Før børs torsdag - Sell in May...

Resesjonsfaren i USA avblåses og investorene kjøper IT-aksjer. Men på Oslo Børs vil alt dreie seg om maktkamp de nærmeste dagene. Følg med oil service, Orkla og Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir lysere og varmere for hver dag som går. Oslo Børs snudde til oppgang samtidig som vi gikk over til sommertid. USA gikk over til sommertid en uke senere, og jammen var ikke også det sammenfallende med at børsene der borte snudde opp.

Selvfølgelig er det tilfeldig, men at det kjennes både blir lysere og varmere for tiden kan vel de fleste være enige om.

Men kanskje man skal følge uttrykket "Sell in May and go away"? De store indeksene i USA har steget markert siden bunnen for en måned siden. Nasdaq Composite er for eksempel opp nesten 40 prosent!

Nå kommer flere tegn som tyder på at USA kan komme til å unngå en resesjon. Fredagens tall for brutto nasjonalproduktet i første kvartal viste at veksten i USA er på to prosent. I Norge er årsveksten i fastlandsøkonomien til sammenligning mindre enn det!

I går kom det også flere signaler om at det neppe blir mye verre. Riktignok viste sentralbankens såkalte Beige Book, som er en slags konjunkturrapport for USA, at det er kraftig oppbremsning i den amerikanske økonomien, men noen resesjon? Neppe.

To representanter fra sentralbanken i USA var dessuten ute og avdramatiserte nedkjølingen i økonomien.

Sjefen for Federal Reserve i San Francisco, Robert Parry, sa ifølge Bloomberg at han stilte seg tvilende til at USA befinner seg i en resesjon, og han ventet en kraftigere vekst mot slutten av året.

Og en annen lokal sentralbanksjef, Robert McTeer i Dallas, mener økonomien allerede viser tegn til oppgang. Han henviser til byggesektoren og tjenestesektoren. Han mener også lagernedbyggingen har vært positivt.

Han understrekte at økonomien fortsatt er skjør, men kom med den uvanlige uttalelsen om at han ville vurdere å investere i aksjer igjen:

- Det virker som om vi har en stor del av teknologi-boblen bak oss. La oss si det på denne måten: Om jeg hadde hatt penge, da ville jeg investert.

Nå kan man si det slik at sentralbanken nå må spre litt optimisme for at ikke pessimismen skal bli selvforsterkende. I vinter var det en frykt, ganske reell sådan, for at USA snakket seg inn i en resesjon. I mars opplevde i alle fall en rekke bedrifter at det ble bråstans i ordrene fordi selskapene var usikre på hvor hard nedturen ville bli.

Men trolig er det for tidlig å rope faren over helt ennå. Nøkkelen til resesjon og dårligere tider holder nemlig forbrukerne. Og konsumentene er lykkelige og opprettholder sitt forbruk så lenge de har jobber og utsikter til lønnsvekst.

Amerikansk ledighet

I morgen får vi svaret på om dette fortsetter. Da kommer nemlig arbeidsledighetstallene for april. Selv om ledighetstallene ikke er noen ledende indikatorer på utviklingen i økonomien, så er de likevel en av de mest avgjørende.

Det viktige blir om det skapes nye jobber i økonomien. I mars forsvant 86.000 jobber utenfor landbruket, noe som ble sett på som dramatisk. I april regner økonomene med at det ble skapt cirka 15.000 nye arbeidsplasser.

Her hjemme er den lave arbeidsledigheten faktisk mer et problem. Mangel på arbeidskraft, liten produktivitetsvekst og høye skatter gjør at norsk økonomi ikke vokser nevneverdig. Økt velstand må derfor komme gjennom bruk av oljepengene.

Økte skatter og mer bruk av oljepengene er en farlig vei for norsk økonomi. I Sverige snakker man nå om store skattelettelser og bedre betingelser for bedriftene. De borgerlige partiene er nå enige om å kutte skattene med mellom 66 og 110 milliarder kroner frem til 2004. Om de skulle komme i regjeringsposisjon. Og det med en statskasse som på langt nær er så velfylt som den norske.

Men erfaringer fra USA viser at sterk økonomisk vekst vil gi større skatteinntekter selv om skattene senkes. Denne dynamikken har vært sentral i den økonomiske fremgangen i flere vestlige land. Her i Norge snur vi det hele på hodet. Folks velferd skal sikres av staten ved at staten tar pengene inn for så å dele dem ut. Jobb mindre, staten betaler. Og vil du jobbe mer, så tar vi så mye av de ekstra pengene dine at det likevel ikke er noe poeng å jobbe mer. Men slik blir det ikke mye økonomisk fremgang av.

Kanskje får vi flere signaler på hva regjeringen vil i det reviderte statsbudsjettet om noen dager. Det vil nok bære litt preg av at det er valgår.

Men mest drama blir det på generalforsamlingene fremover. I dag braker det løs med generalforsamling i Orkla. Her henvises det til avisklippene for detaljer om spillet i forkant.

Ellers er det en del resultatfremleggelser i dag Jøtul, Industrifinans Næringseiendom, Håg, Farstad, Kverneland og Software Innovation er blant de selskapene som har varslet sine resultater i dag. Mest interessant er nok tallene fra Norske Skog. Her ventes det et resultat på 1,15 mrd kroner. Resultatet er ventet i 12-tiden.

Følg også med oil service-sektoren. Den falt hele 6,3 prosent i USA i går etter at de amerikanske råoljelagrene viser sterk oppgang for tiden. Sektoren har hatt en sterk utvikling den senere tid, men nå er det frykt for at oljeprisen kommer ytterligere ned. PGS holdt seg imidlertid greitt i USA i går.

Teknologiaksjer gikk bra i USA i ordinær handel, mens svekket seg i etterbørshandelen. Det kan derfor gå mot en svakere dag på Oslo Børs.