Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For deg som ikke har råd til Bjarne Håkon Hanssen

SV skal holde gratis lobbykurs.

INVITERER: Tidligere kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) inviterer organisasjoner til lobby-kurs med partiets stortingsgruppe. Målet er å gi de som vanligvis ikke blir hørt kunnskap om hvordan de bør gå fram for å påvirke. FOTO: HANS ARNE VEDLOG
INVITERER: Tidligere kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) inviterer organisasjoner til lobby-kurs med partiets stortingsgruppe. Målet er å gi de som vanligvis ikke blir hørt kunnskap om hvordan de bør gå fram for å påvirke. FOTO: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SVs nye parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell, inviterer nå organisasjoner og grupper som vanligvis ikke har ressurser til å drive lobbyvirksomhet overfor Stortinget til lobbykurs.

Organisasjoner
Han håper at mellom 50 og 100 organisasjoner vil være på plass 27. november, for å lære om hvordan de best taler sin sak i møte med Stortingets beslutningstakere og det offentlige.

- Det er viktig at alle har like muligheter til å påvirke oss politikere. Derfor gir vi gratis lobbykurs til de organisasjonene som ikke har råd til omfattende lobbyvirksomhet og dyre rådgivertjenester, sier Bård Vegar Solhjell, nestleder og parlamentarisk leder i SV til Dagbladet.

Tiltaket er et svar på de siste dagers debatt om hvordan økonomisk sterke særinteresser kan benytte seg av godt betalte rådgivere med bakgrunn i toppolitikken for å bli hørt.

Kritikken har rast mot tidligere minister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), som sammen med to andre Ap-rådgivere starter PR-firmaet First House.

• Halvor Elvik kommenterer: - Har avslørt seg selv som en prinsippløs grådigper.

- Jeg veldig for lobbyvirksomhet, i den forstand at jeg er opptatt av at flest mulig engasjerer seg i politikken, og jobber for å bli hørt. Problemet et at den typen virksomhet debatten har gått om den siste uka, er det veldig få som har råd til å benytte seg av, sier Solhjell.

GRÛNDER?Nylig avgåtte Bjarne Håkon Hanssen sier farvel til politikken for å drive arbeid utenfor kontoret. Nå skal han bli rådgiver.  FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG
GRÛNDER?Nylig avgåtte Bjarne Håkon Hanssen sier farvel til politikken for å drive arbeid utenfor kontoret. Nå skal han bli rådgiver. FOTO: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer

- Hadde det vært aktuelt for deg å gå inn i, eller starte, et PR-byrå etter endt karriere?

- Nei, det kunne jeg ikke tenkt meg personlig.

- Hvor problematisk er slike overganger mellom yrkesgruppene?

- Jeg vil ikke uttale meg om Bjarne Håkon Hanssen-saken i det hele tatt. Du kan se vårt initiativ nå, som en kommentar til debatten som har gått. Det vi må ta det videre til nå, er en diskusjon om karanteneregler og muligheten for å registrere interesser og hvem som representerer hvem, sier Solhjell.

Carl I. Hagen
Også stortingsveteran Carl I. Hagen har fått jobb med rådgivning. Han ser flere farer ved overgangen, men sier situasjonen for ham selv ikke vil by på problemer.

Flere politikertopper mener overgangen fra å være på Stortinget eller i regjering, til en rolle der målet er å få fordeler fra sitt tidligere arbeidsmiljø, er problematisk.

Solhjell mener det er viktig for organisasjoner å vite hvordan de bør komme med sine innspill, uansett om de har penger eller ikke.

- For SV er det viktig å vite hva engasjerte og kunnskapsrike organisasjoner etterlyser før vi tar våre egne beslutninger, og det gjelder alle - uavhengig av lommeboka og rådgiverbruken, påpeker Solhjell.

MAKTENS TRAPPER: Bård Vegar Solhjell (SV) vil ha flere inn i maktens korridorer, og trapper, formoder man. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/ Dagbladet
MAKTENS TRAPPER: Bård Vegar Solhjell (SV) vil ha flere inn i maktens korridorer, og trapper, formoder man. FOTO: HANS ARNE VEDLOG/ Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media