- For dårlig med tilbakemeldinger

Dramatikken er nå over for passasjerene om bord på fergen Regina Baltica som tirsdag kveld grunnstøtte i Østersjøen. De fikk minimalt med tilbakemeldinger ombord, og kunne helle i seg så mye alkohol de ville i baren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: Fergen har nå kjørt til land ved Kappellskär for egen maskin. Redningsbåter guidet fergen inn mot land. Passasjerene får nå tilbud om å reise tilbake til Stockholm med buss, ta taxi til Åland eller kjøre båt til Paldisky i Estland.

Fergen Regina Baltica, som tilhører fergeselskapet Tallink, la fra kai i Stockholm klokken 17.30 tirsdag ettermiddag, men grunnstøtte om lag fire timer senere.

Ulykka skjedde på 11-årsdagen etter Estonia-ulykka. Livredde passasjerer opplevde at passasjerfergen bråstoppet med et brak.

540 personer var om bord, derav 373 passasjerer og et mannskap på 169.

Flere nordmenn var på fergen, men ingen av dem skal være skadet.

Gratis alkohol

Passasjer Torje Aleksander Sulland sier til Dagbladet.no at mannskapet reagerte på grunnstøtingen med å gi passasjerene gratis alkohol i baren.

- Det har vært åpen bar siden grunnstøtingen i toppetasjen. Det er vel ikke vanlig praksis, sier han.

GRUNNSTØTTE: Fergen Regina Baltica grunnstøtte i Østersjøen på vei til Tallin tirsdag kveld. Foto: Scanpix
GRUNNSTØTTE: Fergen Regina Baltica grunnstøtte i Østersjøen på vei til Tallin tirsdag kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Sulland tror dette var et tegn på at mannskapet hadde rimelig kontroll på situasjonen. Men flere passasjerer reagerer kraftig på måten fergemannskapet taklet situasjonen. Også at nødsituasjonen ble møtt med å tilby passasjerene fri flyt av alkohol.

- Det har vært alt for dårlig med tilbakemeldinger de 4-5 timene vi satt på skjæret, understreker Sulland.

Elektrisk feil

I følge rederiet Talling var det en elektrisk feil som forårsaket ulykken. Men selv de undrer seg over hvordan fergen klarte å seile på den lille øya Lerskär, omlag åtte kilometer fra Kapellskär.

- Strømforsyningen forsvant. Men det finnes jo en rekke reservesystemer, så spørsmålet er hva som egentlig har skjedd, sier rederiets informasjonsansvarlige Jan Lundbladh til Expressen.

Da fergen grunnstøtte skal alt lys ha slukket, og det skal ha luktet brent, forteller flere passasjerer.Dette førte til at mange ble redde.

Tok inn vann

Anders Larsson, redningsleder ved Sjøredningssentralen, forteller til aftonbladet.se at fergen ikke kunne beveges før den var kontrollert og inspisert. I følge ham var det problemer med en ballasttank foran i fergen, men vannet kom ikke inn i båten. 

Redningstalsmannen Lars Blom sa derimot til  nyhetsbyrået AP at båten tok inn noe vann fra et hull i baugen, men at det ikke var noen fare for at fartøyet skulle synke.

Janne Lundbladh i Tallink PR sa at fergen skulle ta i mot en los som kunne frakte det til Kapellskär.  

Årsak ukjent

– Det var et stort smell. Hele båten bråstoppet, forteller passasjeren Terje Sulland.

Passasjerene er ifølge Sulland bedt om å oppholde seg på øverste dekk til de får ny informasjon.

Dramatisk

Sulland sa like før klokka 00.30 at redningsbåter sirkulerer rundt fergen. Et større skip dukket opp på siden av skipet , og mange var redde for at situasjonen var langt mer alvorlig enn mannskapet ga uttrykk for.  

- Vi har fått alt for lite informasjon. Alle sitter på toppdekket i kafeteriaen, og fergen er forstatt på skjæret. Vi har ikke fått tilbakemeldinger om hva som skal skje. Vi håper å komme oss vekk herfra, sa Sulland per telefon til Dagbladet.no.

Kontrollert situasjon

Sulland personlig følte ikke at situasjonen var dramatisk. Men flere andre passasjerer hadde et helt annet inntrykk da de i natt snakket med journalister.

- Jeg tror de har situasjonen rimelig under kontroll. Vi har blitt rådet til å holde oss oppe i båten, men det er ingen dramatikk her. 

- Nå kom det et skikkelig brak. Jeg tror de prøver å dra oss av skjæret, sa han mens han var på tråden med Dagbladet.no.

Han forteller at mange sitter i telefonen og snakker med sine nærmeste. De spør dem om hva ulike media skriver om grunnstøtingen.

- At vi skal bli hentet av andre båter, har vi ikke oversikt over her, sa han.

GRATIS ALKOHOL: Flere passasjerer reagerer på at mannskapet åpnet for fri flyt av alkohol etter den dramatiske grunnstøtingen.