For de få, og ikke de små

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vålerenga har berget seg over streken. Drillo har skremt bort nedrykkingsspøkelset. Klanen puster lettet ut. I en europeisk superliga eid av Rupert Murdoch og hans milliardærkolleger vil det ikke finnes noe nedrykkingsspøkelse. Har man først kjøpt seg inn, så blir laget der. Slik er det i amerikansk fotball. Og i amerikansk ishockey. Og i amerikansk basketball. Der er lagene og spillerne underholdningsmaskiner, nøye tilpasset kommersielt TV.
  • Den siste rest av idrett er akkurat det som foregår ute på banen. Der skjer det fortsatt overraskelser som ikke er nøye planlagt ut fra fortjenestepotensialet. Tirsdag spilte Strømsgodset mot Aston Villa. I kveld spiller Rosenborg mot Athletic-Bilbao. Verken Godset eller troillongan vil få plass i Rupert Murdochs superliga. Men sjansene er store for at norske TV-seere likevel vil henge med på betal-TV for å se Manchester United mot Real Madrid.
  • Murdoch snappet i sin tid rettighetene til den ene delen av amerikansk fotball med et overbud foran nesa på TV-kanalen CBS. Dette kuppet etablerte FOX-kanalen blant de store i amerikansk fjernsyn og sendte CBS ut på en ørkenvandring. I vår kjøpte CBS seg tilbake i fotballen til overpris foran nesa på konkurrenten NBC. Den europeiske superligaen kommer, i en eller annen form, og Murdoch vil kjøpe Manchester United for å sikre seg det avgjørende ordet når rettigheter og posisjoner skal fordeles.
  • Til og med statsminister Tony Blair i Storbritannia sukker over at pengene helt tar over der idealene til sir Stanley Matthews tidligere rådde grunnen. For sir Stan kom idretten først, og fansen fulgte ham og klubben i tykt og tynt. Når idretten forfaller til rene pyramidespill, forsvinner uskylden ut av moroa. Rupert Murdoch vifter ikke med sine milliarder for å fremme den barneleken som gir forståelse for samspillets betydning seinere i livet. Vi vet at Nils Arne Eggen fremdeles har slike tanker i hodet av og til, og knytter et muligens forgjeves håp til at folk som han og fotballforbundets Per Omdahl vil klare å holde pyramidespillerne stangen enda noen år.