Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For dette Facebook-bildet fikk Ronny (25) tre politimenn på døra

- Du skal ikke misbruke politiets uniformer, sier lensmannen.

FALSK UNIFORM PÅ FACEBOOK: Ronny Larsen la ut flere bilder på Facebook med denne falske «norske» politiuniformen, som han hadde kjøpt i Thailand. Bildene ble lagt ut for mange år siden, men fikk først følger nå. Foto: Privat
FALSK UNIFORM PÅ FACEBOOK: Ronny Larsen la ut flere bilder på Facebook med denne falske «norske» politiuniformen, som han hadde kjøpt i Thailand. Bildene ble lagt ut for mange år siden, men fikk først følger nå. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På flere utkledningsfester har Ronny Larsen (25) fra Stord gått med en politiskjorte han kjøpte i Thailand. Flere bilder av denne skjorta har havnet på Facebook.

Da politiet i Hordaland fant bildene, troppet de opp på døra.

- Politiet hadde vært inne på Facebook-siden min og funnet noen bilder. Skjorta er bare en billig kopi, men er ganske lik den som politiet her bruker, sier Ronny Larsen til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i Avisa Sunnhordland.

Politiet på døra Grunnen til at Larsen fikk politiet på døra, er at det ikke er lov å gå rundt med politiuniform i Norge. Etter straffelovens §328 kan å bære uniformen til en offentlig tjenestemann straffes med tre måneders fengsel. 

- De kom på døra fredag for tre uker siden. De var tre stykker. Jeg var ikke hjemme, men hun som var det, ble litt bekymret. De var ganske bestemte når de var her ute. De sa jeg utga meg for å være offentlig tjenestemann, ettersom Facebook-profilen min er offentlig, sier Larsen.

Tre politimenn troppet opp på døra igjen påfølgende søndag. Da fant ikke Larsen skjorta, men fikk klar beskjed om å levere den inn.

- Det er greit nok at de tar dette alvorlig, men de kunne bare ringt, i stedet for å kjøre ut hit til to ganger og bruke masse ressurser på tull. Naboene lurer jo på hva som foregår i dette huset, når politiet kommer på døra sånn, sier han til Dagbladet.

Ettervirkninger av 22. juli Lensmannen på Stord sier de løste saken på et fornuftig nivå.

- Vi får tips om at han har en slik uniformseffekt og beslutter å ta kontakt med ham. Han leverer den inn, fordi det blir påpekt at det er ulovlig å ha en slik uniformseffekt hjemme, sier lensmann Roald Raunholm til Dagbladet.

MÅTTE LEVERE INN:  Ronny Larsen måtte levere inn politiskjorta på Stord lensmannskontor. Foto: Privat
MÅTTE LEVERE INN: Ronny Larsen måtte levere inn politiskjorta på Stord lensmannskontor. Foto: Privat Vis mer

Etter 22. juli har politiet blitt mer påpasselige med å samle inn falske uniformer.

- Vi er mer obs på falske uniformer, men er også mer nøye på å samle inn uniformer fra avtroppende tjenestemenn. Du skal ikke misbruke politiets uniformer, sier Raunholm til Dagbladet.

- Ingen heksejakt Ronny Larsen hadde bare brukt uniformen hjemme, men lensmannen sier en åpen Facebook-profil er å regne som et offentlig sted.

- Vi konstaterer bare at han har politiuniform. Noe annet er ikke interessant. I teaterforestillinger og liknende blir det også brukt slike effekter innimellom, men da blir det søkt om tillatelse først, sier lensmann Roald Raunholm til Sunnhordland.

Flere av Ronny Larsens kompiser har gått til innkjøp av den samme politiskjorta i Thailand. Men de vil nok ikke få politiet på døra.

- Det har kommet inn tips om at det er flere som har disse skjortene. Vi vil ikke sette i gang noen heksejakt på dem, men vi håper vi nå har sendt et signal om at dette ikke er greit. Å ha politiskjorte, kan du bli anmeldt og straffa for, sier Raunholm til Dagbladet.

«NORSK» POLITIUNIFORM:  Uniformen er ganske lik den som norsk politi bruker. Mønsteret på logoen er imidlertid annerledes. Foto: Privat
«NORSK» POLITIUNIFORM: Uniformen er ganske lik den som norsk politi bruker. Mønsteret på logoen er imidlertid annerledes. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling