- For dere som nå venter de tyngste timene og minuttene, slår vi armene om dere

For fire år siden nå, klokka 17.17, gikk Breivik i land på Utøya.

MARKERER FIREÅRSDAGEN:  Dagen har nå gått inn i de timene hvor terroren rammet Utøya. Ap-leder Jonas Gahr Støre håper 22.juli kan bli en dag for å vise støtte og føle på samholdet, ikke bare en tung dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MARKERER FIREÅRSDAGEN: Dagen har nå gått inn i de timene hvor terroren rammet Utøya. Ap-leder Jonas Gahr Støre håper 22.juli kan bli en dag for å vise støtte og føle på samholdet, ikke bare en tung dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt sin minnetale på Utøya i dag, minnet han om at mange av de etterlatte nå går inn i den vanskeligste delen av dagen.

Bilbomba i Grubbegata gikk av 15.25. 17.17 gikk Breivik i land på Utøya.

Innen han ble pågrepet 18.34 hadde han tatt livet av 77 mennesker.

- For dere som venter de aller tyngste minuttene og timene, når det er fire år etter, så slår vi armene rundt dere og viser omtanke og respekt, sier Støre til forsamlingen på Utøya.

- Vi reiser oss igjen Støre sa at for de etterlatte så er hver dag, 365 dager i året, en tung dag. Men at 22. juli kan bli ekstra tung. Han håper likevel det kan bli en dag for støtte. Slik som Jens Stoltenberg i dag har følt på den voldsomme mobiliseringen og samholdet i partiet etter 22. juli.

- Vi rammes, vi reiser oss opp og går videre. Det er dette som er Norge. Dagen i dag handlet om å erkjenne at det er fire år etter, men med en undertone om at vi skal framover. Det vil vi se her om to uker når det blir leir igjen, sier Støre til Dagbladet.

Han sier at det som har gjort sterkest inntrykk på ham i dag, er å møte alle dem som har mistet noen. Bombebilen i 22. juli-utstillingen gjorde ikke på langt nær like sterkt inntrykk på Ap-lederen.

- For meg er det fortsatt å møte den fortvilelsen over de som har tapt eller mistet og som opplever en byrde og en sorg fortsatt. Det er ingenting som kan måle opp mot det, sier Støre til Dagbladet.

- Må forsvares hver dag AUF-leder Mani Hussaini benyttet anledningen til å rette oppmerksomheten mot det nylige terrorangrepet i Tyrkia, hvor ungdommer som ville bygge opp Syrias Kobani ble utsatt for et selvmordsangrep.

- Å miste noen man er glad i er vondt uansett hvor man er. Verden vendte seg mot oss da vi ble rammet. Vi skal nå rette vår oppmerksomhet mot dem som rammes andre steder. Vår kamp er deres kamp, deres kamp er vår kamp, sier AUF-lederen.

- Demokratiet må forsvares hver eneste dag.

Både Hussaini og Støre var tydelige på en ting: Tiden leger ikke alle sår.

- Leir på Utøya blir ikke som før, det blir en forankring i tradisjoner og det som skjedde før. Men som mennesker skal vi videre, sier Støre på markeringen.

- Vi må vise mot i møte med krefter som vil splitte vårt samfunn. Det er ingen som blir født til å hate - hatet er menneskeskapt. Vi kan ikke være likegyldig i møte med hat og fremmedfrykt, sier Hussaini.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer