Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For dårlig Roskilde-sikkerhet

Sikkerhetsvakta foran scenen så flere mennesker forsvinne under mengden. Tre ganger bønnfalt han arrangørene om å stanse musikken. En amerikansk ekspert på konsertsikkerhet mener festival-ledelsen har ansvaret for de åtte dødsfallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Festivalledelsen burde vært forberedt, fastslår Paul Wertheimer som er en av verdens framste eksperter på feltet.

- Når arrangørene lot rundt 50.000 mennesker komme inn på en konsert med Pearl Jam uten mulighet til å styre et så stort publikum, må arrangøren ta ansvaret for at åtte unge menn blir knust.

- Folk vil dø!

En av vaktene som opplevde tragedien på nært hold, raser mot ledelsen. Per Johansen var en av 60 vakter som hadde ansvar for å kontrollere fansen som var spesielt ville dødskvelden.

- Altfor mange personer måtte godkjenne at musikken skulle stanses. Det tok et kvarter fra folk begynte å falle, til musikken ble avstengt, sier Johansen ifølge nyhetsbyrået AP.

Han så tidlig hva som var i ferd med å skje.

- Hvis musikken ikke kuttes, vil folkene dø. De som ligger under holder på å omkomme, skrek Johansen til sikkerhetslederen.

Tre ganger måtte han be sjefen, før anmodningen ble brakt videre til lederen for scenesikkerheten - som igjen måtte kontakte kontoret - som igjen måtte kontakte manageren til Pearl Jam - som da brøt inn og stanset konserten.

- Pearl Jam skaper bråk

Festival-leder Leif Skov sier at den lange kommandokjeden er nødvendig fordi hver sikkerhetsvakt ikke kan ha den fulle oversikten.

Politiet etterforsker sikkerhetstiltakene, og vil ikke kommentere påstandene fra sikkerhetsvakta.

Den amerikanske eksperten innen konsertsikkerhet er ikke overbevist om at Roskilde-ledelsen vil slippe unna kritikk. Han har fulgt Pearl Jam siden 1995, og mener bandets historie burde gjort Roskilde-ledelsen spesielt oppmerksomme.

- Gruppen har en historie og skapt et image som fremmer uro på konsertene med moshing, crowd surges, stage diving og crowd surfing. Det vil si at publikum klatrer opp på scenen og kaster seg ut blant folk, sier Paul Wertheimer ifølge den danske avisa Berlingske Tidende.

68 døde i 1999

- Hvis dette hadde vært et rolig bland, der konsertgjestene ble stående stille på samme sted, kunne man kanskje hatt 50.000 tilskuere. Men når man har et band som Pearl Jam, må man plassere erfarne sikkerhetsfolk ute blant publikum.

Ifølge Wertheimer har miljøet rundt rockekonsertene blitt mer aggressivt gjennom de siste årene, og dette er noe konsertarrangører må ta hensyn til.

Han jobber for selskapet Crowd Management Strategies, som blant annet står for en årlig rapport om rockesikkerhet. Deres undersøkelser viser at 68 mennesker døde i forbindelse med rockekonserter verden over i løpet av 1999 på grunn av mangelfulle sikkerhetstiltak. 20.000 ble såret eller trengte førstehjelp.

- Arrangørene må lære mer om publikumsadferd og hvor raskt disse ulykkene kan utvikle seg, sier Wertheimer.

OMDISKUTERT SIKKERHET: En amerikansk ekspert mener Roskilde ikke tok sikkerheten alvorlig nok. Spesielt med et band som Pearl Jam på scenen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling