- For dårlig helsetilbud i fengslene

Fangene får ikke det helsetilbudet de har krav på, konkluderer en ny masteroppgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En fange sier i undersøkelsen at han blir behandlet som «et stykke kjøtt, da ikke engang et dyr blir behandlet slik som ham.» 

Fangen sier at et dyr ville fått behandling med en gang, mens han har sittet i åtte måneder uten å få hjelp.

Dette er bare ett av eksemplene på at fanger er dypt misfornøyd med helsebehandlingen de får i norske fengsler.

I masteroppgaven «Helsetilbud i norske fengsler» kommer det fram at flere norske fengsler mulig bryter kommune- og helsetjenesteloven, helsepersonelloven og pasientrettighetsloven. Over 254 fanger fra syv fengsler har utalt seg i oppgaven. Og resultatet er nedslående:

Av 210 som har meldt om at de trenger legehjelp for fysiske lidelser synes bare 53 innsatte, eller 25 prosent, at de har fått tilfredsstillende hjelp.

- Grovt brudd

Når det gjelder psykiske plager er tallene enda mer nedslående: Av de 151 som har meldt fra om at de trenger hjelp, har bare 73 fått tilbud om behandling - noe som er langt under halvparten. Av disse igjen sier bare 29 at de er fornøyde - det vil si kun 18 prosent.

Etter pasientrettighetsloven paragraf 1-1 er lovens formål å «... å sikre befolkningen lik tilgang på helsehjelp av god kvalitet».

HELSE-SVIKT: I masteroppgaven til Anne Mette Hårdnes kommer det fram at helsetilbudet i norske fengsler er for dårlig. Foto: FRANK KARLSEN
HELSE-SVIKT: I masteroppgaven til Anne Mette Hårdnes kommer det fram at helsetilbudet i norske fengsler er for dårlig. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

- Jeg har sett flere eksempler på at fangene ikke får møte spesialister på grunn av kapasitetsproblemer. Dette er et grovt brudd på dette likhetsprinsippet, sier Anne Mette Hårdnes, som har skrevet masteroppgaven ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.

- Mangler kompetanse

Hårdnes anser det som mulig brudd på helsepersonelloven og kommunehelsetjenesteloven at betjenter på kveldstid og i helger må vurdere hvor syke fangene er hvis de ønsker hjelp.

- Betjenter er ikke helsepersonell, og har ingen kompetanse til å ta faglige vurderinger, sier Hårdnes, som også er kritisk til ordningen hvor de innsatte må bruke besøkslapper for å komme i kontakt med helsepersonell.

- Problemet med disse rutinene er at lapper lett kan bli borte, noe som også er bekreftet av helseavdelingen ved Oslo fengsel, sier Hårdnes.

- Ikke bra

- Det er absolutt ikke bra at innsatte i norske fengsler ikke får det helsetilbudet de har lovfestet rett til, sier leder for Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), til Dagbladet.no.

Hun mener at det manglende tilbudet kan svekke fangens evne til å vende tilbake til samfunnet.

- Mange som sitter inne har blitt sviktet av fellesskapet - derfor er det viktig at vi viser at vi har evnen til å ivareta deres rettigheter mens de sitter inne, sier Bjørnflaten. Hun lover nå bot og bedring.

- Regjeringen har allerede bevilget mer penger til helsetjenesten i fengslene, men dette kommer vi til å fortsette å holde fokuset på, sier Bjørnflaten.

- Kjenner til problemet

Forbundsleder Geir Bjørkli i Fengsels- og friomsorgsforbundet sier at han er kjent med problematikken.

- Vi har hatt en del henvendelser fra våre medlemmer. Et av de problemene vi merker er at helsepersonell bare er til stede i kontortid. Ellers blir ansvaret plassert hos fengselsbetjentene - dette kan ofte virke belastende, sier Bjørkli til Dagbladet.no. Han peker på at fengselsbetjenter nettopp mangler denne kompetansen.

Forbundslederen etterlyser at staten i større grad tar ansvaret for å øremerke mer penger til helsetjenesten i fengslene.

- Noen steder er det veldig bra - så jeg vil ikke svartmale. Men noen steder er det alt for dårlig. Dette er ikke en god situasjon for våre medlemmer som primært ønsker å hjelpe, sier Bjørkli.

LOVER BOT OG BEDRING:- Det er absolutt ikke bra at innsatte i norske fengsler ikke får det helsetilbudet de har lovfestet rett til, sier leder for Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer