjeningen. De håper på resultatoppgang i slutten av året, men vedder ikke på det.

Investorene er ikke helt sikre på hva de skal mene. På den ene siden synes bunnen for amerikansk økonomi og selskapenes inntjening på bli nådd i første halvår i år, men spørsmålet er om oppgangen kommer senere i år eller ut i det nye året.

Igår kom den amerikanske sentralbanken med sin såkalte 'Beige Book', som best kan sammenlignes med Norges Banks inflasjonsrapport. I den seneste utgaven av Beige Book, som ble fremlagt i går, tegnes det et bilde av en økonomi med svak eller ingen vekst. Arbeidsmarkedet er i ferd med å bli noe slakkere og industrien er som kjent den delen av økonomien som sliter mest.

Spesielt gjelder dette bilproduksjon og en del høy-teknologi-produksjon (elektronikk og telekom). Generelt kan man si at rapporten bekreftet det sentralbanksjef Alan Greenspan sa i forrige uke, nemlig at den amerikanske økonomien er svak, men at oppbremsningen ikke har forverret seg i januar og februar, som denne rapporten dekket.

Dermed ser det fortsatt ut til å gå mot et rentekutt på 50 basispunkter på møtet den 20. mars.Etter børsslutt igår kom Yahoo med et resultatvarsel for første kvartal. Selskapet forventer nå at resultatet for første kvartal vil endre på rundt null per aksje, mot tidligere ventet fem cent per aksje.

Kursen på Yahoo falt over 10 prosent i etterbørshandelen, men resultatvarselet burde ikke komme som noen stor overraskelse. I dagene før gårsdagens resultatvarsel kom flere av avisene og andre media-selskaper med varsel om svakere resultater på grunn av sterkt fallende annonsevolum. Dette har rammet aviser, magasiner i spesielt februar og det ville være rart om Yahoo, som lever av internett-annonsering ikke skulle rammes også.

Den avtroppende konsernsjefen Tom Koogle tegnet et nokså dystert bilde av situasjonen i amerikansk næringsliv. Han mente bedriftene er forsiktige med annsonsering på grunn av usikkerhet rundt konsumentenss forventninger. Det kan bety at bedriftene ikke vil annonsere så mye fordi de tror forbrukerne ikke så lett går og kjøper varer etter annonsering.

Annonsevolum og veksten i brutto nasjonalprodukt henger nøye sammen, og skal man tro Koogle kan det gå mot en større oppbremsning i forbruket i USA enn det statistikken til nå antyder.Resultatvarselet fra Yahoo vil naturlig nok få en viss betydning for stemningen for aksjer i den nye økonomien i dag, men Yahoo er tross alt bedre stilt enn mange andre IT-selskaper som har varslet underskudd i første kvartal.

Er et IT-rally født, skrev jeg igår? Mange tror og håper det. Men det har vært mange falske rier før de seneste par månedene, og det må nok noe mer forløsende til enn prognoser fra aksjestrateger. Det markedet trolig vil høre er en leder for en store bedrift si at nå merker man bedre etterspørsel og at man kanskje må ansette flere. Kanskje har man gått glipp av de første 10 prosentene i markedet da, men i så fall står ikke Nasdaq Composite-indeksen i mer enn i 2.500 poeng - undee halvparten av hva den var for ett år siden. Men 'seeing is believing', er trolig filosofien for øyeblikket.

Et sted man ser resultatvekst, er oil services. Denne sektoren fortsetter å tikke opp, og selv PGS dras med opp av det gode sentimentet. Igår steg OSX-indeksen nye 3,2 prosent.

Følg med Scandinavia Online (SOL) i dag. Yahoo og SOL har samme forretningsmodell med portal som er finansiert av reklameinntekter. SOL har imidlertid allerede advart om et svakt resultat i første kvartal og burde ikke falle nevneverdig mye på Yahoo-meldingen.

Følg også med Kværner. Ifølge Dagens Næringsliv i dag setter Almskog hardt mot hardt overfor eierne sine. Han skal ifølge avisen ha signalisert at han slutter om han ikke får oppslutning i sin strategi. Nyheten er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Slik polemikken mellom Kværner og Aker Maritime har utviklet seg er Almskogs trussel bare en konsekvens at dette.

Følg også med Ocean Rig. Mye tyder på at Ocean Rig går med på å betale seg ut av disputen med Freide Goldman-verftet som bygger de to Bingo-riggene for selskapet. Men hvor mye det er snakk om, vites ennå ikke. Men dette øker uansett sannsynligheten for en nye emisjon i OCR og den git utvanning av eksisterende aksjonærer nok en gang.

Det norske aksjemarkedet virket noe ubesluttsomt i går, trolig i påvente av en korreksjon ned igjen i USA, som vi har sett så mange ganger før etter noen dagers oppgang. Trolig tar aksjemarkedet et lite hvileskjær på formiddagen i påvente av Norges Banks inflasjonsrapport klokken 11.00. Den vil neppe inneholde veldig mye nytt.

jon.haaland@dagbladet.no