- For brutalt, Jens

- Lytt til partiet og la asylbarna bli, råder Ap-topp.

TIMEOUT: Flere fylkeslag i Ap ber Jens Stoltenberg og regjeringen å vente med å sende ut asylfamiliene til regjeringen har lagt fram meldingen om barn på flukt. 
Foto: Anette Karlsen / Scanpix
TIMEOUT: Flere fylkeslag i Ap ber Jens Stoltenberg og regjeringen å vente med å sende ut asylfamiliene til regjeringen har lagt fram meldingen om barn på flukt. Foto: Anette Karlsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg kan komme på kant med sitt eget parti dersom asylbarna blir kastet ut, mener Ap's fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik.

Smuldrer bort
- Hvis Ap i strid med de rødgrønne regjeringspartnerne kaster ut asylbarna med støtte fra Høyre, må Stoltenberg være sikker på at den politikken har bred oppslutning i Ap. Den oppslutningen er i ferd med å smuldre bort nå som flere store fylkeslag ber regjeringen vente, sier Sandvik til Dagbladet.

La barna bli
Sist helg vedtok fylkeslagene i Oslo, Hordaland og Møre og Romsdal krav om at regjeringen må snu, og at asylsøkerfamiliene med 450 barn må få bli i Norge, i alle fall til Stortinget har behandlet stortingsmeldingen om barn på flukt. Til helga vil Sør-Trøndelag Ap trolig gjøre et liknende vedtak. Det største lokalpartiet, Trondheim Ap, har krevd at barna får bli. Andre fylkeslag har kommet med anmodninger til regjeringen om å ta større hensyn til barna i asylpolitikken.

Klare vedtak
- Så klare standpunkter kan ikke oversees. Stortingsrepresentanter fra disse fylkespartiene må stemme i tråd med disse vedtakene på Stortinget. Å overse klare vedtak i sine egne fylkespartier, hvor de kan avgjøre saken i stortingsgruppa, blir fort et tema i nominasjonsprosessen. Partidemokratiet må respekteres, sier Sandvik. Sandvik understreker at det er bred oppslutning i Ap om en streng asylpolitikk.

Så ikke konsekvensene
- Men konsekvensene av politikken for den gruppen vi her snakker om, barn som har vært i Norge lenge, mener mange blitt for brutal. At det ikke skal kunne finnes nåde for barn i en slik situasjon, er vi mange som ikke har sett for oss. Da må vi kunne justere litt, uten at det skal bli slik at vi må ta imot alle som kommer, eller at vi belønner de som bevisst trenerer eller lurer seg unna. Både vi og andre land i Europa har gitt amnestier tidligere, uten at det kan dokumenteres en asylflom i kjølvannet av disse amnestiene. Uansett må det nå finnes rom for å vente på stortingsmeldingen. Vi må ta oss tid til å belyse innvandringspolitikken vår i lys av dens konsekvenser for lengeværende barn i Norge, sier Sandvik.

Ikke overkjøre partiet
Han sier regjeringens hastverk i behandlingen av vikarbyrådirektivet, før flere av fylkesårsmøtene har behandlet saken, har skapt mye frustrasjon.
- I asylsaken bør Jens ikke overkjøre partiorganisasjonen, men ta seg bedre tid.
- Hva hvis asylfamiliene nå blir sendt ut? Vedtakene om utkastelse er jo fattet.
- Engasjementet er allerede sterkt før noen er sendt ut. Om vi får se opprivende bilder av familier som blir sendt ut, er ikke det egnet til å roe gemyttene. Det vil være klokt av Jens å ta seg bedre tid, sier Sandvik.