Før børs

Aksjemarkedet har hatt en rekyl på starten av året, men ferske resultattall og økonomisk statistikk antyder fortsatt stor sannsynlighet for en hard landing i USA. Følg med Tomra, RCL og PGS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wall Street ser ut til å ha tatt en pause i kursoppgangen ved starten på året. Ved årsskiftet var det mye snakk om en hard landing i amerikansk økonomi, men etter rentekuttet fra den amerikanske sentralbanken den 3. januar, ble det fokus på at dette, og flere nye kutt skulle sette ny fart på økonomien igjen i fra andre halvår.

I mellomtiden har det imidlertid kommet mer statistikk som bekrefter at deler av amerikansk økonomi er i resesjon. Industrien har hatt den største tilbakegangen siden resesjonen ved årsskiftet 1990/91. Tar man ut produksjonen av en del teknologi, som fortsatt viser vekst, om enn langt lavere enn før, var det faktisk et fall i industriproduksjonen på hele 10,4 prosent på årsbasis i fjerde kvartal.

En fersk utgave av den såkalte 'Philadelphia Fed survey', en lokal undersøkelse av den lokale avdelingen av Federal Reserve, viser at svekkelsen i økonomien også kan ha spredt seg til andre deler av økonomien.

Og det store spørsmålet er hvor mye teknologisektoren blir rammet. Til nå har det vært antatt at teknologisektoren opplever en oppbremsning og ikke en tilbakegang. Resultatfremleggelsen fra Texas Instrument sent igår bekrefter imidlertid at det gikk veldig mye dårligere helt mot slutten av fjerde kvartal, men hvor mye av det som skyldes usikkerheten rundt alt snakket om en hard landing og kanskje noen årsavslutningseffekter, er imidlertid uklart. Aksjen falt 5,5 prosent i etterbørshandelen, men syne sikke å ha lagt noe større press på andre teknologiaksjer i etterbørshandelen.

At det går langt langsommere i teknologisektoren. er det likevel liten tvil om. Dell kom med skuffende resultatall i går uten at aksjen reagerte nevneverdig. At det går dårlig for PC-produsentene for tiden, er som historien om snøen som falt ifjor.

I dag er det Compac sin tur til å legge frem resultater. Selskapet har allerede vært ute med resultatvarsel i desember, og har styrt forventningene inn mot mellom 28 cent og 30 cent per aksje. Blir det i nedre del eller lavere, kan det bety en bekreftelse på en sterk svekkelse på slutten av året.

Men om det går dårlig for den produserende delen av økonomien, er ikke alt bare trist og leit i amerikansk økonomi. Skal vi tro Merrill Lynch. Sjeføkonom Bruce Steinberg fortalte igår sine kunder at andre deler av økonomien synes å gå bra:

Konsumentene var rakst ute i januar med å gå på salg. Mange har dessuten refinansiert sine huslån da renten på langsiktige huslån en kort tid falt under 7 prosent. Dessuten viser boligmarkedet fortsatt gode priser. Det betyr mye for folks følelse av økonomisk trygghet.

Dessuten kom melgerhuset PaineWebber ifølge CBS MarketWatch med sin såkalte Index of Investor Optimism for januar. Og den viste en oppgang på 12 poeng til 130. Og 75 prosent av de spurte trodde den amerikanske økonomien opplevde en oppbremsning, men at situasjonen ville stabilisere seg.

Og der står situasjonen nå: Hver eneste resultatfremleggelse og statistikk vil bli fingransket med håp om mer entydige signaler.

Gårsdagens utvikling på Wall Street gjør oss likevel ikke mye klokere. Sykliske aksjer og oil service gikk bra, mens en del teknologi gikk dårlig. Trolig mest fordi det har vært mest den andre veien de andre dagene.

Frykten for en hard landing er i alle fall ikke å finne i kursutviklingen for cruise-aksjene. Carnival fortsetter å stige. Igår var aksjen opp hele 6,5 prosent uten at det fremkom noen nyheter. Også RCL og P&O Cruises var opp, om enn ikke like mye. Carnival melder om sterke booking-tall, men ingen vet hvor mye rederiet senker prisene med for å sikre at all kapasitet blir fylt opp. RCL leverer tall torsdag.

Følg også med Eltek i dag. Aksjen lå stille på 213 kroner igår. Konkurrenten Power One steg fem prosent på Wall Street og kan trekke Eltek litt opp i dag.

Følg også med PGS i dag. Ifølge Dagens Næringsliv (DN) var PGS interessert i å kjøpe Nortrans Offshore, men hadde ikke penger. Selskapet gikk derfor til ProSafe istedet.

PGS endte lite endret i USA igår. Ifølge skal selskpet nå forsøke å selge ut gassfelter i Tunis, Oman og Emiratene med sikte på å få inn to milliarder i kontanter. Dette er i tråd med hva selskapet har sagt om avhendelse av ikke-strategiske eiendeler, men kan skape ny interesse og kursoppgang for PGS i dag. Artikkelen sier at Merrill Lynch, som Finanskanalen skrev i fjor, ser mulige alternativer for selskapets struktur.

Følg også med Tomra i dag. Handelsbanken Markets, en av de store tilhengerne av Tomra, har nå snudd til en salgsanbefaling i Tomra. Meøgerhuset føyer seg dermed inn i rekken av meglerhus som har blitt negative til aksjen den senere tid. Tomra har forsøkt å dempe forventningene til selskapets resultat for fjerde kvartal, og det kan ha bidratt til de mer avmålte forventningene i Tomra. Aksjen kan falle videre på denne nedgraderingen i dag.

Markedet famler etter en retning. Det foreligger få nyheter som skal dra Oslo Børs opp i dag. Men håp om gode tall for Compaq og en bra dag for Nasdaq kan dra markedet opp utover dagen.