FROM CRIMIA WITH..: Krim-tataren Jamala er i kveldens Grand Prix-finale. Hun representerer Ukraina. Foto: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/Scanpix
FROM CRIMIA WITH..: Krim-tataren Jamala er i kveldens Grand Prix-finale. Hun representerer Ukraina. Foto: Mehmet Kaman/Anadolu Agency/ScanpixVis mer

For dem som ikke klarer å ta MGP på alvor: Her en kriminelt, selvsagt grunn til å gjøre det

Kommentar: Å ta Grand Prix på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets Grand Prix trosser suverent alle statutter. Her ytres det politiske budskap som bejubles og forbannes. Årets høydepunkt i kjærlighet og hat er det ukrainske bidraget «1944».

Utgangspunktet er diktatoren Josef Stalins deportering av Krim-tatarene fra Krim-halvøya i kjølvannet av 2. verdenskrig. Det var en blodig, opprørende og brutal historie, som vi i dag ville kalt etnisk rensing.

Annekterte Krim

Krim er halvøya som Russland annekterte i mars 2014 etter den ukrainske revolusjonen måneden før. Krim hadde vært ukrainsk fra 1954, men etter at den «russiskvennlige» presidenten Viktor Janukovitsj ble kastet i revolusjonen i Kiev i februar 2014, valgte den russiske presidenten Vladimir Putin å annektere Krim.

UNNTAKET: Sergej Lazarev uttalte for to år siden at Krim tilhørte Ukraina. Før finalen vil han lenger snakke om det. Foto: BRITTA PEDERSEN/ dpa / NTB SCANPIX
UNNTAKET: Sergej Lazarev uttalte for to år siden at Krim tilhørte Ukraina. Før finalen vil han lenger snakke om det. Foto: BRITTA PEDERSEN/ dpa / NTB SCANPIX Vis mer

Det førte til vestlige sanksjoner mot Russland, til russiske motsanksjoner, og det som har blitt det kaldeste forholdet mellom Russland og Vesten siden Den kalde krigen.

Nasjonal eufori

Krim er altså en verkende byll mellom Russland på den ene siden, og Ukraina og Vesten på den andre siden. Den russiske annekteringen av Krim førte til en nasjonal eufori i Russland, med en president som på det meste hadde en oppslutning på mer enn 90 prosent av velgerne.

Russiske artister har stått i fremste rekke for å hylle at Krim med Putins annektering «kom hjem», som det heter i den russiske retorikken. Et «riktig» syn på Krim og Ukraina er en patriotisk markør i dagens Russland.

Unntaket er kuriøst nok den russiske finalisten i dagens Grand Prix finale i Stockholm, Sergej Lazarev. En to år gammel video, fra rett etter den russiske annekteringen av Krim, har dukket opp. Der sier Lazarev at Krim etter hans mening fortsatt er en del av Ukraina. Han banner i kjerka på en måte som i dagens Russland oppfattes som upatriotisk.

«Kanskje mine egne russiske tilhengere vil kaste tomater på meg, men dette er hvordan det er for meg, når jeg reiser til Jalta (en badeby på Krim) så reiser jeg til Ukraina.» Sergej Lazarev, russisk MGP-finalist (sagt i 2014)

Reiser til Ukraina

- Kanskje mine egne russiske tilhengere vil kaste tomater på meg, men dette er hvordan det er for meg, når jeg reiser til Jalta (en badeby på Krim) så reiser jeg til Ukraina, sa Lazarev på videoen for to år siden.

I opptakten til dagens finale vil imidlertid Lazarev ikke lenger uttale seg om Krim, og sier han ikke lenger vil uttale seg om politikk. Hans meninger for to år siden tåler ikke dagens lys når han nå representerer Russland i en konkurranse som også Russland legger stor prestisje i.

Tatarisk oldemor

Det ukrainske håpet i dagens finale uttaler seg på sin side gjerne om politikk. Hele Jamalas bidrag er en politisk protest. Sangen er fortellingen om hennes egen tatariske oldemor, som var en av dem som ble deportert av Stalin 17. mai 1944.

Det var dagen praktisk talt alle de rundt 240 000 tatarene fra Krim ble tvunget inn i jernbanevogner, og tvangsdeportert til steppene i Sentral-Asia. Det var en kollektiv straff for at noen få tatarer gikk i tyskernes tjeneste under 2. verdenskrig, og rundt halvparten av de deporterte var døde etter to år.

I utgangspunktet er ikke sangen anti-russisk. Men Stalin var despoten i Moskva, og dermed en moskovittisk fyrste. Og etter den russiske annekteringen av Krim for to år siden har tatarene blitt et mål for russisk undertrykkelse - igjen fra Moskva.

Derfor, følg med i Grand Prix-derbyet i kveld mellom Ukraina og Russland.